Lex van Rossen foto award niet voor snapshots

"Je moet er wel kijk op hebben"

Nederland is een popprijs rijker, de Lex van Rossen Award. De prijs voor beste, jonge, Europese popfotograaf wordt tijdens het festival Noorderslag in januari voor het eerst uitgereikt. Snapshots maken geen kans. "Deze prijs is een waardering voor het vak."

"Je moet er wel kijk op hebben"

Er komt een nieuwe prijs voor popfotografen: de Lex van Rossen award. De prijs is een eerbetoon aan de dit jaar overleden popfotograaf Lex van Rossen. Het initiatief is afkomstig van Floor Boogaart en Lennard Dost. Zij organiseren momenteel de fototentoonstelling Popview, die tijdens het Noorderslag/Eurosonic festival in januari te zien zal zijn.

De prijs richt zich op jonge, Europese talenten, zo zegt Popview curator en educatief medewerker van het CBK Floor Boogaart. Amateurfotografen maken weinig kans op de prijs. Boogaart: “Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman zich aanmeldt. Iedereen kan met een beetje geluk best een goede foto maken met zijn mobieltje, maar het gaat er om dat je er echt kijk op hebt. Fotografie hoeft niet per se je beroep te zijn, maar je moet wel publicaties op je naam hebben staan. Daarom gaat het bij deze prijs ook niet om de beste foto, maar beste fotograaf.”

Aan deze nieuwe award is dan ook een serieuze prijs gekoppeld: een bedrag van 2500 euro en een publicatie in het NRC Handelsblad. De prijs zal voor het eerst in januari tijdens Noorderslag worden uitgereikt. “Deze prijs is nodig”, zegt Boogaart. “Er zijn veel te weinig prijzen voor muziekfotografen, terwijl het best een moeilijk vak is.”

Van Rossen wordt beschouwd als pionier van de Nederlandse popfotografie en werkte onder meer voor NRC Handelsblad en Oor. Boogaart: “In een gesprek met de vroegere vriendin van Van Rossen, Anja Hiddinga, vertelde zij dat Van Rossen de wens had dat popfotografie meer aandacht zou krijgen. Met deze award gebeurt dat nu een beetje.” Anja Hiddinga vormt samen met Ton Broekhuis (Noorderlichtfestival), Suzanne Dechert (Melkweggalerie) en Peter te Bos (Claw Boys Claw) de jury die de eerste winnaar zal aanwijzen.

De tentoonstelling Popview is tijdens het festival en drie weken daarna in de Groningse Oosterpoort te bezichtigen. Vervolgens verhuist de expositie naar de Melkweg in Amsterdam.

Wie onder de 35 jaar is en denkt een kans te maken, kan tien foto’s plus cv sturen naar popview@noorderslag.nl