3VOOR12 zoekt dé Lowlands-hit van 2008 3VOOR12 zoekt dé Lowlands-hit van 2008

“Uiteindelijk eindigt iedereen in de Groovetube”

3VOOR12 zoekt dé Lowlands-hit van 2008

“Uiteindelijk eindigt iedereen in de Groovetube”

Met nog een dikke week te gaan kan het Lowlandsspoorboekje samengesteld worden. Het festival biedt meer bands dan je uberhaupt kunt zien, maar de onverwachte hoogtepunten van het festival zijn regelmatig te vinden bij de platendraaiers van eigen bodem. 3VOOR12 werpt vast een blik in de platenkoffer van een paar dj’s en gaat op zoek naar dé Lowlandshit van 2008.

“Uiteindelijk eindigt iedereen in de Groovetube”

Met nog een dikke week te gaan kan het Lowlandsspoorboekje samengesteld worden. Het festival biedt meer bands dan je uberhaupt kunt zien, maar de onverwachte hoogtepunten van het festival zijn regelmatig te vinden bij de platendraaiers van eigen bodem. 3VOOR12 werpt vast een blik in de platenkoffer van een paar dj’s en gaat op zoek naar dé Lowlandshit van 2008.

Voor Dans Le Rock is draaien op Lowlands een droom. Het duo werd een paar jaar geleden nog min of meer voor de grap opgericht, maar de carrière verloopt voorspoedig. Lowlands moet een voorlopig hoogtepunt worden. Dans Le Rock heeft zelfs een eigen spot bemachtigd op de vrijdagavond. Zaterdag worden ze ingezet als pauze-dj. Voor hun gedoodverfde Lowlands-hit werpt het duo smekende blikken naar Erol Alkan. “We hopen dat de internetcommunity zijn werk doet en dat binnen twee weken de Soulwax-remix van MGMT’s Kids in goede kwaliteit lekt”, zegt Martin Verhorst. “Er staat een filmpje op YouTube waarin Erol Alkan hem draait. Hij klinkt episch! Zo vet en hard. We hadden nog bedacht zijn kleedkamer in te sneaken, maar hij draait pas een dag na ons. Joost van Bellen zal hem misschien ook hebben. Als hij niet lekt, zullen we het moeten doen met het origineel.”

Dj St. Paul kennen we vooral van de Pop-o-Matic avonden in Tivoli, Utrecht, maar tegenwoordig ook van zijn nieuwe concept Poppin’ Out, waarin de beste poptunes aller tijden langskomen. Zo ook op de Lowlands-vrijdag. Zijn gegarandeerde klapper is A-Punk van Vampire Weekend. “Niet zo origineel om die te noemen, maar wat een te gekke hit. Ongelofelijk! Ik draai op veel verschillende avonden, en dat nummer werkt altijd. Kennelijk heeft een heel breed publiek besloten dat het een te gek nummer is.” Waar dat nu precies in zit weet St. Paul ook niet. “Misschien heeft het ermee te maken dat de creatieve Britse hausse duidelijk voorbij is. Mensen moeten nu zoeken naar een goed popliedje, terwijl in de tijd tussen Franz Ferdinand en Arctic Monkeys heel veel goeds uitkwam. Misschien valt zo’n nummer daardoor beter op.”

Hoe groot de hit ook is, twee keer zal St. Paul hem niet draaien. Hij maakt zelfs geen uitzondering omdat hij twee sets van een uur draait. “Dat is een kwestie van esthetiek en neurose”, zegt hij. “Je draait nooit twee keer hetzelfde nummer. Ik heb wel ooit zeven nummers van Radioheads OK Computer gedraaid toen die plaat net uit was. Daar hebben mensen het nog steeds over.” Vampire Weekend is wel een inkoppertje, vindt St. Paul, en dus bedingt hij nog een tweede, spannender keuze. Dat wordt Je Suis Parti van de Rotterdamse beatrockers The Madd. “Dat liedje is zo aanstekelijk dat je het niet hoeft te kennen om het leuk te vinden. En mensen die het wel kennen, denken: ‘hé, hij draait The Madd’.”

Nuno dos Santos staat geboekt als pauze-dj in danstent Bravo. En dat is een vak apart. “De eerste twintig minuten na een optreden loopt een tent alleen maar leeg, daarna komen de eerste mensen voor de volgende show”, vertelt hij. “De laatste twintig minuten kun je de mensen aan het dansen krijgen. Hoe later op de avond, hoe makkelijk dat gaat. Ik draai een keer voor Diplo, dat wordt waarschijnlijk een dubstepset. Ik neem nieuwe tracks mee van 2562 en Martyn.” Maar de echte hits krijgt hij van vrienden Patrice Bäumel en Pitto: “De nieuwe Pitto is een klapper”, zegt hij. Lowlands is wat Nuno dos Santos betreft het leukste festival van Nederland. “Ik hou erg van bandjes kijken”, zegt hij. “Ik hou van de open minded instelling van het publiek.”

De leukste tent van het festival staat niet eens op het blokkenschema. Maar Mr. Wix, al jaren een vaste gast in de lunchtent annex cocktailbar die Groovetube heet, vindt dat niet erg. “Vooraf praat niemand erover, maar uiteindelijk eindigt iedereen toch in de Groovetube. Met al die stoelen en tafels heeft het een soort huiskamergevoel. Nee, een soort campinggevoel. Als dj mag je er alles doen wat je wilt.” Over dé hit van dit jaar hoeft hij eigenlijk geen moment na te denken. “Find A Way van Santogold in de Switch & Sinden remix”, zegt hij. “In dat nummer komen alle muziekstijlen van nu samen. Mensen hadden van Switch verwacht dat hij er een soort fidget house track van zou maken, wat normaal zijn stijl is, maar dat is het helemaal niet. Het is een stoere midtempo wavepop.”

Wat wordt volgens jou dé hit die uit alle tenten over het terrein zal schallen? Reageer onder het artikel.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12