3VOOR12 draait (week 41): Radiohead, Lucky Fonz III en Roisin Murphy 3VOOR12 draait (week 41): Radiohead, Lucky Fonz III en Roisin Murphy

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 41): Radiohead, Lucky Fonz III en Roisin Murphy

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Komende week is Life Is Short van Lucky Fonz III het Album van de Week. Afgelopen week zat de cd eigenlijk al continu in de speler op de redactie. Een instant favoriet! Net als die nieuwe download van Radiohead. Verder vielen ook de albums van Roisin Murphy en indierockers Enon goed. Lees er alles over in 3VOOR12/draait.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Lucky Fonz III - Life Is Short (MyStreetIsMine Records/PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
Radiohead - 15 Step (MP3, Inrainbows.com)

3FM Megahit
Alain Clark - This Ain't Gonna Work (8 Ball)

3VOOR12 Clipper
Jack Peñate - Torn On The Platform (cd V2)


Top 10

1. Radiohead - In Rainbows (mp3, eigen beheer)
Ook aan dit virus kon ik niet ontkomen (Matthijs van der Ven)
Dieper, langzamer, sterker zou Daft Punk zeggen (Menno Visser)
Omdat ik vind dat je hen die voorop gaan ruggesteun moet geven (Ron van der Sterren)
De grote kracht van de plaat: een subliem geluid waar niemand aan kan tippen (Atze de Vrieze)
Een grens die opgerekt wordt (Leonieke Daalder)
Mochten Thom en co. nou niet de revolutie hebben ingeluid, dan hebben we in ieder geval een mooi album eraan overgehouden (Robin Geurts)

2. Lucky Fonz III - Life Is Short - MyStreetIsMine/PIAS
Minstens zo aanstekelijk als de griep (Matthijs van der Ven)
De olijke troubadour toont zijn duistere kanten (Menno Visser)
Het was de overweldigende charme, waar werkelijk niemand weerstand tegen kon bieden (Leonieke Daalder over de cd-presentatie)

3. Roisin Murphy - Overpowered (EMI)
Het nummer You Know Me Better gaat ervoor zorgen dat die diep weggestopte drift tot rondjes draaien op de dansvloer niet meer is te houden (Fiona Fortuin)
We vergeten Moloko! Dit is disco van nu! (Robert Lagendijk)

4. Enon - Grass Geysers (Touch & Go / Konkurrent)
Ouderwets goede Enon plaat. Misschien wel hun beste (Niels Post)
Lekker hard, vuig, punky en sexy (Jacinthe Versteeg)

5. Babyshambles – Shotters Nation (cd: EMI)
Shotters Nation wordt nog steeds beter!

6. Ani Difranco - live in de AB, Brussel, 11-10-2007
Ik smelt van het ritmische gitaargeweld en krijg natte ogen bij de poëzie op muziek. Meisjesmuziek? (Ron van der Sterren)

7. Merkins - I Sleep in Sellotape op Electronation Five Years Mixed By Mason (News)
Tjonge jonge wat schudt mijn hoofd toch heen en weer op dit nummer! (Fiona Fortuin)

8. Pinch – Underwater Dancehall (Tectonic Recordings/Lowlands)
Alsof je wegzinkt naar een mysterieuze, donkere wereld ver onder de zeespiegel (Jacinthe Versteeg)

9. Enter Shikari live @ Tivoli 8 oktober 2007
Buiten staan ouders met angst in de ogen hun kroost op te wachten. Enter Shikari was een wervelwind (Atze de Vrieze)

10. Stardumb Rumble, Waterfront, Rotterdam 5 oktober 2007
Veel goede barbands. Veel leren jackies. Veel bier (Niels Post)DAVID GIBBS DRAAIT:

Band Of Horses – Cease To Begin (cd SupPop/Konkurrent)
Can’t put my finger on it, but I like it!

