Utrechts festival deBeschaving maakt stap vooruit Utrechts festival deBeschaving maakt stap vooruit

Samenwerkingsverband met The Alternative werpt eerste vruchten af

Utrechts festival deBeschaving maakt stap vooruit

Samenwerkingsverband met The Alternative werpt eerste vruchten af

Het Utrechtse festival deBeschaving heeft vandaag de eerste namen van zijn programma bekendgemaakt. Met Babyshambles, Kaizers Orchestra, Mogwai, Shout Out Louds, Friska Viljor en I Am Kloot heeft het festival al zo’n beetje evenveel bekende internationale namen in huis dan in alle voorgaande edities bij elkaar. Het festival heeft ook een nieuwe locatie.

Samenwerkingsverband met The Alternative werpt eerste vruchten af

Het Utrechtse festival deBeschaving heeft vandaag de eerste namen van zijn programma bekendgemaakt. Met Babyshambles, Kaizers Orchestra, Mogwai, Shout Out Louds, The Cribs, Friska Viljor en I Am Kloot heeft het festival al zo’n beetje evenveel bekende internationale namen in huis dan in alle voorgaande edities bij elkaar. Ook de Nederlandse delegatie is sterk. GEM, Voicst, Pete Philly & Perquisite en Kubus & BangBang – allen uit de stal van boekingskantoor The Alternative – zijn nu bevestigd. En zo lijkt de samenwerking met The Alternative, die eerder dit jaar werd aangegaan, meteen zijn vruchten af te werpen. “We zijn hartstikke trots”, zegt festivaldirecteur André Baars. “We hebben er vijf jaar hard voor gewerkt.”

deBeschaving startte in 2003 in Leidsche Rijn, de grote nieuwbouwwijk in Utrecht. Het werd volledig georganiseerd door vrijwilligers en groeide uit tot een gezellig regionaal festival met veel Nederlandse namen, veel lokaal talent en een enkele internationale krent in de pap. Maar het festival wilde professioneler en vooral groter. In het verleden waren dat vaak acts als Vive La Fete, The Levellers en Stijn, die al op veel andere festivals te zien waren. De namen van dit jaar zijn een stuk scherper. Zo brengen Kaizers Orchestra, Friska Viljor en I Am Kloot dit voorjaar nieuwe albums uit, Babyshambles is nog altijd een van de meest besproken bands van het moment. 

Ook nieuw dit jaar is de locatie: deBeschaving slaat zijn tenten op naast Vredenbrug Leidsche Rijn. De tijdelijk locatie van het muziekcentrum naast de A2 is meteen een extra podium. “We zitten pal naast de snelweg, dus een rustige plek is welkom voor bijvoorbeeld literaire voorstellingen.” Met deze eerste namen hoopt het festival meer publiek uit het hele land te trekken. Maar de oorspronkelijke filosofie mag niet vergeten worden, vindt Baars. “The Alternative was het vanaf het begin met ons eens dat deBeschaving een kleinschalig festival moet blijven. We willen ook graag aansluiting houden bij de regio.” DeBeschaving manifesteerde zich sterk als familiefestival en zal dat ook blijven doen. “Kinderen mogen gratis naar binnen”, zegt Baars. Hij belooft dat zeker nog een aantal namen in dezelfde orde van grootte bevestigd zullen worden.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12