“Dance is een doodlopende straat”

Dick Koopman weg, Studio 80 op zoek naar nieuwe programmeur

Na ruim twee jaar verantwoordelijk te zijn geweest voor de programmering, stopt Dick Koopman bij Studio 80. “Ik kon me niet meer vinden in het nauwe harnas van de dance.”

Dick Koopman weg, Studio 80 op zoek naar nieuwe programmeur

Na tweeënhalf jaar houdt Dick Koopman, vanaf het eerste uur programmeur van Studio 80 op het Amsterdamse Rembrandtplein, het voor gezien. “Ik kon me niet meer vinden in het nauwe harnas van de dance”, zegt Koopman. De oud-eigenaar van de befaamde strandtent Solaris is op zoek naar een nieuwe uitdaging en overweegt weer een eigen etablissement neer te zetten.

“Dance is een doodlopende straat, alleen gericht op consolidatie. Dat ben ik nu echt zat.” Koopman werd ruim twee jaar geleden door Duncan Stutterheim, oprichter en directeur van evenementenorganisator ID&T, benaderd om het concept en de programmering van het persoonlijke project van de dance mogul neer te zetten. “Het was vanaf het begin bekend dat het om een tijdelijke functie ging. Ik had er niet aan moeten denken om dit nog langer te doen”, vertelt Koopman stellig.

“Ik ben tevreden over wat er nu staat. We hebben veel jong talent een kans gegeven. Ik hoop dat mijn opvolger deze lijn doorzet.” Over die opvolging is nog niets bekend. Allereerst zal er een nieuw bestuur worden gevormd. Deze zal beslissen welke kant Studio 80 op zal gaan.

Volgens Koopman zijn er maar weinig echt spannende initiatieven in Nederland. “Een enkel incident is nog de moeite waard. Ik heb erg genoten van de eerste 5 Days Off nacht in de Melkweg (met o.a. Boys Noize, Digitalism en Tiga) Die bredere programmering trekt mij ook veel meer.” Het liefst zou Koopman een concept neerzetten waar twintig uur per dag kunst, performance en cultuur samenkomen. “Volgens mij ligt daar de toekomst; de complete integratie van de grote pilaren.”