Electronation wil oordoppen sexy maken

Partyorganisator wil de tere oren van zijn publiek beschermen

Partyorganisator Electronation zet zich in voor de tere oren van zijn publiek. Dinsdag 20 november vindt in de Sugar Factory in Amsterdam een speciaal evenement plaats, waar bezoekers tegen zich een gereduceerd tarief oordoppen kunnen laten aanmeten. "Iedereen zou oordoppen moeten dragen."

Partyorganisator wil de tere oren van zijn publiek beschermen

Een paar jaar geleden kon je er niet mee aankomen, maar anno 2007 zijn oordoppen op dansfeesten steeds meer geaccepteerd. Steeds meer mensen realiseren zich dat goede bescherming essentieel is om het lang uit te houden in het nachtleven. Partyorganisator Electronation vindt het zelfs zo belangrijk dat het zijn publiek tegen een gereduceerd tarief oordoppen laat aanmeten op een speciaal event in de Sugar Factory. De vraag blijkt groot. Dinsdag 20 november vindt alweer het derde pasfeest plaats. “Iedereen zou oordoppen moeten dragen”, zegt organisator Roy Avni, “Zeker als je zo van muziek houdt als wij.”

Avni draagt zelf altijd oordoppen. “Ik ga zelf ieder weekend naar feesten en ik vind het geweldig. Ik word doodsbang van de gedachte dat ik geen muziek meer zou kunnen luisteren.” Volgens Avni zijn de moderne soundsystems in clubs extra schadelijk voor de oren. “Ze zijn veel effectiever dan oude systemen, die een veel wijder geluid produceerden. Ze zijn zo krachtig en precies: je hoort binnen harde muziek en buiten vrijwel niets." De muziek zachter zetten is volgens Avni geen optie. "Het zijn niet alleen geluidssystemen die voor schade zorgen. Mijn rechter oor is slechter dan mijn linker. Ik ben ervan overtuigd dat dat komt doordat iedereen altijd in mijn rechter oor schreeuwt. Je moet je voorstellen: je hebt al 100 dB van de muziek in de zaal, en daar moet iemand dan nog overheen.”

De oordopparty van Electronation is geen commercieel project. De organisator verdient er naar eigen zeggen geen geld mee en probeert de prijs zo laag mogelijk te houden.
“We vinden het belangrijk om dit te verspreiden, net zoals we mensen enthousiast proberen te maken over goede muziek. We willen ons ook inzetten om oordoppen vergoed te krijgen via het ziekenfonds. De GGD neemt het heel serieus. We zullen ook met ze samenwerken in het project Sound Effects komend jaar. Oordoppen dragen moet de standaard worden.”