FunX op zoek naar diepgang met Lijn 5

Gesprekken gaande met Lijn 5 programmamakers

Urbanzender FunX is blij met de komst van collega Lijn 5. De twee platforms moeten elkaar aanvullen. “FunX richt zich op de opgroeiende jongeren, Lijn 5 spreekt dezelfde doelgroep aan op het moment dat ze volwassen geworden zijn.”

Gesprekken gaande met Lijn 5 programmamakers

Urbanzender FunX is blij met de komst van collega Lijn 5. De hiphopzender vertrekt eind augustus bij de NPS op Radio 5 en sluit zich aan bij zijn genregenoot. Volgens FunX-directeur Willem Stegeman kan zijn organisatie het talent en de ervaring van Lijn 5 goed gebruiken. “Voor buitenstaanders is het misschien één pot nat wat Lijn 5 en FunX doen, maar binnen het 'containerbegrip urban’ doen we iets heel anders. FunX heeft de laatste jaren veel publiek verzameld in de Randstad, terwijl Lijn 5 in de relatieve luwte van Radio 5 diepgang heeft gezocht. Wij kunnen dat goed gebruiken. Bij deze beslissing staat de inhoud voorop.”

Coördinator en producer Djef van Vliet van Lijn 5 is het daarmee eens. “FunX richt zich op de opgroeiende jongeren, Lijn 5 spreekt dezelfde doelgroep aan op het moment dat ze volwassen geworden zijn”, zegt hij. Van Vliet verhuist zelf ook mee naar FunX. Hij is ervan overtuigd dat het nieuwe verbond het juiste is. “We zijn op dit moment gesprekken aan het voeren om tot een situatie te komen waar iedereen blij mee is. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken.”

Over de precieze invulling van Lijn 5 wordt nog druk gedacht en gepraat. Volgens Stegeman krijgen de programma’s van Lijn 5 in elk geval een belangrijke plek op de kabel, tussen 17:00 en 20:00. De ruimte op de ether blijft voor de meer mainstream gerichte FunX-programma’s. Lijn 5 blijft daarnaast ook via internet te beluisteren. Verder staat vast dat Lijn 5 de hiphoppoot moet vormen van FunX, dat zich verder voor een belangrijk deel richt op urban lifestyle.

Op dit moment worden gesprekken gevoerd met een aantal programmamakers. De programma’s van Venz & Jiggy Djé, Farid Benmbarek & Sticks, Big Boy Caprice en Deams & Allstar Fresh zouden zo best gewoon terug kunnen komen op FunX. Reggaeprogramma Jamrock blijft vermoedelijk ook. Dubstepprogramma Viral Radio heeft nog geen nieuw onderkomen, maar zal in elk geval niet terugkomen op FunX.

Future Vintage, het programma van Melodee, Radna & Tom Trago, blijft bij de NPS, maar dan op Radio 6. Programmamaker Radna Rumping denkt dat de show toch te ver afstaat van FunX, een zender die werkt met een sterk format. "Onze show richt zich op muziek die wij zelf selecteren en met onze luisteraar willen delen. Dat kan een Coltrane plaat van 8 minuten zijn, maar ook een Lil Wayne remix van een jonge experimentele producer als Flying Lotus. Jammer genoeg past deze manier van radio maken nog maar op heel weinig zenders. Volgens mij zijn we al langere tijd iets aan het verliezen in het Nederlandse radiolandschap, dat nog zo weinig risico durft te nemen dat de middelmaat regeert. Het is dan ook geweldig dat die vrijheid er bij Lijn 5 wel was, en omdat we bij Radio 6 die vrijheid kunnen behouden willen we daar de show graag voortzetten. Voor de overige Lijn 5 programma's denk ik dat FunX een goede stap vooruit is, zeker nu FunX toezegt het eigen karakter van Lijn5 te willen behouden."

Willem Stegeman belooft Lijn 5 niet ‘stuk te formatteren’. “Natuurlijk zullen er dingen veranderen, maar Lijn 5 heeft een vaste groep fans die we graag willen vasthouden.” Ook Van Vliet heeft er vertrouwen in dat de identiteit van Lijn 5 behouden blijft. “Anders hadden ze bij FunX beter gewoon een paar nieuwe dj’s aan kunnen nemen. We willen de waarde van de Lijn 5-programma’s graag behouden.

29 augustus is de laatste uitzending van Lijn 5 op Radio 5. 25 augustus al beginnen de uitzendingen op FunX.