3VOOR12 draait (week 14): Polder, Caesar, Blood Red Shoes 3VOOR12 draait (week 14): Polder, Caesar, Blood Red Shoes

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 14): Polder, Caesar, Blood Red Shoes

De favorieten van de redactie

We maken diepe buigingen naar de jongens van Polder, die een ontzettend goede plaat hebben gemaakt. We huilen nog steeds een beetje om Caesar. En enigzins vervreemd maar zeker met bewondering keken we naar de ongekende hipheid van Hadouken en haar publiek.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week

Jamie Lidell – Another Day (Warp/Rough Trade)

3VOOR12 Album van de Week
The Kooks – KONK (Virgin/EMI)

3FM Megahit
The Kooks – Always Where I Need To Be (Virgin/EMI)

3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:

1. Polder - Poldermodel (Intacto/N.E.W.S.)
"Vanaf nu mogen collega-producers buigingen gaan maken voor deze twee." (Atze de Vrieze)
"Een house meesterwerk uit eigen land." (Fiona Fortuin)
"Dus sowieso volgende week zaterdag naar de 11 voor het releasefeestje!" (Derek van Winsen)

2. Afscheidsoptreden Caesar in de Melkweg, 3-4-2008
"Drieënzeventig minuten, waaronder drie toegiften, pure energie, emotie en plezier." (Erik Zwennes)
"Sinds gisteren is het dan echt afgelopen." (Tim Fierant)

3. Blood Red Shoes - Box Of Secrets (XL/V2)
"De Blood Red Shoes rocken gewoon kneiterhard!" (Derek van Winsen)
"No no no. No, no no. Yeah! Yeah! Yeah! YEAH!" (Leonieke Daalder)

4. Hadouken! @ live in EKKO 29 maart 2008
"Geheide hit op Lowlands." (Atze de Vrieze)
"Alles wat Atze zegt is waar." (Niels Aalberts)

5. Elbow - The Seldom Seen Kid (album, Fiction/Universal)
"Voorlopig in de kast onder 'Jaarlijstje 2008'." (Niels Aalberts)
"Ik herhaal: fan-tas-tisch. Dus." (Tim Fierant)

6. Man Man – Rabbit Habits (Anti/Epitaph)
"Een goed georchestreerde puinhoop" (Jacinthe Versteeg)

7. The Long Blondes – Couples (Rough Trade/Konkurrent)
"Met Erol Alkan achter de knoppen hebben de Long Blondes er een intens spannend en sexy plaat van gemaakt." (Erik Zwennes)

8. Bon Iver - For Emma, Forever Ago (4AD/V2)
"Ga mezelf binnenkort ook maar opsluiten in een hutje op de hei." (Asta Kat)

9. The Breeders – Mountain Battles (4AD/V2)
"Kim Deal kan moeilijk fout doen." (Niels Post)

10. Panic At The Disco - Pretty. Odd. (Warner)
"Al die mensen die het album één, hoogstens twee sterren geven snappen het gewoon niet" (Fiona Fortuin)


De lijstjes:

NIELS AALBERTS DRAAIT:

Elbow - The Seldom Seen Kid (album, Fiction/Universal)
Eerder werk van Elbow staat in mijn CD-kast onder 'best mooi, bij vlagen zelfs heel erg', maar dit album grijpt me vanaf het eerste nummer bij de strot. The Seldom Seen Kid staat daarom voorlopig in de kast onder 'Jaarlijstje 2008', naast Vampire Weekend.

Hadouken! - live in EKKO 29 maart 2008

Ik stond naast Atze. Alles wat hij zegt is waar.

Chic - I Want Your Love (Todd Terje edit)
Disco = niet dood. En aan briljante songs hoef je weinig te sleutelen. Todd geeft slechts een goede reden om de genialiteit van Bernard Edwards en Nile Rodgers op repeat te zetten. Ook een aanrader: de reggae-versie van Norma White & Brentford Disco Set.


TIM FIERANT DRAAIT:

I Am Kloot, live in de Melkweg 30 maart 2008

Ooit was John Bramwell, zanger van I Am Kloot, straatmuzikant in Parijs. Bijna uitgehongerd kwam hij tien jaar geleden terug naar Engeland met als doel 'de beste band ooit' op te richten. Of ze de beste band ooit zijn valt te betwisten, maar wat is het een fantástische liveband! Met zijn heerlijk dikke Mancunian accent kondigt hij nummers af en aan, proost hij op de gezondheid van willekeurige bezoekers en ontsteekt hij de discobol. En dan hebben we het nog niet eens over de muziek gehad: charmant brallerige folkmuziek. En volgens mij is 'No fear of falling' een van de mooiste nummers ooit.

