C-mon & Kypski op avontuur in Zuid-Afrika C-mon & Kypski op avontuur in Zuid-Afrika

Album Where the Wild Things Are verschijnt op Afrikaans indielabel

C-mon & Kypski op avontuur in Zuid-Afrika

Album Where the Wild Things Are verschijnt op Afrikaans indielabel

Het album Where the Wild Things Are van C-mon & Kypski komt deze week uit in Zuid-Afrika. Het is een prettige souvenir van een bezoek aan het Zuid-Afrikaanse festival Oppikoppi.

Album Where the Wild Things Are verschijnt op Afrikaans indielabel

Zuid-Afrika? Niet bepaald een grote markt voor popmuziek, dacht het management van C-mon & Kypski. Een bijzondere plek om te spelen is het natuurlijk wel, dacht de band zelf. En dus zette Simon Akkermans met hulp van Music Xport begin augustus zelf een reis naar het befaamde Oppikoppi festival op. Het optreden op de Lowlands van Zuid-Afrika leverde de Utrechters een hoop enthousiaste reacties op, die ertoe leidden dat volgende week het album Where the Wild Things Are verschijnt op het kleine Zuid-Afrikaanse indielabel One Minute Trolley Dash Records. “In een land als Duitsland heeft het geen zin om bij het eerste de beste kleine label te tekenen, maar in Zuid-Afrika ligt dat heel anders,” zegt Akkermans. “Het is een toffe partij. Ze zijn super enthousiast over onze muziek.”

C-mon & Kypski vertoeven graag op exotische plekken. In het verleden speelden ze al eens in Turkije, een deel van hun album werd opgenomen in de wildernis van Marokko. “C-mon & Kypski draait om avontuur en uitwisseling van culturen.”, zegt Akkermans. “De reis was super. Oppikoppi vindt plaats midden in de wildernis, rond een soort berg. Overal stenen en rotsen. Daar tussenin staan houten podia met uitzicht op de ondergaande zon en de prairie.”

Tussen de Afrikaanse bands en een enkele internationale grootheid (dit jaar speelde onder meer Groove Armada op het festival) is C-mon & Kypski natuurlijk niet bepaald een publiekstrekker. “Niemand kende ons. Maar toen we eenmaal begonnen te spelen kwam iedereen over de berg heen naar ons toe en ging het hele publiek uit zijn dak. De volgende dag kregen we ineens allerlei interviewaanvragen.” De band vertoefde een paar dagen in Zuid-Afrika. Zo speelde de groep in een basisschool. “Ver voorbij waar de asfaltwegen ophouden”, vertelt Akkermans. “Die kinderen hadden de hele dag braaf op ons gewacht. Het was het meest bizarre optreden dat we ooit hebben gedaan. Die kinderen zijn natuurlijk niets gewend. Het had bijna iets spiritueels.”

Met een plaatrelease op zak is de kans groot dat C-mon & Kypski volgend jaar terug gaat naar Zuid-Afrika. “Er is nog niets concreet, maar als we terug gaan zal dat waarschijnlijk rond Oppikoppi zijn”, zegt Akkermans. “Dan organiseer je daar omheen een kleine tour. Met een plaat in de hand gaat dat al een stukje makkelijker.” Al een idee over de volgende vakantiebestemming? “China lijkt me leuk, maar daar hebben we nog geen contacten.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12