Fantasio weer bedreigd met sluiting Fantasio weer bedreigd met sluiting

Maar potentiële nieuwe huurders staan al op de stoep

Fantasio weer bedreigd met sluiting

Maar potentiële nieuwe huurders staan al op de stoep

Twee maanden na heropening van Fantasio in Amsterdam, wordt de popzaal wederom met sluiting bedreigd. Waar voorgaande keren door een gebrek aan financiële middelen de popzaal leeg bleef, staat het voortbestaan van Fantasio nu op wankelen door het vertrek van een fuserende NPI, die in hetzelfde pand zit.

Maar potentiële nieuwe huurders staan al op de stoep

“Ben ik net lekker bezig, gebeurt dit.” Twee maanden geleden blies Paul van Dijk popzaal Fantasio op de eerste verdieping van het Nationaal Pop Instituut (NPI) gebouw in Amsterdam nieuw leven in. Maar zoals het er nu uitziet, is het tweede leven slechts van korte duur. Het fuserende NPI verhuist naar een nieuw gebouw, waardoor tweederde van het pand aan de Prins Hendrikkade leeg komt te staan. De kans is dus groot dat Fantasio straks gedwongen moet sluiten. Van Dijk schreeuwt om hulp. “Ik heb nu alle steun nodig, want ik heb haast. Voor je het weet vertrekt het NPI en gaat een prachtige zaal met zo’n geschiedenis verloren.”

Van Dijk hoopt nu een clubje potentiële huurders te mobiliseren die samen met hem het pand willen huren. Het liefst relevante mensen, die ook iets in de muziek doen, laat Van Dijk weten. Er is al één lichtpuntje “Het is allemaal nog erg pril, maar er is zich langzaam aan een groepje belangstellenden aan het vormen. Organisatie voor Amsterdamse popmuziek Grap en het management van Zuco 103 hebben al belangstelling getoond. Ze kennen Fantasio en vinden leuk wat ik doe.” Ook hebben de twee huidige onderhuurders van het pand, Habbekrats en Cover Mechanics, Van Dijk laten weten niet uit het pand weg te willen.

Mocht het Van Dijk lukken zijn ideale club van huurders te mobiliseren, dan is nog maar de vraag of Stadsdeel Centrum er in mee stemt. Zij is de verhuurder van het pand. Vandaar ook een oproep op Hyves, waarin Van Dijk vraagt lid te worden van Fantasio Hyves pagina, zodat Van Dijk straks kan laten zien dat niet alleen hij, maar veel meer mensen Fantasio liever willen behouden. Inmiddels telt de popzaal 161 vrienden. De afdeling vastgoed van stadsdeel centrum was vrijdag niemand te bereiken.

Het aantal popzalen in Amsterdam is het afgelopen decennium verdubbeld, gister heeft Van Dijk het aantal nog nageteld. Toch vind hij dat Fantasio niet mag ontbreken in dit rijtje. “Fantasio neemt een aparte plek in. We hanteren een andere aanpak met semi-akoestische optredens, dat perfect uitpakt met de akoestiek van de zaal. In alle anderen zalen dragen de bands, geluidsmensen en het halve publiek oordoppen in. Ik wil de eerste oordopvrije zaal zijn.” Maar dat lukt hem dus alleen wanneer potentiële huurders en het stadsdeel mee willen werken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12