Elbow - The Seldom Seen Kid (Polydor/Universal)
Deze plaat verdeelt de redactie. Sommigen vinden het een suffe ouwelullenplaat. Anderen vinden hem fantastisch. Uiteraard heeft de laatste groep gelijk. Wat een plaat! Sinds het fantastische debuut Asleep In The Back klonk de band niet meer zo zelfverzekerd en coherent. Working class-crooner Guy Garvey is in topvorm en zingt/hijgt/fluistert de ene na de andere briljante tekstregel de luidspreker uit. Ik herhaal: fan-tas-tisch. Dus.

Caesar
Het was al een tijdje bekend: Caesar uit elkaar. Sinds gisteren is het dan echt afgelopen. Afgelopen week schoot me ineens te binnen dat ik ook nog een persoonlijke herinnering aan Caesar heb. In 5VWO zat ik, en vele klasgenoten met mij, liever in café Het Diekje (in Bolsward, Friesland, jawel) dan in het klaslokaal. Overdag, welteverstaan. Huiswerk maken aan de bar, en tosti's eten. Het was de zomer van 1998 en Caesars plaat No Rest For The Alonely werd nonstop gedraaid. Iedereen was het erover eens wat voor een briljante plaat dit wel niet was. Met als gevolg dat ik nu nog steeds, nadat ik het jaren niet gehoord heb, elk nummer van de plaat woordelijk mee kan zingen. Gisteren nog maar eens opgezet en inderdaad: een geweldige plaat.


NIELS POST DRAAIT:

The Breeders – Mountain Battles (4AD/V2)
Kim Deal kan moeilijk fout doen. En wat een goeie title.

Be Your Own Pet - Get Awkward (V2)
Nog altijd even puberaal en onstuimig als op hun debuutplaat. Nu ook nog gecensureerd in eigen land. Als de interesse nu nog niet gewekt is…

The Dodos – Visiter (French Kiss Records)
Mijn interesse was gewekt na de enthousiaste woorden van vorige week op deze plek door een mij gewaardeerde collega. Valt lang niet tegen.


JONA ROVERS DRAAIT:

Poppy Seed Grinder - Promo (single, eigen beheer)
Het rost werkelijk de pan uit. Twee zwaargewichten van nummers, voorzien van de luchtige titels “Humanophobia” en “Fetus Of Hatred” sieren deze promo. Ze vormen een rottend, ontbindend en walmend neusje van de zalm. Ik snak naar meer.

Irate Architect - Visitors (album, War Anthem Records)
Vloeibare agressie in de aderen van deze Duitsers! De mengeling van death metal met wat math- en grindcore is lekker opgefokt, verassend en uitdagend.

Arghoslent - Hornets Of The Pogrom (album, Drakkar Productions)
De eigenzinnige nummers vol stijlvreemde en spannende riffs, duidelijk geschreven zonder enig benul van huidige trends in metal, houden me de volle tweeënveertig minuten in een ijzeren greep en weten me diep te raken.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Polder – Poldermodel (Intacto/N.E.W.S.)
Het eerste album van technoduo Polder opent met een ode aan club 11 in Amsterdam, gevolgd door een saluut aan veteraan Dylan Hermelijn (2000 and One). Vanaf nu mogen collega-producers buigingen gaan maken voor deze twee.

Claw Boys Claw live @ Paradiso 28 maart 2008
"Waar komt dat nou ineens weer vandaan, dat gegooi met dingen?" vroeg Peter te Bos zich met een tevreden grijns af toen het publiek plotseling massaal glazen bier vanaf het balkon op de pit begon te gooien. Meestal komen dat soort fratsen van de zanger zelf, maar het trouwe legioen wil best een beetje meehelpen. Het was vies, ruw, grappig, hard en ouderwets gezellig bij Claw Boys Claw in "de mooiste tent van Nederland".

Hadouken! Live @ EKKO 29 maart 2008
Om eerlijk te zijn heb ik zaterdagavond bij de Britse emo-ravers van Hadouken! meer op het publiek gelet dan op de band. De fanatieke jonge fans zagen er zo hip uit dat je er als eenvoudige sterveling bijna bang van werd. Er waren glowsticks, Kanye West brillen en fluorescerende leggings. Ja, er was zelfs een jongen met een looplicht aan zijn broekriem, waarop de tekst "it's cool to be cool" te lezen was. Zo is het maar net! En de band? Geheide hit op Lowlands.