V.A. - Radio 1 Established 1967 (cd UMTV)
De beste momenten: Flowers In The Rain (Kaiser Chiefs), Cupid (Amy Winehouse), Your Song (The Streets), Band On The Run (Foo Fighters), Under Pressure (Keane), Town Called Malice (McFly), Englishman In New York (Razorlight), Careless Whisper(The Gossip), Don't Get Me Wrong (Lily Allen) en nog veel meer leuks en verrassinkjes.

Babyshambles – Shotters Nation (cd: EMI)
Shotters Nation wordt nog steeds beter!


NIELS POST DRAAIT:

Awesome Color live in Studio K, Amsterdam 6 oktober 2007
Awesome band, awesome show. Yeah dude. Check ze!

Stardumb Rumble, Waterfront, Rotterdam 5 oktober 2007
Veel goede barbands. Veel leren jackies. Veel bier. Het was goed toeven aan de Maas.

Enon - Grass Geysers (Touch & Go / Konkurrent)
Mirror, mirror, mirror, mirror, mirror... Ouderwets goede Enon plaat. Misschien wel hun beste.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Roisin Murphy - Overpowered (EMI)
Toen ik een paar maanden geleden de single Overpowered hoorde, was ik bij voorbaat al fan van het hele, gelijknamige album. En wat bleek: daar was niets voorbarigs aan. Deze week was die daar en wat een prachtliedjes. Het nummer You Know Me Better gaat ervoor zorgen dat die diep weggestopte drift tot rondjes draaien op de dansvloer niet meer is te houden. En Roisin, ik voel de trend ook: veel wol deze winter!

Merkins - I Sleep in Sellotape op Electronation Five Years Mixed By Mason (News)
Een potje electro-house, in het kader van 'lekker trancy" meerdere malen die beat overboord gooien om vervolgens na een paar hoge noten op hetzelfde ritme doorgaan, een fijne laag progressive eronder en dan weet ik: dit kan eigenlijk niet, maar tjonge jonge wat schudt mijn hoofd toch heen en weer op dit nummer!

Het hek van de dam-muziekweek (week 41 van Fiona Fortuin)
Het begon allemaal vorige week vrijdagavond bij een vriend thuis. De computer stond boven, dus geen nieuwe muziek (hij: sorry, ik ben een downloader). Voor een muzikale begeleiding van de avond was de keuze uit Nirvana, Nirvana en Nirvana toen snel gemaakt. Ik koos voor Nirvana. Incesticide, om precies te zijn. Het hek was van de dam. Er is wel zes keer op repeat gedrukt, en de rest van de week domineerde de jaren negentig in huis, mede dankzij 3fm: Blur, weer die Pearl Jam, Smashing Pumkins, etc. Met als klap op de vuurpijl dinsdagavond. Daar kwam opeens dat ene nummer voorbij op de radio dat stante pede zorgde voor heimwee naar die mooie, zorgeloze jeugd: op mijn kamer, starend naar de poster van de Brandon Walsh van de muziek, cd in de stereotoren, het stripboek over de groep op schoot en meezingen maar: Tonight (met zijn allen: lalalala) van New Kids On The Block is in míjn belevingswereld een klassieker!


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

Lucky Fonz III - Life Is Short - MyStreetIsMine/PIAS
Fonz is op cd al net zo sympathiek als in het echt. Serieus en vrolijk. Draait per dag drie keer van begin tot eind. Minstens zo aanstekelijk als de griep.

Radiohead - In Rainbows (mp3, eigen beheer)
Ook aan dit virus kon ik niet ontkomen. Thom Yorke en zijn vrienden hebben me te pakken. Voorlopige favoriet is Nude.

