3VOOR12 draait (week 35): Truckasauras, Soulwax, Job de Wit

De favorieten van de redactie

Job de Wit heeft een prachtboek geschreven. Nog niet iedereen heeft ‘m uit, maar er klinken veel lovende woorden op de redactie. Ook de Soulwaxdocu is geweldig. Wat een snelheid, humor en openheid. Truckasaurus staat deze week aan kop. En dat terwijl de plaat nog niet uit is en voorlopig ook niet hier uitkomt. Wél maandag in de Luisterpaal overigens!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Single van de week
The Ting Tings – Shut Up And Let Me Go (Columbia/SonyBMG)

3VOOR12 Album van de week
Friendly Fires  - Friendly Fires (XL/V2)

3FM Megahit
Jason Mraz - I'm Yours (Atlantic/Warner)


Top 10:

1. Truckasauras - Tea Parties, Guns & Valor (Fourthcity/Journal of Popular Noise)
“Dansbaar, retro, futuristisch, warm en melancholisch” (Fiona Fortuin)
“Helaas nog niet te krijgen in Nederland. Distributeurs wordt wakker!” (Stephan van Peursem)

2. Soulwax - Part of the Weekend Never Dies (DVD/PIAS)
“WAUW! Ik kan wel 20 momenten aan shots opnoemen die geniaal zijn” (Silvy Broeren)

3. Job de Wit – RoXY en de houserevolutie (boek, LJ Veen)
“Buiten de gebaande paden gebeuren de leukste dingen, en dat laat Job de Wit heel aanstekelijk zien” (Atze de Vrieze)

4. The Dead Science - Villainaire (Constellation/Konkurrent)
“Bijzondere plaat, eigenaardige zang. Ergens tussen kunst en kitch” (Stephan van Peursem)

5. Beyond the Wizards Sleeve – Ark 1 (exclusief bij Rough Trade in Londen)
“Nu is er ook een album vol weirde psychedelische nuggetdisco. Of zoiets” (Atze de Vrieze)

6. T.I. feat. Kanye West, Lil Wayne and Jay-Z - Swagger Like Us (Online, Vibe.com/Universal)
“Wat is dit een bizar dikke hiphaaptrack. De beste van het jaar of komt die van Weezy/The Roots?” (Erik Zwennes)

7 Friendly Fires - Jump In The Pool (single, XL/V2)
“Perfecte dancepop met een bossanovafeel” (Menno Visser)

8. Blitzen Trapper – Furr (e-single, Spinner.com/Sub Pop/Konkurrent)
“Vorig jaar maakten ze een van de beste albums van het jaar. Deze single Furr lijkt een opmaat naar een nieuwe killercountryplaat” (Erik Zwennes)

9. 3VOOR12 Award Luisterpaal
Luister ze nog eens allemaal” (Fiona Fortuin)

10. Sam Sparro - 21st Century Life (single, Universal)
“Dit is wat we in de 21e eeuw nodig hebben” (Robin Geurts)

De lijstjes:


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Of Montreal - Gallery Piece (song van het album Skeletal Lamping)
Het glijdt langs je lichaam, penetreert zich naar binnen en stoot door naar de hemel waar het geprezen zal worden. De nieuwe Of Montreal is excentriek fabuleus, het topje van de indie-pop. Gallery Piece is de grote hit. Bevat alles, gaat all the way.

Truckasauras - Tea Parties, Guns & Valor (Fourthcity)
Al doen naam, albumtitel en cover wellicht anders vermoeden,dit collectief uit Seattle maakt met hun Commodore 64 en gameboy (en ander oud apparatuur) er een allerminst kinderachtig spel van. Het is IDM, dansbaar, retro, futuristisch, warm en melancholisch.