MENNO VISSER DRAAIT:

Lykke Li – Youth Novels (album, LL Records/EMI Sweden/import)
Deze Zweedse schone stond al tussen de vele nieuwe namen op Eurosonic, maar pas daarna is het op het internet gaan borrelen. Beetje Bjork: soms verdwaalde blazers, soms ritmeboxen, maar altijd die betoverende stem, die uit duizenden herkenbaar is. Check!

Destroyer – Trouble In Dreams (album, Merge/Rough Trade/Konkurrent)
Zijtak van The New Pornographers, de Canadese singer-songwriter Dan Bejar. Kom er tegenwoordig maar eens om, een heel album vol sterke songs, maar Destroyer flikt het 'm wel mooi. Doet in de verte denken aan Mike Scott van The Waterboys...

City And Colour – Waiting (single, Hassle/PIAS)
Uit de hele grote stapel singles deze week zo'n prachtig mooi melancholiek liedje dat zegt: BOEM, nu pak ik je in. Een singer-songwriter uit Californie waar we meer van willen horen.


ASTA KAT DRAAIT:

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (4AD/V2)
Voor 's avonds rond het kampvuur. Ga mezelf binnenkort ook maar opsluiten in een hutje op de hei. Wie weet...

Stereolab - Emperor Tomato Ketchup (1996, Duophonic/Elektra)
Very nice, en erg fijn om bij te werken.

Pergolesi - Stabat Mater
In de trein ter afwisseling van al het pop en rock gebeuren, is ook erg mooi!


TOM WILLEMSEN DRAAIT:

White Rabbits – Kid on my shoulder (Single, Say Hey/Munich)
Het opstaan, bijkomen en wakker worden is zo veel relaxer met Kid On My shoulder op de achtergrond.

Death Angel - Killing Season (CD, Nuclear Blast)
Ik hield mijn hart vast toen ik Death Angel in de cd-speler gooide. Want trash metal rockers uit de jaren '80 die een nieuwe plaat uitbrengen kan alleen maar uitmonden in een herhaling van een herhaling van een herhaling. Maar nee! Producent Nick Raskulenecz (Velvet Revolver, Foo Fighters) heeft het heavy metal geluid van Death Angel onder handen genomen. Keiharde riffs die meteen goed in het oor liggen. Jaaaah!

Sia – The Girl You Lost To Cocaine (single, Go! Beat)
Op de radio horen we continu de tenenkrommende tranceverkrachtings-versie van DJ Sander van Doorn. Gelukkig herovert het originele nummer langzaam de Nederlandse charts. Die stem. Dat accent. En dit filmpje. Ik ben verliefd.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Man Man – Rabbit Habits (Anti/Epitaph)
De ADHD-ers van Man Man maken er op Rabbit Habbits een goed georchestreerde puinhoop van (en for the record: dat bedoel ik positief), met Mister Jung Stuffed als onbetwist hoogtepunt. Begin juni op tour door Nederland, gaat dat zien!

The Raconteurs – Consolers of the Lonely (XL/V2)
De plaat was er ineens en is ook nog eens overdonderend goed. Mijn favoriet tot nu toe: You Don't Understand Me.

Shameboy en Spektr, twee opvallende clips
De animatiefilm bij Things That Go Bump In the Night van Spektr en Heartcore van Shame Boy met een buitenaards energiek meisje in de hoofdrol.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Polder - Poldermodel (Intacto/N.E.W.S.)
Fijne warme debuut plaat van het Amsterdamse duo Polder. De mannen hebben het gevoel dat ze live hebben perfect weten over te dragen naar de cd. Dus sowieso volgende week zaterdag naar de 11 voor het releasefeestje!

Blood Red Shoes - Box Of Secrets (XL/V2)
Vernieuwend is het niet maar wel gewoon goed! Er zit van alles in en het kan weer met iedereen vergeleken worden de Blood Red Shoes rocken gewoon kneiterhard!

BoogyBytes Vol. 4 Mixed By Ellen Allien (BPitch Control/Lowlands)
De remedie tegen de slapeloosheid die ik deze week ervoer. Ellen Allien begeleidde mij heel rustig richting mooie dromen. Heel erg ontspannen!


