Gem gaat met zijn piemel in de sneeuw in Riga Gem gaat met zijn piemel in de sneeuw in Riga

En neemt er ook een cd op

Gem gaat met zijn piemel in de sneeuw in Riga

En neemt er ook een cd op

De Utrechters van Gem gaan eind november een maand lang naar Riga. In de Letse hoofdstad moet het derde album van de band tot stand komen, onder leiding van producer Greg Haver uit Wales. "In Groot Brittanniƫ is Riga wel heel populair. Je kunt er heel goedkoop heel veel zuipen en alles doen wat God verboden heeft."

En neemt er ook een cd op

Landen uit de voormalige Sovjet-Unie staan bij de meeste Nederlanders niet heel hoog op hun reislijstje. Moskou wellicht, en ook St Petersburg heeft een hoog cultuurgehalte, maar Riga? Zanger Maurits Westerik van Gem geeft eerlijk toe dat hij zich er nooit iets bij heeft voorgesteld. Toch gaat zijn band eind november een maand lang naar de Letse hoofdstad, om daar te werken aan het derde album. Producer Greg Haver uit Wales – die de band bij het opnameproces zal begeleiden – is de sleutel tot die opmerkelijke reis: “In Groot Brittannië is Riga wel heel populair”, vertelt Westerik. “Je kunt er heel goedkoop heel veel zuipen en alles doen wat God verboden heeft.”

Het uitgaansleven in de Baltische staat mag dan berucht zijn, Gem zal er vermoedelijk weinig te vinden zijn. “Onze opnametechnicus vertelde dat het de vorige keer dat hij er was -29 was, dus we zullen de studio wel nauwelijks uitkomen.” En er moet natuurlijk gewerkt worden. De band gaat een maand achter elkaar de studio in. Excelsior-producer Frans Hagenaar werd ingeruild voor Welshman Haver, die in het verleden werkte met onder meer Super Furry Animals, Catatonia en Manic Street Preachers. “Ik heb hem benaderd via Myspace”, vertelt Westerik. “Greg heeft ons demomateriaal gehoord en zag het wel zitten. Hij is vanuit Londen overgevlogen naar Nederland. We hebben een hele avond bier met hem gedronken en over van alles en nog wat gepraat. Greg heeft in die studio in Letland al meerdere bands opgenomen. Je kunt daar voor hetzelfde geld gewoon veel langer in de studio zitten.” Gem zit in de Letse studio als een zongebruinde Hollander in een Turks resort: “We kunnen van meerdere opnamestudio’s gebruik maken en van allerlei apparatuur.”

Het derde album wordt al haast een comeback. Na het vertrek van twee bandleden en de komst van één nieuwe, hield de band zich afgelopen jaar rustig. Er werd zo’n 25 keer gespeeld, waarvan een aantal keer undercover. “Ik zie het eerlijk gezegd nog niet als een comeback. Eigenlijk heb ik een fantastisch jaar gehad”, zegt Westerik. “We hebben in alle rust in de oefenruimte aan nieuwe nummers kunnen werken, in plaats van tussen een Duitse tour door. Het zal mij benieuwen hoe Letland gaat zijn. We zullen wel foto’s sturen waarop we met onze piemels in de sneeuw liggen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12