Goud Graven met Melkwegprogrammeur Hidde Pluymert: Modeselektor, Ark en Luke Vibert

"Ik heb ongelofelijk veel spijt dat ik heb rondgedoold op Lowlands"

Met zijn 22 jaar is de verse dance-programmeur Hidde Pluymert van de Melkweg erg jong, toch is hij al aardig droog achter de oren. Sinds zijn negentiende organiseert hij dancefeesten, waaronder Pixel (11) Magentronik (Poema). Op zijn eigen avond Klinch wil hij een mix aan genres voorbij laten komen. Voor goud graven schuwt hij evenmin de elektronische grenzen: van M.I.A naar Luke Vibert en Ark.

"Ik heb ongelofelijk veel spijt dat ik heb rondgedoold op Lowlands"

De Melkweg was een tijdje dance-loos, maar met de komst van programmeur Hidde Pluymert is dat voorbij. Sinds medio april is hij aan de slag met Klinch, “het keurmerk voor kwalitatief goede elektronische muziek”, zoals hij het zelf noemt, waaronder allerlei avonden en dancegenres kunnen vallen. “Net als tijdens ADE waar Nathan Fake en Audio Bullys samen op een avond staan. Dat bewijst dat het kan, dat mensen het okay vinden om meer dingen te horen.” Daarnaast is vorige week bekend gemaakt dat de dansavond Rauw van 11 naar de Melkweg verhuist. Boven de reeds geboekte successen is Hidde vooral erg jong met zijn 22 jaar. Gezien zijn leeftijd houdt hij het bij het goud graven in het archief van 3VOOR12 daarom bij actuele concerten: “Ik heb concerten gekozen waar ik bij was of in ieder geval bij had kunnen zijn!”

M.I.A live op Lowlands 2007
“Ik dwaalde een beetje rond op Lowlands, daardoor heb ik alleen de laatste vijftien minuten van haar concert meegepikt. Daar heb ik nu ongelofelijk veel spijt van. M.I.A is een showgirl, haar optreden was heel cool. Het album kende ik al wel, maar pas na het concert heb ik het echt goed geluisterd. De single Jimmy vind ik meer dan geweldig. Het is politiek getinte hiphop, waar ik vroeger ook naar luisterde. Alles komt er bij elkaar: bailefunk, grime en hiphop.”

Modeselektor - Sonar 2006
“Modeselektor maakt de meeste originele elektronische muziek van dit moment. Het zijn twee bijzondere producers die veel verschillende stijlen hanteren, wat ik echt een meerwaarde vindt bij muziek. Als live act zijn ze belachelijk sterk. Sonar is een van hun belangrijkste live sets tot nu toe. Dankzij de aanwezigheid van promotors op het festival wilde vanaf dat moment de hele wereld ze boeken. Zelf was ik er niet bij. Ik heb ze wel op Lowlands gezien met een dj set, maar dat is toch minder bijzonder.”

Ark - 5 Days Off 14-7-2005
“Het album van Ark, Caliente, kwam in 2005 uit op het label Perlon. Het label heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van minimale house. Het heeft een eigen gezicht, wat natuurlijk heel goed is. Maar veel producties van Perlon klinken hetzelfde. Caliente is compleet anders. Ark maakt industriële krakershouse: experimenteel, hard en schreeuwerig bij tijd, lelijk, maar ook weer heel funky. Ark knipt alles in stukken waarna hij de korte samples achter elkaar plakt. De muziek lijkt soms uit de lucht te vallen, wat hem juist uniek maakt. Van Ark zelf heb ik begrepen dat Perlon bewust af en toe iemand inschakelt om het label een ander gezicht te geven. Voor Ark ben ik die avond speciaal naar 5 Days Off gegaan. Het is echt, echt, echt een van de coolste dingen die ik ooit heb gezien.”

Kromestar vs. Conquest - djset 5 Days Off 5-7-2007

“Dubstep mag niet in de lijst ontbreken. Het is een interessante nieuwe stroming. Samen met Kode 9 draaiden ze die avond in de kleine zaal van de Melkweg. In de grote zaal stonden dj Rascal en Shadow, waar de grote meute voor kwam. Wanneer zij in de kleine zaal kwamen kijken, zag je de verbaasde gezichten. Mensen wisten niet goed wat ze met de trage, zware bassen aanmoesten. Maar langzaam kwamen ze tot de ontdekking komen dat het heel cool was. Het is leuk om te zien hoe mensen enthousiast op iets nieuws reageren. Het geeft een soort wij tegen de wereld gevoel.”

Luke Vibert - 5 Days Off 14-7-2005
“Luke Vibert maakt al twintig jaar electronica, intelligente techno. Het is een stuk complexer dan vierkwartsmaat die je vaak hoort. In zijn djsets stopt hij vijftien jaar electronica muziek. Je maakt als het ware een reis door de geschiedenis van de stroming, dat maakt zijn djsets heel cool.”