Gronings erfgoed onderdeel show CocoRosie Gronings erfgoed onderdeel show CocoRosie

“Wie had gedacht dat CocoRosie het Gronings filmarchief gebruikt?”

Gronings erfgoed onderdeel show CocoRosie

“Wie had gedacht dat CocoRosie het Gronings filmarchief gebruikt?”

Speciaal voor het optreden van CocoRosie met het Koninklijk Concertgebouworkest heeft bandlid Bianca Casady uniek filmarchiefmateriaal uit Groningen verwerkt in de show. “We hebben haar 15 uur aan beeldmateriaal gegeven, die ze gaat verknippen, monteren en bewerken tot twee filmpjes.”

“Wie had gedacht dat CocoRosie het Gronings filmarchief gebruikt?”

De optredens van CocoRosie zijn een visueel spektakel. Daarom raakte de Amerikaanse zangeres Bianca Casady ook meteen enthousiast toen het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) haar benaderde om iets met het Gronings erfgoedmateriaal te doen voor de show in Amsterdam. CocoRosie geeft op 29 april met het Koninklijk Concertgebouworkest een optreden in het Concertgebouw.

Het is niet geheel toevallig dat GAVA CocoRosie heeft benaderd. Bianca Casady verblijft op dit moment in Groningen, waar ze werkt aan een tentoonstelling in Wall House #2 . “Toen we hoorden dat ze twee maanden in Groningen is, hebben we haar meteen benaderd en verteld over ons project,” zegt Mark Hospers van GAVA. Hij is de projectcoördinator van Format GAVA. In dit project daagt Format GAVA performers uit om beeldmateriaal uit het archief te verknippen en er een audiovisueel presentatie van te maken als ondersteuning van hun optreden. “Bianca was meteen enthousiast. We hebben haar 15 uur aan beeldmateriaal gegeven, die ze gaat verknippen, monteren en bewerken tot twee filmpjes voor twee nummers tijdens het optreden. Ze was met name geïnteresseerd in filmpjes uit de jaren ’80 en voorlichtingfilms van de overheid rond de Tweede Wereldoorlog.” Volgens Hospers is het GAVA-project uniek in de wereld. “Het is bijzonder dat het archiefmateriaal eens niet wordt gebruikt voor een documentaire, maar voor kunst wordt ingezet. Het kan een oplossing zijn voor archieven over heel de wereld die zich afvragen wat ze nog meer met het materiaal kunnen doen.” 

Casady heeft gevraagd of ze de gemaakte filmpjes voor de rest van CocoRosie’s tour mag gebruiken. “Wie had gedacht dat een internationale artiest zoals CocoRosie het Gronings filmarchief zou gebruiken en de wereld over laat gaan?” Zegt Hospers enthousiast.

Het komende jaar gaan regionale artiesten zoals Flux en Machinefabriek ook aan het werk met het erfgoed. Het resultaat is te zien op het Noorderzon Performing Arts Festival (21 t/m 31 augustus) in Groningen. Op 12 juni is de presentatie van de tentoonstelling, die Casady maakt in het Wall House #2.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12