Hit the North festival belooft bands geen zaal vol gillende meisjes

Op het programma: wie het eerst komt, wie het eerst maalt

De website van het festival is blijven hangen bij 2006, maar Hit the North gaat ook in 2007 wel degelijk door. Tien bands zullen aantreden om het festival van The Suicidal Birds in Leeuwarden. "Ik vind het ook wel eens fijn om niet zo'n eind te hoeven rijden."

Op het programma: wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Laat je niet voor de gek houden. De website van het Hit the North festival is blijven hangen bij 2006, maar het gezellige undergroundfeestje in Leeuwarden vindt ook gewoon in 2007 plaats. “Ik ben niet zo’n websitemens”, zegt bassiste Chay van The Suicidal Birds, geestelijk moeder van het festival en zelf afkomstig uit het Friese Bakkeveen. “Ik kan wel een mooi verhaal ophangen, maar ik weet niet hoe ik het eraf kan krijgen!” De MySpace van het festival biedt uitkomst: vrijdag 30 november zullen op de tweede editie van het festival bands tien bands spelen, waaronder The Moi Non Plus, Pony Pack, Stöma en Eva Braun.

Gelukkig is het ook niet de bedoeling dat Hit the North überprofessioneel en gelikt is. Het moet een feestje zijn in de stijl van zijn organisatoren: “We hebben weer een jaar vol avonturen gehad”, zegt Chay. “Je kunt al die dingen wel vertellen, maar het is nog beter om het mensen zelf te laten beleven. Dus halen we gewoon bandjes hierheen.” En zo staat het festival vol bevriende bands. “Het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, legt Chay uit. "En de rest schuift door naar volgend jaar." Een berg met geld ligt voor de acts niet klaar. “Ik beloof ze geen zaal vol gillende meisjes of een ticket voor Lowlands, maar je ontmoet natuurlijk wel veel leuke mensen. Je haalt er als band geheid vijf andere optredens uit. En je krijgt een cd, die leuk in de kast staat.”

Toneel van het festival is poppodium Romein in Leeuwarden. Dat is nog eens wat anders dan de Randstad. “In Amsterdam en omstreken gebeurt al zo veel”, vindt Chay. “Ik vind het ook wel eens fijn om niet zo’n eind te hoeven rijden. Mensen die zo’n festival leuk vinden, komen heus wel.” Om de kosten hoeven ze het in elk geval niet te laten: “Een eurootje per band en een cd!”