3VOOR12 bespreekt Album van de Week (week 36): Pete Philly & Perquisite 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (week 36): Pete Philly & Perquisite

In balans tussen zelfreflectie en ontspanning

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (week 36): Pete Philly & Perquisite

In balans tussen zelfreflectie en ontspanning

Waarom doe je de dingen die je doet, hoeveel invloed heb je eigenlijk op je eigen leven, en wat is nu echt de moeite waard? Dat zijn de kernvragen die Pete Philly bezig houden. Het tweede album van Pete Philly & Perquisite is een album vol zelfreflectie, maar gelukkig ook met ruimte voor plezier. Mystery Repeats is Album van de Week.

In balans tussen zelfreflectie en ontspanning

Wat zegt het als de eerste single helemaal achteraan op een album staat? Je moet natuurlijk niet met je single beginnen. Dat suggereert dat je weinig meer te bieden hebt dan je hit. Maar ergens tussen plaats 2 en 7 is toch wel gebruikelijk. Luisteraars zouden anders zomaar kunnen afhaken voor ze bij het hoogtepunt komen. Bij uitzondering zou plek 9 ook wel kunnen, maar dat is gedurfd. Dat single Time Flies als zestiende en laatste track op Mystery Repeats staat, lijkt verdacht veel op een statement. Pete Philly en Perquisite trekken hun eigen plan.

“Als hiphop een sweater was, zouden Pete Philly en Perquisite eruit gegroeid zijn”, vinden Pete Philly & Perquiste zelf. Met andere woorden: wij zijn geen standaard hiphopduo. Daar zit wat in: hun eerste album Mindstate was een conceptalbum dat alle menselijke gemoedstoestanden in songs ving, producer Perquisite is van huis uit geschoold cellist en het duo deed een speciale tour met de New Generation Big Band. Het duo vermijdt hiphopclichés en creëert zijn eigen niche. Ook op Mystery Repeats gaat het duo zijn eigen weg. En een hitsingle speelt daarbij geen hoofdrol.

Mystery Repeats leunt niet op partybangers, maar op een laidback geluid. Het zonnige duinlandschap waarvoor Pete en Perq poseren op de hoes is een perfecte illustratie: de beats zijn licht, de aankleding is met zijn vele strijkers en blazers warm en vriendelijk. Voor Traveller liet Perquisite zich inspireren door een flamencoconcert in het Concertgebouw, wat de zomerse sfeer alleen maar sterker maakt. Maar vergis je niet. Mystery Repeats gaat niet over zomerbriesjes en mooie meisjes.

Waarom doe je de dingen die je doet, hoeveel invloed heb je eigenlijk op je eigen leven, en wat is nu echt de moeite waard? Dat zijn de kernvragen die Pete Philly bezig houden. Net als op Mindstate geeft de rapper zichzelf bloot en graaft hij in zijn eigen ziel. Het hectische tourleven en zondes uit het verleden (lees: drugs) vormen illustraties bij een zoektocht naar balans. Het zijn serieuze kwesties, maar door de extreem vriendelijke sfeer van de muziek ligt Mystery Repeats niet zwaar op de maag. Er is ruimte voor zelfrelativering, voor ouderwetse opschepperij en voor ontspanning. Persoonlijke groei hoeft per slot van rekening niet te leiden tot een saai leven.

Mystery Repeats verschijnt 7 september op Unexpected/Anti. Donderdag 6 september geven Pete Philly & Perquisite een exclusieve showcase in Desmet in het kader van 3VOOR12 Presenteert. Het optreden is volgende week de hele week te zien als Concert van de Week op 3VOOR12TV/CENTRAL.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12