Song van het Jaar 2007: de keuze van Typhoon

“Met Arctic Monkeys ben ik de zomer doorgekomen”

Zijn debuutalbum Tussen Licht en Lucht bracht de Nederlands hiphop weer een stukje verder: het is een opvallend openhartig en gevoelig album. Zijn nummer Sprokkeldagen staat op de keuzelijst van de Song van het Jaar 2007, maar wat zijn eigenlijk zijn eigen favorieten? Typhoon houdt zijn keuzes dicht bij huis.

“Met Arctic Monkeys ben ik de zomer doorgekomen”

Meer dan twee jaar na het winnen van de Grote Prijs kwam rapper Glen de Randamie alias Typhoon dit jaar eindelijk met zijn debuutalbum. Tussen Licht en Lucht bracht de Nederlands hiphop weer een stukje verder: het is een opvallend openhartig en gevoelig album. Zijn nummer Sprokkeldagen staat op de keuzelijst van de Song van het Jaar 2007, maar wat zijn eigenlijk zijn eigen favorieten? Typhoon houdt zijn keuzes dicht bij huis.

Arctic Monkeys – Brianstorm
“Zonder twijfel mijn favoriet van het jaar. Die jongens zijn nog hartstikke jong, maar ze maken belachelijk goede muziek. Alles lijkt te kloppen. Niet veel artiesten pakken mij met hun teksten, maar zij wel. Ze zijn bijdehand en hebben altijd een verhaal, zelfs als het over bullshit gaat. Met Arctic Monkeys ben ik de zomer doorgekomen.”

Sticks & Delic – Spaanse Vlieg
“Deze keuze ligt voor de hand, maar toch. Ik ben dicht betrokken geweest bij het ontstaan van Fakkelteit en ik ben op dit moment op tour met Sticks. Elke keer als ik deze track hoor lijkt er een last van mij en het publiek af te vallen. De muziek heeft een hoog meezinggehalte en een feelgoodgevoel. Dat kun je versterken met blije teksten, maar het is nog veel knapper als je het contrast weet te geven met serieuze lyrics. Dan ben je gewoon meester.”

Kubus & Bang Bang – Happy
“Deze plaat staat voor een heel nieuwe sound. Mensen die dachten Kubus te kennen, zijn aangenaam verrast. Ook ik als vriend en liefhebber. Ik denk dat veel mensen deze plaat pas over anderhalf jaar gaan begrijpen. Dan krijgen ze ineens een hamerslag in hun gezicht. Bang Bang is een woordkunstenaar.”

Pete Philly & Perquisite – Time Flies
“Pete Philly staat bij mij vooral bekend om zijn brag en boast kunsten. Deze track pakt hij op een heel andere, meer volwassen manier aan. Muzikaal steekt het heel goed in elkaar, maar ook de tekst spreekt me aan. Er zit een soort berusting in over de tijd waarin we leven. Wel op een goede manier: we kunnen er wel van genieten. Precies zoals in Spaanse Vlieg. Ik ben lichtelijk melancholisch aangelegd, maar wel positief.”

Spinvis – Wespen op de Appeltaart
“Voor mij een apartje. In een recensie werd het nummer Sprokkeldagen op mijn eigen album omschreven als Spinvisiaans. Ik kende hem eerlijk gezegd toen niet echt, maar ben gaan luisteren. Hij staat met twee benen op de grond. Dat weet hij op zo’n prachtige manier te vertolken dat het lijkt alsof hij naast je zit. Hij is niet de beste zanger, maar het klopt gewoon.”

Vrije keuze: Mayra Andrade – Come S’il En Pleuvait
“Haar album Navega is mijn plaat van het jaar. Mijn oog viel op haar hoes in de Plato. Ze komt uit Kaapverdië en maakt Spaanstalige muziek. Dit nummer is toevallig in het Frans. Haar muziek staat vol van de muzikaliteit. Veel muziek in haar genre lijkt nogal op elkaar, maar zij heeft echt persoonlijkheid. Natuurlijk zou ik met haar willen werken. Ja, ik ben een dromer, maar ook een realist.”

WAT? NOG NIET GESTEMD? STEM NU! (En maak kans op die muziekbon t.w.v. 50 euro)