Oasis - Lord Don't Slow Me Down - (BigBrother Recordings)
Ja, weer Oasis. Een nieuwe single om de gelijknamige documentaire te vergezellen. Noel Gallagher die een nummer zingt dat normaal gesproken door kleine broertje Liam gezongen zou worden. De trend van het vorige album is doorgezet; geen overdreven productie, gewoon opnemen en uitbrengen. En wat is het lekker. Samen met de documentaire genoeg voer om kalm te blijven wachten op het nieuwe album van volgend jaar.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Radiohead – In Rainbows (mp3, eigen beheer)
Je kunt wel een heleboel aandacht trekken met een briljant marketingplan, maar uiteindelijk moet je plaat wel goed zijn. In Rainbows stelt geen moment teleur. En dat is knap, want verrassend is Radiohead anno 2007 allang ook niet meer. De grote kracht van de plaat: een subliem geluid waar niemand aan kan tippen.

Enter Shikari live @ Tivoli 8 oktober 2007
Een slagveld was het. In de hal van Tivoli zitten drie slachtoffers. Een heeft een schoen tegen zijn hoofd gekregen, een ander zit met het hoofd gebogen over een teiltje. De rest van het publiek loopt verwilderd naar buiten: haar door de war, make-up uitgelopen (ook bij de jongens), shirts doorweekt. Buiten staan ouders met angst in de ogen hun kroost op te wachten. Enter Shikari was een wervelwind.

Justice live @ Jimmy Kimmel
Tja, wat moet je als elektronicaduo live in een tv-show? Juist: je maakt er wat leuks van. Justice doet D.A.N.C.E. met Michael Jackson op zang, Prince op gitaar, Rick James op bas, Rod Stewart op toetsen en Stevie Wonder op drums. Alleen jammer dat Prince geen Symbol-gitaar heeft.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Cd-presentatie Lucky Fonz III - woensdagavond bovenzaal Paradiso
Een topavond, dat was het. Geweldige liedjes, spannende uitvoeringen, goede grappen, het Amsterdam Songwriters Guild als achtergrondkoor en een Nederlandstalig nummer van zijn vijfde cd. En opeens deed Lucky Fonz mij aan Ali B denken. Heel anders maar toch hetzelfde. Het was de overweldigende charme, waar werkelijk niemand weerstand tegen kon bieden.

The Pony Pack - King Of Clubs (EP; Eigen Beheer)
Heel lekker liedje. Mooi ruig. Klinkt als goede oude punk. Veel bekkens en gitaren en een geweldig refrein.

Radiohead - 15 Steps (mp3, eigen beheer)
Er was geen ontsnappen aan deze week op de redactie. Met voor mij als positieve uitschieter 15 Steps. Spannend, net even anders. Een grens die opgerekt wordt.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Ani Difranco - live in de AB, Brussel, 11-10-2007
Ani is niet '3VOOR12', vinden sommigen hier. Ik vind dat onzin. Als Nightwish (is dat ook niet Ron!, red.) het wel is, waarom dit folkwonder dan niet? Misschien maakt ze te veel muziek, zingt ze te zuiver, zijn haar teksten te confronterend, of te Amerikaans, is haar kleurspoeling niet goed, ik weet het niet. Ik smelt van het ritmische gitaargeweld en krijg natte ogen bij de poëzie op muziek. Meisjesmuziek? Dan zit er niks anders op: trek ik volgende week gewoon die rok weer aan.

Hamell On Trail - live in de AB, Brussel, 11-10-2007
Bill Hicks met gitaar! Bij Hamell On Trail gaat het iets minder vaak over roken, maar voor de rest... Een spraakwaterval met een akoestische gitaar die harder binnenkomt dan The Locust op 11.

Radiohead - In Rainbows (mp3, eigen beheer)
Voor de helft heel goed, voor de andere helft niet storend. In geluid nergens wereldschokkend. Maar als album wel! Na een gratis kopie toch ook nog maar gekocht. Omdat ik vind dat je hen die voorop gaan ruggesteun moet geven.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Pinch – Underwater Dancehall (Tectonic Recordings/Lowlands)
De titel van dit dubstep-album had niet beter gekozen kunnen worden. Alsof je wegzinkt naar een mysterieuze, donkere wereld ver onder de zeespiegel. Diep. Letterlijk.

Enon – Grass Geysers…Carbon Clouds (Touch & Go/Konkurrent)
Hun vijfde alweer. Lekker hard, vuig, punky en sexy.

