Angela Groothuizen houdt Gideon festival goedkoop Angela Groothuizen houdt Gideon festival goedkoop

Vijf euro entree voor driedaags festival met Osdorp Posse en Noisia

Angela Groothuizen houdt Gideon festival goedkoop

Vijf euro entree voor driedaags festival met Osdorp Posse en Noisia

Drie dagen, tachtig bands, camping inclusief. "Het Groningse festival Gideon is underground en niet commercieel", zegt programmeur Chris Garrit. Dat blijkt wel uit de entreeprijs: vijf euro. En dat zonder één cent subsidie te incasseren.

Vijf euro entree voor driedaags festival met Osdorp Posse en Noisia

A Campingflight to Gideon noemt de organisatie het festival ook wel, verwijzend naar Lowlands. Het festival in Groningen is eveneens in augustus, duurt drie dagen, is groot (drie hectare) en heeft veel bands op het programma staan waaronder Noisia, Krause en Osdorp Posse. “Maar natuurlijk zijn we geen Lowlands. Het is parodiërend bedoeld. Gideon is underground en niet commercieel”, zegt programmeur Chris Garrit. Dat blijkt wel uit de entreeprijs: vijf euro. En dat zonder één cent subsidie te incasseren. 

Het geheim? De meeste bands treden op voor nop. “Dat is ook in hun belang”, zegt Garrit. Samen met een vaste club van vijftien man organiseert hij, ook op vrijwillige basis, het festival. “De bands dragen bij aan een leuk festival en krijgen daar publiciteit, eten, drinken en een slaapplaats voor terug. Nee, geen hotel, maar een tent. We houden het low profile.”

Van de tachtig namen die op het programma staan, komen de meeste uit de buurt. “Dat doen we bewust. Groningen staat bekend om gerenommeerde festivals als Noorderslag en Eurosonic. Maar daar staan bijna geen lokale bands, terwijl we wel het talent hebben. Op Gideon krijgen ze de kans om te spelen. Alle soorten stijlen komen langs, we doen niet aan hokjes: trance, blues, punk, rock, hiphop, drum ’n bass. Je hoort het allemaal op Gideon.”

Vorig jaar is het festival voor de eerste maal gehouden, aan het einde van de Gideonweg. Met dank aan honderd vrijwilligers hebben ze alles op poten kunnen zetten. Garrit: “Er is altijd wel iemand die voor iets kan zorgen.” Dit jaar heeft de kunstraad van Groningen zevenduizend euro vrijgegeven. “Maar dat moet je niet als extraatje zien”, maakt Garrit duidelijk.  “De gemeente komt pas met geld over de brug wanneer een gat in de begroting ontstaat. En wanneer blijkt dat we ook maar één euro in de plus komen, moeten we het geld direct terugstorten.” 

Garrit denkt overigens het geld niet nodig te hebben. “Het is heel mooi om te zien hoe zoveel mensen zich vrijwillig inzetten voor het festival. Dat geeft een enorm Angela Groothuizen (ten tijde van AVRO’s programma De uitdaging, red.) gevoel. Dit jaar moet het gewoon weer lukken.” 

Het festival is op 29,30 en 31 augustus aan de Gideonweg 9 te Groningen. 

Meer info vind je op www.myspace.com/gideonfestival

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12