Spinvis staat liever hoog in de Quote 500

Erik de Jongs favoriete liedjes van 2007 komen uit 2006

De lijst voor Song van het Jaar 2007 staat online: er mag weer gestemd worden. Vorig jaar was Spinvis met Ik Wil Alleen Maar Zwemmen op plek 8 de hoogste Nederlandse notering. En dat was volgens Erik de Jong niet eens een hit: "Ik had het niet verwacht, want ik hoorde het zelf niet zo vaak op de radio."

Erik de Jongs favoriete liedjes van 2007 komen uit 2006

De stemlijst voor de Song van het Jaar staat online, dus er mag weer gekozen worden. Met de achtste plaats in de lijst van 2006 was Spinvis met Ik Wil Alleen Maar Zwemmen de hoogstgenoteerde Nederlander. Welke liedjes Erik de Jong dit jaar zelf erg goed vond? “Die van The Fratellis en Lily Allen. Zijn die allebei nog van vorig jaar? Nou, dan is in één klap duidelijk hoe goed ik op de hoogte ben.”

De Jong was heel blij met de hoge notering van vorig jaar: “Ik Wil Alleen Maar Zwemmen was geen hit. Ik was ook heel erg verrast dat het zo hoog in de lijst kwam. Het is wel een heel mooi liedje natuurlijk, ik heb het zelf geschreven”, lacht De Jong. “Ik grossier sowieso niet in hits. Ik zie mezelf als de rijkste man ter wereld, want ik mag muziek maken die ik wil en heb dus niets meer te maken met hitlijsten.” Het gevaar van een hit schuilt volgens De Jong in het gegeven dat het volgende liedje weer een hit moet zijn: “Anders zeggen mensen dat je een aflopende zaak bent. Er is dan geen weg meer terug; het moet steeds meer worden. Wat dat betreft bevind ik me in een comfortabele positie.”

Als ‘Zwemmen’ al geen hit was, dan is zijn liedje Wespen Op De Appeltaart - dat dit jaar in de lijst staat - zeker kanshebber op een hoge notering. De Jong verwacht er niet teveel van: “Ik weet het niet. Ik zou het wel heel leuk vinden, onlangs werd het clipje op YouTube voor de 100.000e keer bekeken!” Ook bij de Top2000 staat Spinvis op de lijst. “Het liefst had ik in de Quote 500 gestaan, maar Song van het Jaar en Top2000 zijn natuurlijk ook erg leuk.” Vandaag werd bekend dat Radio 2 twee liedjes van de lijst verwijderd heeft vanwege iets te succesvolle stemcampagnes van enthousiaste fans. De Jong gaat zijn fans niet oproepen om te stemmen. “Dat is gênant. Het moet uit zichzelf komen, want anders is de lol er af.”