Creature With the Atom Brain groeide op in een stinkend rock 'n roll kot Creature With the Atom Brain groeide op in een stinkend rock 'n roll kot

"Tom Barman was vroeger fan van Wham!"

Creature With the Atom Brain groeide op in een stinkend rock 'n roll kot

"Tom Barman was vroeger fan van Wham!"

De Belgische band Creature with the Atom Brain is ontstaan uit een mengeling van verveling en toeval. In eerste instantie was het een zijproject van Millionaire toetsenist Aldo Struyf, maar inmiddels is de band alweer toe aan zijn derde album. De muziek ligt zwaar op de hand, maar gelukkig hebben de mannen een goed gevoel voor humor. Atze de Vrieze sprak met Aldo Struyf over zijn jeugd in rock 'n roll kot De Lintfabriek en het geheime verleden van Tom Barman.

"Tom Barman was vroeger fan van Wham!"

“Het leven is een lolletje”, zegt zanger Aldo Struyf van de Belgische band Creature with the Atom Brain. Zijn band ontstond uit een mix van toeval en verveling, maar heeft inmiddels zomaar drie albums uitgebracht. Struyf verdiende zijn sporen in verschillende Belgische bands, maar werd de laatste jaren vooral bekend als toetsenist van Millionaire. Toen zanger Tim Vanhamel zich met Josh Homme stortte op zijproject Eagles of Death Metal, ging Struyf op tour met Mark Lanegan. In zijn vrije tijd pielde hij wat met zijn gitaar. “Als je muzikant bent, heb je veel tijd, zeker als je er niet echt naast werkt. Er zijn genoeg nachten dat je achter de knopjes zit en je gitaar in de hand neemt. Daar vloeien nummers uit. En wat kun je beter met nummers doen dan ze op plaat zetten.”

Creature with the Atom Brain – vernoemd naar een beruchte science fiction horror B-film uit 1955 – begon als een los-vast jamproject. De band trad een tijd lang op in freaky pakken, geheel in de stijl van de film. “Dat waren van die verfpakken, ingepakt in cellofaan”, legt Struyf uit. “Maar dat was niet vol te houden. Als je ’s zomers op een festival speelde, was je meer bezig met rechtop blijven staan, dan met het spelen van de muziek.” De pakken zijn weg, maar Creature with the Atom Brain is serieuzer dan ooit. “Bij de vorige plaat traden we maar sporadisch op. Nu hadden we tijd om een deftige cd op te nemen met gestructureerde nummers. We gaan ook zeker tot het eind van de zomer live spelen.”

Hartverwarmende klanken spelen de laatste jaren eerste viool in het Vlaamse muzieklandschap. De warmbloedige latin van Gabriel Rios, de aaibare dialectpop van Fixkes en Flip Kowlier, de gestileerde liedjes van Zita Swoon. Creature moet daar weinig van hebben. “Wij staan een beetje buiten die scene van dEUS en Zita Swoon”, zegt Struyf, “Hoewel Tommie en Stef Kamil wel onze vrienden zijn. Maar we luisteren ook naar heel andere muziek. Wij zitten meer in de hoek van Millionaire, Dead Stop, White Circle Crime Club. Maar om daar even op in te spelen: Tom Barman was vroeger fan van Wham! Wij luisterden op hetzelfde moment naar Bad Brains en Butthole Surfers. Nee, dat kan ik niet verdragen, maar ik heb hem inmiddels wel beter opgevoed.”

De roots van Struyf liggen pal naast club/jeugdhonk De Lintfabriek in Kontich bij Antwerpen, liefkozend de CBGB’s van België genoemd. Struyf woont er in zijn jeugd 200 meter vandaan. “Mijn eerste band begon ik daar met twee vrienden uit de straat, eind jaren tachtig. We konden er voorprogramma’s doen van onze favoriete bands. Bands als Offspring, Green Day en NoMeansNo speelden er voor ze bekend werden. De Lintfabriek was een stinkend rock ’n roll kot.” De nadruk ligt op ‘was’, want eerder deze maand werd bekend dat De Lintfabriek na 25 jaar sluit. “Het is jammer, maar de mensen die nu in het bestuur zitten hebben er – zoals we dat in Antwerpen zeggen – met hun klak naar gesmeten. Ze verdienen het niet die club te runnen. Maar het is spijtig, omdat ik mijn halve jeugd er heb doorgebracht. Het was mijn tweede slaapkamer.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12