The Heavy – Great Vengeance and Furious Fire (Counter Records/PIAS)
Vieze gitaarmuziek doordrenkt van hiphop en soul. Beter kan ik het niet uitleggen, gewoon luisteren dus. Binnenkort op de luisterpaal.


MENNO VISSER DRAAIT:

Radiohead - In Rainbows (mp3, inrainbows.com)
Dieper, langzamer, sterker zou Daft Punk zeggen.

Beirut - The Flying Cub Club (album, 4AD/Beggars)
Amerikaanse spons die Europa een romantische spiegel voorhoudt: blazers, Balkan en Parijs. En het is me een potje mooi!

Lucky Fonz III - Life Is Short (album, MyStreetIsMineRecords/PIAS)
De olijke troubadour toont zijn duistere kanten.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Roisin Murphy - Overpowered (cd EMI)
Misschien iets ‘gewoner’ dan haar album Ruby Blue van twee jaar terug. Geen rare ritmes, geen weirde samples, niks van dat alles. Murphy zoekt het op Overpowered in een radiovriendelijke productie die berenmooi en vooral superswingend klinkt. We vergeten Moloko! Dit is disco van nu! Gratis kroketten voor wie iets zinnigs over de foto op de hoes te melden heeft.

Jens Lekman - Night Falls Over Kortedala (cd Secretly Canadian/Konkurrent)
Heel gek: ik droom vaak over cruises. De ene keer zit ik onderuitgezakt op het dek in het zonnetje ergens in de Caraïben, dan weer zit ik in mijn hut ergens in een ijskoud fjord of ijsbeer ik wat op het zonnedek midden op de oceaan. Een vaste waarde op mijn droomboot is de muziek die in de nachtclub wordt gespeeld. Altijd hetzelfde, altijd heel goed, altijd Jens Lekman.

Scram C Baby vs. Bad Brains live in Paradiso 11-10-2007
Onlangs nog tot beste slogan ooit gekozen: Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend. Vroegah drumde ik in Scram C Baby. Knots-gek-ke-tijd! Gistah, nam de band een live album/DVD op in Paradiso. Beneden speelde Bad Brains, boven Scram C Baby. Vol trots zag ik dat SCB nog nooit zo goed in het vel zat en een eigenlijk maatje te groot was voor de afgetrapte Bad Brains. 1-0! Wat een band en vandaar dat ik nogmaals graag roep: Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend!


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Radiohead – In Rainbows (mp3, eigen beheer)
Hij zal de geschiedenisboeken ingaan, deze afgelopen woensdag 10 oktober. De dag waarop Radiohead de muziekindustrie vermoordde. Of liever gezegd: de dag waarop Radiohead de muziekindustrie heel even wakker schudde, waarna iedereen weer heel snel op de oude manier doorging. Mochten Thom en co. nou niet de revolutie hebben ingeluid, dan hebben we in ieder geval een mooi album eraan overgehouden. Je hebt hem zelf natuurlijk ook allang, dus meer woorden maak ik er niet aan vuil.

Beirut – The Flying Club Cup (live bij La Blogotheque)
Zach Condon speelt zijn gehele nieuwe album live in de buitenlucht, met draaiende camera’s erbij. Ontzettend goed idee en goed uitgevoerd ook. Verspreid over een aantal dagen opgenomen in Brooklyn en binnenkort verkrijgbaar op DVD, maar de echte fans hebben daar natuurlijk geen geduld voor.

Dinner With The Band podcasts
Stel je voor dat Gordon Ramsay langskomt in Club 3VOOR12 en dan krijg je Dinner With The Band. Chefkok Sam Mason nodigt zijn favoriete bands uit en kookt voor ze. Tokyo Police Club, El-P, Holy Hail, Matt & Kim en Fucked Up spelen live en doen de muzikale begeleiding tijdens het koken. En je kunt nu alle afleveringen zo op je iPod laden!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12