3VOOR12 Award Luisterpaal
Ik klik dan wel iets vaker Textures, Bonne Aparte, Neonbelle en Polder aan, dan pak hem beet Kubus & BangBang of GEM. Toch zou ik er niet aan moeten denken om uit deze twaalf een keuze te moeten maken. Dat kan niemand in zijn eentje, dus wijst een clubje mensen van profs en liefhebbers de winnaar aan. Volgende week donderdag 4 september zal bekend worden wie de winnaar is van de 3VOOR12 Award 2008. Tot die tijd: luister ze nog eens allemaal op de speciale 3VOOR12 Award Luisterpaal.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Job de Wit – RoXY en de houserevolutie (boek, LJ Veen)
Ik heb hem nog niet uit, maar ben ver genoeg om te kunnen zeggen dat het leest als een trein. Een cowboyverhaal over mensen met een compleet eigen idee over hoe de ideale wereld eruit ziet. Buiten de gebaande paden gebeuren de leukste dingen, en dat laat Job de Wit heel aanstekelijk zien.

Beyond the Wizards Sleeve – Ark 1 (exclusief bij Rough Trade in Londen)
Richard Norris van The Grid en ster-dj Erol Alkan vormen samen het psychedelische gezelschap Beyond the Wizards Sleeve. Ze maakten al remixen voor Late of the Pier, Peter Bjorn and John en The Chemical Brothers, maar nu is er ook een album vol weirde psychedelische nuggetdisco. Of zoiets.

Nobody Knows Anything - DFA Presents Supersoul Recordings (DFA/EMI)
Handig natuurlijk: het Berlijnse label Supersoul krijgt een pootje van hun New Yorkse geestverwanten van DFA. Dat maakt het wel een stuk makkelijker om op te vallen. Twee cd’s lang presenteert het label zijn bijzondere brouwsel van italo disco, krautrock en Duitse elektronica. Leuk!


MENNO VISSER DRAAIT:

Iglu & Hartly - In This City (single, Mercury/Universal)
Iedere major zijn eigen MGMT - mij hoor je niet klagen. Dit vijftal mafketels uit Californie heeft niet alleen een interessante sound, maar verstaat ook nog de Kunst van het Liedje.

Friendly Fires - Jump In The Pool (single, XL/V2)
Waardige opvolger van het onvolprezen Paris van vorig jaar. Perfecte dancepop met een bossanovafeel.

Nine Inch Nails - The Slip (cd/dvd, eigen beheer)
Angstig makende perfectie die productioneel toch weer tot hoogstandjes leidt.


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Sam Sparro - 21st Century Life (single, Universal)
Dit is wat we in de 21e eeuw nodig hebben: perfecte popliedjes die je honderd keer achter elkaar wil draaien. Calvin Harris kan nog een puntje zuigen aan deze prachtbeat met gedreven, haast gospelachtige zang. Nee, het is niet heel origineel, gewoon heel goed.

The Hood Internet - Mixtape 2
Al een tikkie ouder, deze mixtape, maar het vermelden waard. De twee geniale inwoners van Chicago die achter The Hood Internet zitten moeten wel behoorlijk gestoord zijn om mensen als R Kelly, Andre 3000 en The Clipse te mixen met Shellac, Gruff Rhys en Patrick Wolf. Genesis versus Justice is wat mij betreft het hoogtepunt.

Barack Obama
Ik ben tot héél laat opgebleven om de speech te kunnen zien op CNN. Het vuurwerk na zijn speech verbleekte bij de duizendklapper die hij afvuurde op de Republikeinen. Benieuwd of ze volgende week terug weten te slaan... Vergeet judo, vergeet waterpolo, Amerikaanse politiek is mijn favoriete kijksport.


STEPHAN VAN PEURSEM

Truckasauras - Tea Parties, Guns 'n Valor (Fourthcity/Journal of Popular Noise)
Oldskool 8-bit elektro sounds met een melancholische ondertoon. Al eerder getipt door collega's Fiona Fortuin en Erik Zwennes. Nu ook nog een goede Pitchforkrecensie. Helaas nog niet te krijgen in Nederland. Distributeurs wordt wakker!

Growing - All The Way ( The Social Registry/Konkurrent)
Ik wordt compleet meegezogen in dit album vol sfeervolle noise. Voor de liefhebbers van Fuck Buttons en Fennesz.

