Op State X/New Forms naast muziek ook gesprekken over lesbische seks Op State X/New Forms naast muziek ook gesprekken over lesbische seks

Henk Koolen: “Je moet wel van een muzikaal avontuur houden”

Op State X/New Forms naast muziek ook gesprekken over lesbische seks

Henk Koolen: “Je moet wel van een muzikaal avontuur houden”

Het festival State X/New Forms in het Haagse Paard van Troje mag dan een grote naam als Aphex Twin op het programma hebben staan, een publiekstrekker in pure vorm is het volgens programmeur Henk Koolen niet. “Het festival heeft inmiddels zo’n naam gemaakt dat mensen ook komen om andere bands te zien spelen.”

Henk Koolen: “Je moet wel van een muzikaal avontuur houden”

State X/New Forms is het festival voor experimentele, avant-garde muziek. Voor de vrijdag zijn al geen kaarten meer te koop en het ziet er naar uit dat ook de zaterdag in de voorverkoop uitverkocht raakt. Vorig was de enige Nederlandse show van Sonic Youth op State X. Dit jaar staat een zeldzaam optreden van Aphex Twin gepland. Maar bang dat het publiek alleen voor de producer komt, is programmeur Henk Koolen niet. “Je blijft balanceren. Aan de ene kant wil je graag kaarten verkopen, daarbij helpt een naam als Aphex Twin zeker. Toch heeft het festival inmiddels zo’n naam gemaakt dat mensen ook komen om andere bands te zien spelen.”

Die andere bands zijn veelal onbekend. “Het festival is ook voor mensen die van een muzikaal avontuur houden en dus een zaal in durven te lopen waar een onbekende band staat.” Tien procent van de kaarten verkoopt het festival buiten de grens. Koolen: “We adverteren in buitenlandse bladen en we hebben een goede band met een aantal buitenlandse festivals. Zij helpen ons met free publicity. Zo weten ze ons dus buiten Nederland weten te vinden.”

Vorig jaar praatte Duitse technodj T. Raumschmiere de optredens aan elkaar. Dit keer is de presentatie aan Kim Fowley. Een legendarische man, zo noemt Kooten hem. “De man heeft nog met Frank Zappa samengewerkt, hij heeft The Runaways groot gemaakt en hij heeft diverse sixty hits op zijn naam staan.” Maar kan hij ook presenteren? “Je moet er van houden. Hij refereert in gesprekken veelvuldig aan lesbische seks. Misschien dat sommige dat irriteert, maar ik vind het bijzonder komisch.”

Koolen kijkt zelf het meest uit naar Killl. “De band heeft nog nooit een plaat gemaakt, maar heeft een enorme live reputatie met veel lichteffecten. Het is niet aan te raden voor mensen met epileptische neigingen. De muziek is heel heftig en gaat richting Wolf Eyes. Toch is het live een enorm spektakel, de show ligt op de grens van het toelaatbare. Ze hebben een groot lichtplan: honderden lampen, stroboscopen. Gelukkig nemen ze dat grotendeels zelf mee. Ze spelen wel op de vrijdag, de uitverkochte avond. Maar ook op zaterdag staan er goede namen hoor. Naar Motorpsycho en Michael Gira kijk ik ook erg uit.”

State X/New Forms is op 14 en 15 december in Het Paard, Den Haag. Kaarten voor de zaterdag zijn nog beschikbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12