Vanaf nu kan iedereen een Subjectivist zijn

Eigenzinnig muziekplatform keert terug op de radar

Vrij rigoureus verdween het eigenzinnige muziekplatform Subjectivisten in juli plotseling van de radar. Het forum sudderde de afgelopen maanden nog zachtjes in de schaduw, maar sinds deze week is er ook op de site eindelijk weer leven in de brouwerij. Ariën Rasmijn: "Subjectivisten wordt een open community."

Eigenzinnig muziekplatform keert terug op de radar

Vrij rigoureus verdween het eigenzinnige muziekplatform Subjectivisten in juli plotseling van de radar. Een niet betaalde rekening verleidde provider Demon ertoe het complete archief van de site te wissen. Weg waren alle venijnige polemieken en persoonlijke muziekverhalen. Het forum sudderde de afgelopen maanden nog zachtjes in de schaduw, maar sinds deze week is er ook op de site eindelijk weer leven in de brouwerij. Subjectivisten reïncarneert in een iets andere vorm, aldus Ariën Rasmijn: “We gaan het anders aanpakken. Subjectivisten wordt een open community.”

De lange radiostilte had alles te maken met de bouw van een nieuwe site. Die werd in januari al aangekondigd, maar liep nogal wat vertraging op. “We hadden al een tijdje een site op Typepad, maar we kwamen er gewoon niet aan toe om hem daadwerkelijk te bouwen”, zegt Rasmijn. “Dat klinkt lui en vrijblijvend, maar we hebben tegenwoordig allemaal banen. Ik kan niet meer een week lang achter de computer gaan zitten om plaatjes te uploaden.” De site is er nu dan eindelijk. Het archief is ook voor een groot deel boven water gekomen, maar de tijd ontbreekt voorlopig nog even om dat ook op de site in ere te herstellen.

Mede door al het tijdgebrek is de nieuwe site dan ook anders ingericht. De vaste kern Subs zal blijven bestaan uit een man of tien. Alleen Norbert Pek verliet het zinkende schip. Maar interactiviteit is vanaf nu het sleutelwoord. “Het internet is veranderd”, zegt Rasmijn. “Iedereen moet mee kunnen doen.” Dat kon al op het forum, dat kan vanaf nu op de Ning, een communitygedeelte waarop iedereen zijn zegje kan doen. “Iedereen kan een Subjectivist zijn. Waarom niet? De Ning en het forum moeten veel groter worden dan de site.” Hoe het interactieve deel precies vorm gaat krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk gaat een soort ballotagecommissie de bijdragen screenen.

Hoe dan ook: Subs is terug. En Ariën Rasmijn gaat zich voor het eerst in ruim anderhalf jaar ook zelf weer storten op een tekstuele bijdrage. “Ik ga iets schrijven over de nieuwe Jay-Z en ik heb nog wat andere ideeën. Ik heb er zin in!”