Paradepaard Rauw verhuist van 11 naar de Melkweg Paradepaard Rauw verhuist van 11 naar de Melkweg

Olaf Boswijk (11): "Rauw heeft 11 in moeilijke tijden overeind gehouden"

Paradepaard Rauw verhuist van 11 naar de Melkweg

Olaf Boswijk (11): "Rauw heeft 11 in moeilijke tijden overeind gehouden"

Rauw, het geesteskind van dj Joost van Bellen, is een van de meest succesvolle clubavonden van 11. Zo succesvol dat de dansavond nu een groter onderkomen zoekt. Per januari verhuist Rauw van 11 naar de Melkweg. "Rauw is te groot geworden voor 11"

Olaf Boswijk (11): "Rauw heeft 11 in moeilijke tijden overeind gehouden"

Weirde electro met gitaren, liveacts met schreeuwerige trash queens en dj’s als Boys Noize, Justice en Erol Alkan. Elke tweede zaterdag van de maand staan de mensen ervoor in de rij bij club 11 in Amsterdam. Rauw, georganiseerd door Meubelstukken en het geesteskind van dj Joost van Bellen, is een van de meest succesvolle clubavonden van 11. Zo succesvol dat de dansavond nu een groter onderkomen zoekt. Per januari verhuist Rauw van 11 naar de Melkweg. “Ik ben bloednerveus, maar Rauw is gewoon te groot geworden voor 11”, zegt Joost van Bellen. “Er komen mensen uit Antwerpen en Düsseldorf, die er niet meer in kunnen. Leuke mensen uit Amsterdam moeten lang in de rij. Dan raak je publiek kwijt.”

Poppodium de Melkweg is een logisch nieuw onderkomen. “Ik ben onder de indruk van de vernieuwde Max zaal. De grootte is precies goed.” Met een grotere zaal moet Rauw ook grotere namen kunnen trekken. “We kunnen nu een act als Felix da Housecat of Boys Noize gemakkelijk hun normale gage betalen”, zegt Van Bellen. “Ik weet dat Tivoli dat ook graag wil. Belangrijk is ook dat je in de Melkweg veel makkelijker live acts kwijt kunt. In 11 was dat kostbaar. Je moest daar alle techniek huren. Bovendien is het soundsystem iets meer afgesteld op techno. Met een live act gaan microfoons soms rondzingen. Dat is allemaal wat ingewikkelder.”

Programmeur Olaf Boswijk van 11 ziet met Rauw zijn paradepaardje vertrekken. “Het is natuurlijk jammer”, zegt hij, “maar we gaan als goede vrienden uit elkaar. Rauw en 11 zijn in de loop der jaren met elkaar vergroeid. “We zijn al zo’n beetje in de eerste maand van 11 met Rauw begonnen. De avond heeft 11 in moeilijke tijden overeind gehouden, dat mag je best zo zeggen.” Een kopie van Rauw hoeven we in 11 niet te verwachten. Er is bovendien te weinig tijd om een heel nieuw concept van de grond te krijgen. 11 sluit uiterlijk oktober 2008. “We gaan het gat vullen met labelavonden. Daar doen we al een tijdje en dat bevalt ons prima.”

In januari gaat Rauw ook van start in de Effenaar in Eindhoven, in eerste instantie als test. In de toekomst wil Van Bellen zijn Rauw weekend liefst uitbreiden met een donderdag in Rotterdam. De vaste zaterdagavond in Tivoli in Utrecht – een dag na de Amsterdamse Rauw – blijft gewoon bestaan. Het nieuwe Mytown zou in Rotterdam een optie kunnen zijn, maar ook de nog te openen club op de negende verdieping van de Maassilo (ook wel ‘11 zonder uitzicht’).

De Melkweg heeft overigens al een vergelijkbare avond: Poptrash. Hoewel geen een-op-een kopie, tapt de vaste donderdagavond van het podium vaak uit hetzelfde vaatje. Poptrash verdwijnt niet, maar zal wel een beetje moeten inschikken. “In de week voor Rauw zal Poptrash een iets andere richting op gaan”, vertelt danceprogrammeur Hidde Pluymert. “Het moet elkaar niet in de weg zitten.” Poptrash verhuist bovendien terug van de Max naar de Oude Zaal. “De grote zaal was gewoon te groot voor Poptrash. Dat we nu twee avonden hebben die op elkaar lijken is wel een klein probleem”, zegt dance programmeur Hidde Pluymert, “maar we hopen dat ze elkaar versterken.”

14 december is de laatste Rauw in 11, met een volledig Nederlandse line-up, met onder meer Matik, Adept en Aux Raus. Van Bellen haalt alvast zijn mooiste herinneringen boven aan Rauw in 11: "Die keer dat het licht uitviel en Princess Superstar met Alexander Technique als Dj's Are Not Rockstars stonden te draaien. Buiten onweerde het zoals ik nog nooit ergens heb gezien. Echt een lichtshow van bliksems. Doodeng en heel spectaculair. Vj 00kaap gooide zijn onweer op de schermen er nog eens bij. Pfff... dat was kippenvel, dat vergeet je nooit meer."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12