The Raveonettes reizen hun driften achterna The Raveonettes reizen hun driften achterna

Sune Rose Wagner: "Lust maakt meer kapot dan dat het opbouwt"

The Raveonettes reizen hun driften achterna

Sune Rose Wagner: "Lust maakt meer kapot dan dat het opbouwt"

De Deense band The Raveonettes gaat over het algemeen niet zitten wachten tot zijn dromen uitkomen. Beide bandleden verhuisden naar de VS om hun Amerikaanse droom na te jagen. Hun derde album is geheel gewijd aan de belangrijkste drift van allemaal: Lust Lust Lust.

Sune Rose Wagner: "Lust maakt meer kapot dan dat het opbouwt"

Sune Rose Wagner schenkt zichzelf nog maar een glas rode wijn in. Zijn band The Raveonettes heeft zojuist opgetreden in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso bovenzaal. Terwijl de rest van het gezelschap zich tegoed doen aan grote flessen drank in de kleedkamer, werkt Wagner het officiële gedeelte af: de interviews. “Ik ben een zakenman”, zegt hij. “Ik ben blij dat we net een goede show gespeeld hebben. Nu houd ik me bezig met het zakelijke gedeelte. En daar ben ik serieus in. Als ik dat niet zo zijn, zou ik nu zeggen: fuck it! Ik wil naar een bar! Ik wil naar de wallen!”

The Raveonettes volgen over het algemeen graag hun driften. Wagner en zijn vrouwelijke bandgenoot Sharin Foo gingen beiden al op jonge leeftijd op zoek naar het ware leven. Ze verhuisden vanuit een klein plaatsje in Denemarken naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. In 2002 trekken ze internationaal de aandacht met de opwindende garagerock-ep Whip It On. Ze tekenen een contract bij het grote Columbia Records en leven sindsdien een droomleven in respectievelijk New York en Los Angeles. “Uitgaan met beroemdheden, te gast zijn in beroemde talkshows, mensen ontmoeten die je alleen van tv kent”, somt Wagner op. “Ik woon in New York en zie geen enkele reden om er weg te gaan.”

Het deze maand verschenen derde album van de band is volledig gewijd aan de belangrijkste drift van allemaal. Het titel laat weinig aan de verbeelding over: Lust Lust Lust. “Ik heb een enorme hoeveelheid lust”, zegt Wagner. “Voor het leven zelf, voor seks, voor drank, voor drugs. Het leek me een mooie uitdaging dat eens uit te spitten. Het is een heel persoonlijk album geworden.” De band voelt zich vooral aangetrokken tot de duistere kanten van de lust. “Lust zorgt er vaak voor dat het onmogelijk is om keuzes te maken. Mensen vinden het moeilijk om te settelen. Er is nog zoveel meer! Als ik een vriendinnetje heb, vraag ik me altijd af of zij de ware is. Daarom heb ik nog nooit langer dan twee jaar een relatie gehad. Eigenlijk maakt lust meer kapot dan dat het opbouwt.”

Meer nog dan zijn eigen woonplaats New York is Los Angeles de stad van dromen. “Sharin is er onlangs heen verhuisd. Ze heeft er een vriendje. Los Angeles is voor mij altijd een mystieke plek geweest. Het einde van de wereld. Je kunt niet verder. Ik gebruik de stad veel in mijn liedjes. Er zijn zoveel mensen die in die stad hun droom proberen te vinden, als acteur of als muzikant. De meeste sneuvelen, omdat er ongelofelijk veel competitie is. Elke dag komen er busladingen mensen uit kleine plaatsjes aan in Los Angeles.”

Los Angeles is natuurlijk ook het epicentrum van de Amerikaanse film. The Raveonettes hebben altijd al een fascinatie gehad met het witte doek. Ook hier gaat de voorkeur uit naar de donkere kant van de medaille. The Raveonettes flirten in hun artwork met de b-films uit de jaren vijftig en noemden hun eerste single naar een niet bestaande science fiction film: ‘Attack of the Ghost Riders’. Wagner aarzelt geen moment op de vraag wat de mooiste film over lust is. “Lolita van Stanley Kubrick. Het is een verboden lust voor een oudere man om verliefd te zijn op een jong meisje. En tegelijk is het diep menselijk.”

Maar zijn droomfilm over het onderwerp bestaat nog niet. “Ik wil ooit nog eens een film maken over een man en een prostituee. De man is jong en de prostituee is al ouder. Eigenlijk een soort moederfiguur. Natuurlijk worden ze verliefd op elkaar en ze beginnen een relatie. En dan begint al het gedoe en de complicaties. Ik denk dat het een heel interessante film wordt.”

Lust Lust Lust is 12 november verschenen op Fierce Panda/Munich. The Raveonettes spelen op 29 november in Tivoli de Helling in Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12