Pop Pers Prijs wordt Pop Media Prijs Pop Pers Prijs wordt Pop Media Prijs

Buma Cultuur trekt beurs terug

Pop Pers Prijs wordt Pop Media Prijs

Buma Cultuur trekt beurs terug

Een naamsverandering en terugtrekking door Buma Cultuur veranderen niets aan de opzet van de Pop Media Prijs. Je moet dit jaar wél iets bijzonders gepresteerd hebben: "Een aantal recensies is niet voldoende", aldus het NPI.

Buma Cultuur trekt beurs terug

Zou de naam van de Pop Pers Prijs speciaal voor 3VOOR12 veranderd zijn in de Pop Media Prijs? Een zegsvrouwe van het Nederlands Pop Instituut (NPI) lacht: “Dit hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen. De naamsverandering is gekozen om duidelijk te maken dat er achter de prijs meer zit dan het geschreven woord.” Volgens het NPI doet de nieuwe naam recht aan genomineerden die zich digitaal manifesteren of die een documentaire hebben gemaakt.

Wat deze veertiende editie opvalt, is dat Buma Cultuur geen 5000 euro beurs meer beschikbaar stelt voor een speciaal project, te ontwikkelen door de winnaar. Volgens Pieter van Adrichem, communicatiemanager van Buma Cultuur, is dit een beslissing van het bestuur geweest: “We willen ons concentreren op duidelijke prijzen. De Pop Pers Prijs was toch vrij specifiek. Het is een goede prijs, maar voor ons minder belangrijk.” Volgens Van Adrichem heeft het terugtrekken niets te maken met problemen in het verleden. Toen was er nog wel eens onenigheid over de besteding van de beurs en controle door de stichting.

Inhoudelijk verandert er na de naamswijziging en terugtrekking van Buma Cultuur niets aan de prijs. Wél benadrukt het NPI dat er extra aandacht is voor genomineerden die het afgelopen jaar iets speciaals gepresteerd of gepresenteerd hebben. “Een boek, een film, iets opvallends is toch wel een vereiste. Een aantal recensies is niet voldoende”, aldus het NPI.

De jury van de Pop Media Prijs bestaat dit jaar uit de winnaar van vorig jaar John Schoorl, Tom ter Bogt, Henk Hofstede, Cor Schlösser en voorzitter Hans Verploeg. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 2.500,-, dat naar eigen inzicht te besteden is door de winnaar. 3VOOR12 won in 2002 de prijs. Dit jaar staan onder anderen 3VOOR12’ers Ron van der Sterren, Menno Visser, Eric Corton en Giel Beelen en ex-3VOOR12’ers Jaap Boots, Job de Wit en Norbert Pek op de longlist.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12