The Dead Science - Villainaire (Constellation/Konkurrent)
Bijzondere plaat, eigenaardige zang. Ergens tussen kunst en kitch. Het album intrigeert me, maar ik weet nog niet of ik het goed vind...  Waarschijnlijk heb ik hier volgende week pas een antwoord op. Oordeel ondertussen zelf op onze luisterpaal.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

T.I. feat. Kanye West, Lil Wayne and Jay-Z: "Swagger Like Us" (Online, Vibe.com)
Wat is dit een bizar dikke hiphaaptrack. De beste van het jaar of komt die van Weezy/The Roots? Naar verluidt komt ‘ie op de nieuwe Jay-Z. Het is daarmee, na Jockin Jay-z,  al het tweede nummer van de plaat dat lekt. Hova is nog lang niet klaar met de muziek. En ik niet met zijn bangers.

Blitzen Trapper – Furr (e-single, Spinner.com/Sub Pop/Konkurrent)
Een leuk fenomeen die e-single. Dit is de eerste van het nieuwe album Furr van het geweldige Blitzen Trapper. Vorig jaar maakten ze een van de beste albums van het jaar. Deze single Furr lijkt een opmaat naar een nieuwe killercountryplaat.

The Gossip live @ 10y Pop-o-Matic, Tivoli 27 augustus 2008
Tijdens het gehele concert vloog er een vleermuis over de hoofden van het publiekt. EEN VLEERMUIS! Hoe tof. Okay en zielig. Hij had natuurlijk pas bij de toegift uit een van Beth Ditto’s donkere plekjes moeten verschijnen. De grote zangeres zette meteen de Batman tune in. Een aantal nieuwe nummers klonk veelbelovend. Wat een band!


SILVY BROEREN DRAAIT:

Part of the Weekend Never Dies (DVD/PIAS)
WAUW! Ik kan wel 20 momenten of shots opnoemen in deze Radio Soulwax docu on speed die geniaal zijn, maar gaat dat zelf zien, dan keuvelen we verder over deze rollercoaster die met 1 camera gefilmd is en toch voelt alsof je er zelf middenin staat. Alsof je The Naked Guy zelf bent, of je koffie staat te drinken met James Murphy, of je je longen uit je lijf staat te schreeuwen en dansen ergens op deze aardkloot.

Oja, encore:
Ik kan I Kill Her niet meer horen, maar ik ben weer helemaal Soko!
Soko is de meest grappige en precies passende voice-over voor het wit-zwarte animatiefilmpje waarmee de Radio Soulwax Presents DVD opent. Het filmpje is goed, en met die Soko-ish timing, timbre en twinkeling, zelfs geniaal.

Arctic Monkeys - Queens, Stones & Ages
He psssst, hoor jij 'm ook al? Ik wel, hoor het al hele dagen in mijn hoofd en het is er niet uit te stampen. Ik doel op de nieuwe Arctic Monkeys. Hoezo? Ja, dat ene album dat geproduceerd is door Josh Homme, en zowel in de Amerikaanse als Engelse Charts binnen een week op eenzame hoogte in de lijst komen te staan. Wat een briljant album... In mijn hoofd dus.

Kings Of Leon - Sex On Fire, Nneka -Heartbeat, Ladyhawke – Paris Is Burning
Zomaar wat lekkers, niks op aan te merken, gewoon fijne radio-plaatjes.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Nine Inch Nails - The Slip (album, The Null Corporation)
Moet een beetje lachen bij Nine Inch Nails. Industrial zegt mijn computer. Wat was dat ook alweer? Als je niet teveel naar de teksten luistert, is de nieuwe NIN bijna easy listening. Zeker op de tweede helft klinkt ie alsof ie een middag met Bjork heeft geluncht.

Slipknot - All Hope Is Gone (album, Roadrunner)
So much for easy listening. Slipknot, toch een beetje carnavalsmetal, is op All Hope Is Gone zo massief als een bevroren mammoet. Riffs die soms te flauw zijn, klinken zo VVVVVVET, dat je weet: clichés, ze bestaan niet voor niets. Soms is er maar één manier om iets goed te doen.

Late Of The Pier - Fantasy Black Channel (album, Parlophone)
Alleen dat begin al, dat klinkt als een grande finale van een goede musical. Nog lang niet klaar mee...