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:


Robert Forster - The Evangalist (cd Tuition/Sonic Rendezvous)
Ik word een watje op mijn oude dag. Was ik twee weken terug al onder de indruk van de nieuwe Ane Brun, nu kan ook Robert Forster mij bekoren. De liedjes kruipen melodieus vooruit. Het doet denken aan liggen in een zacht schommelende hangmat.

LPG - Kiss My Hope (cd With The Earth Above Me; Excelisor/V2)
Dit is andere koek. Het eerste nummer hakt erin. Stampend ritme, handclaps, jankende gitaar, aaaah klinkt meerstemmig, plotselinge stilte, woodblok, climax op 1 minuut 35 en dan wordt het opeens een een heel ander liedje: so maybe there is hope. Dit gehoord hebbende weet ik het zeker.

Blood Red Shoes - Doesn't Matter Much (cd Box Of Secrets; XL/V2)
Groots nummer. Staat als een huis. Lekkere rif, stem die in de verte aan the Undertones doet denken. No no no. No, no no. Yeah! Yeah! Yeah! YEAH!

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Polder - Poldermodel (Intacto/N.E.W.S)
Een house meesterwerk uit eigen land.

Panic At The Disco - Pretty. Odd. (Warner)
Al die mensen die het album één, hoogstens twee sterren geven snappen het gewoon niet.:-)

Crystal Castles - Crystal Castles (Last Gang/PIAS)
Eigenlijk veel te hip, maar wat een goeie schreeuwlelijke plaat.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Afscheidsoptreden Caesar in de Melkweg, 3-4-2008
Een prachtige avond in een bizar volle Oude Zaal. 700+ man participeerden in een moderne 21e eeuwse begrafenis: Geen zwart, tranen en moeilijke christenen, maar MUZIEK en DANS! Sonja van Hamel & Odilo Girod, Moss, Paulusma, Scram C Baby, Voicst, Bettie Serveert, Alamo Race Track en Anne Soldaat als incidentele vierde Keizer, brachten elk op eigen wijze een eerbetoon aan een grootse band. Persoonlijk hoogtepunt: het nummer M.A.R.I.T. R.O.A.L.D. & S.E.M. speciaal voor deze avond geschreven en gespeeld door Scram C Baby. En Caesar zelf? Drieënzeventig minuten, waaronder drie toegiften, pure energie, emotie en plezier. Mijn dank is groot.

The Long Blondes – Couples (Rough Trade/Konkurrent)
The Long Blondes zijn terug. Een zeer goed ontvangen debuut maakt het maken van een opvolger niet makkelijker. Althans, dat zou je denken. Zangeres Kate Jackson verklapte me dat het juist genieten was. Met Erol Alkan achter de knoppen hebben de Long Blondes er een intens spannend en sexy plaat van gemaakt. Denk aan de nieuwe weg die The Kills zijn ingeslagen, maar dan met disco in plaats van hiphop. Let op het klassieke (want uit het vinyltijdperk) onderscheid tussen de eerste en tweede helft van de plaat.

Tapes 'N Tapes - Walk It Off (XL/V2)
Ik moet denken aan Some Loud Thunder, die moeilijke en door velen gehekelde plaat van het New Yorkse Clap Your Hands Say Yeah. Gijssie liet zich zelfs verleiden tot een demonstratie van zijn acteertalent. Tapes’N Tapes heeft ook een moeilijk ding geproduceerd. Productioneel minder experimenteel (al schuwen de heren de ranzige distortion ook niet) maar eveneens killer dan het debuut. Unheimisch zelfs. Ik vrees de reacties. Dit is een plaat waarbij het zomaar een paar maanden kan duren voordat hij je raakt. Gewoon in de shuffle zetten en langzaam tot je laten komen.


SIMONE RENTMEESTER DRAAIT:


Lekkervooronderweg…
Deze week veel getreind en onderweg geweest… en weer zin om non-stop die cd's te horen waarvan je al weet dat ze zooo goed zijn. Daarom dus deze plaatjes. Allemaal erg 'lekkervooronderweg'. Waarom? Ik denk omdat ik hierbij onbewust iets minder riskeer om half mee te gaan zingen in een volle trein…

Justice - †

C-mon & Kypsky – Vinyl Voodoo, Static Traveller & Where The Wild Things Are

Voicst – A Tale of Two Devils

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12