Nieuw! Wiij'en: dj'en met wii-controllers Nieuw! Wiij'en: dj'en met wii-controllers

Eboman: "Het maakt optreden zeker persoonlijker"

Nieuw! Wiij'en: dj'en met wii-controllers

Eboman: "Het maakt optreden zeker persoonlijker"

De wiij, nee dit is geen schrijffout, staat op het podium. Hij danst, springt, duikt in het publiek en blijft ondertussen gewoon muziek maken. Het is iets nieuws in de dance: wiijen. Met controllers van de wii-spelcomputer maakt en mixt de dj zijn muziek. Dj Timski: " Dit verandert de hele manier van optreden."

Eboman: "Het maakt optreden zeker persoonlijker"

Er is iets nieuws in danceland gaande: wiij-en. Hierbij mixt en maakt de dj zijn muziek door bewegingen te maken met de controllers van de Wii-spelcomputer. Nederlandse dj Timski is één van de eerste die deze crossover tussen dj’en en games spelen op het podium toont. Met zelfgemaakte software koppelt hij de wii-controller aan zijn apparatuur. Via sensoren stuurt en bewerkt hij de muziek.

Voor de dummies: Wii is een spelcomputer met een bewegingsgevoelige, draadloze controller. Een sensor meet de afstand en bewegingen. Zo zijn er spellen waar je met de controller kunt tennissen, vissen, racen. Dj Timski heeft voor de controllers nu ook een ander doel gevonden: muziek maken.

Door de controller is de dj niet meer gebonden aan zijn knoppen en kan dus gaan en staan waar hij wil. “Ik zet mijn laptop zo dat ik alles kan zien wat er gebeurt. Maar verder ben ik vrij, ga ik helemaal uit mijn dak: ik spring, dans en op het laatst sta ik zelfs in het publiek. De reacties zijn heel leuk. De grens tussen artiest en publiek valt letterlijk weg.”

Timski had eigenlijk wel verwacht dat meer mensen deze ontwikkeling zouden oppikken. De wereld telt tot nu toe volgens Timski slechts drie wiij’s: hij, Soundbites en dj Wiij, een Amerikaan die het wiij’en heeft uitgevonden. “Op zich snap ik het ook wel. Er is nog geen standaard software voor het wiij’en. Je moet dus uren willen steken in het maken van de software, terwijl de meeste artiesten zich natuurlijk vooral met muziek bezig willen houden.” Timski heeft alles zelf geprogrammeerd. Ook nu nog knutselt hij aan de software. “Stap voor stap wordt duidelijk wat je er allemaal mee kunt. Met welke beweging ik welke beat kan maken.”

Ook al verwacht Timski een grote markt - “zeker voor wie al digitaal bezig is, is dit interessant.”- ziet hij niet zo snel alle dj’s met deze nieuwe applicatie aan de slag gaan. “Dave Clarke? Nee, die zie ik het niet gebruiken. Tiesto ook niet. Al zal het wel leuk zijn, om hem niet met zijn handen in de lucht te zien zwaaien, maar met een wii-controller. Maar ik denk toch dat underground dj’s er eerder iets mee zullen doen. Die experimenteren gemakkelijker.”

Wiij’en kun je volgens Timski het beste vergelijken met de optredens van samplemuzikant Eboman. “Er is alleen wel een groot verschil”, zegt Timski. “Eboman doet hele gave dingen, maar vaak snap je niets van wat hij doet. Dit is veel toegankelijker. Een wii-controller snapt iedereen.”

Voor Eboman zelf is het wiij’en echter al een gepasseerd station. “Het is voor mij al ouderwets. Ik gebruik al een paar jaar een sensorpak tijdens optredens. Dat is veel gevoeliger voor bewegingen. Wiij’en zou me dus eerder beperken.” Maar de vorm vindt hij wel interessant. “Het is in ieder geval een leuke stap naar een vorm waar optreden persoonlijker wordt.”

Timski is momenteel in contact met gameontwikkelaars. Nintendo heeft al laten weten niets met wiij’en te maken te willen hebben. “Die zijn niet happig, ze willen niet dat de WiiMote op andere platforms gebruikt wordt.” Hij is nog in dubio of hij zijn eigen software te koop aan biedt. “Ik ben heel benieuwd hoe dit bij andere artiesten uitpakt. Maar ik heb er wel heel veel moeite voor gedaan, dit wil ik niet zomaar even weggeven.”

Vrijdag staat Timski samen met Soundbites in Atak, Enschede.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12