NPI fuseert met andere muziekinstituten

Directeur Jaap van Beusekom komt niet terug

Het Nationaal Popinstituut (NPI) gaat verdwijnen. Minister Plasterk heeft besloten dat ook het NPI mee moet gaan in de fusie van alle bestaande muziekinstituten. De huidige directeur Jaap van Beusekom zal niet meer terugkeren als directeur bij dat nieuwe instituut, zo blijkt uit zijn woorden tegenover 3VOOR12: "Ik word weer muzikant."

Directeur Jaap van Beusekom komt niet terug

Ook het Nationaal Popinstituut (NPI) gaat op in het nieuwe muziekinstituut dat per 1 januari 2008 het loket wordt voor alle vragen over muziek. Minister Plasterk heeft dat eerder deze week gemeld aan de Tweede Kamer. Het nieuwe instituut, dat als werknaam voorlopig Nieuw Muziekinstituut heet, is een fusie tussen zes bestaande instituten uit alle muziekstromingen.

Het NPI wilde in eerste instantie niet meedoen, maar stemt nu, na een onderzoek naar de voor- en nadelen, toch in met de fusie. Dat onderzoek concludeert dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen en dat bundeling leidt tot vergroting van de slagkracht. De popkoepel hoopt wel nog op waarborgen over de positie van popmuziek in het nieuwe muziekinstituut. Ze heeft daarover vrijdag een gesprek op het ministerie van OCenW, aldus NPI voorzitter Cor Schlösser.

Met het samengaan van Gaudeamus, Donemus, de Samenwerkende Jazzinstellingen, De Kamervraag en het NPI is de stroomlijning van de zogenaamde ondersteuningsstructuur voor de muzieksector een feit. Het ministerie zette deze stroomlijning al in 2005 in gang. Behalve een fusie van de instituten per 1 januari, werden eerder dit jaar ook alle subsidiefondsen in de muzieksector onder de noemer Nederlands Fonds Voor De Podiumkunsten+ (die plus hoort bij de naam ja).

De beoogd directeur van het nieuwe Muziekinstituut, Janneke van der Wijk, is blij dat ook de popsector mee gaat doen. Ze is niet bang dat de popmuziek ondersneeuwt: "De zes instituten die samengaan, vertegenwoordigen samen vier muzieksectoren: pop, jazz, klassiek en hedendaags. Die krijgen allemaal een eigen loket." Van der Wijk hoop dat ook de wereldmuziek straks een eigen loket krijgt.

De huidige directeur Jaap van Beusekom reageert gelaten op het nieuws. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar duidelijk is wel dat hij niet meer terugkomt als directeur van het NPI, noch bij het Nieuwe Muziekinstituut. Hij is op dit moment heel druk met een sabbatical en stopte zijn tijd de afgelopen maanden onder andere in zijn oude band CCC Inc. "Die fusie zat er al aan te komen natuurlijk. Voor het gefuseerde instituut is er al een directeur, dus ik denk niet dat er nog plek is, wel? Zonder gekheid, ik was tien jaar lang muzikant, daarna heb ik dertig jaar lang met hart en ziel voor de popmuziek gewerkt bij het Nationaal Popinstituut. Nu is het weer tijd om me met de muziek zelf bezig te houden. Ik word weer fulltime muzikant denk ik."