Coparck zoekt zijn conservatoriumroots met rietkwintet Calefax Coparck zoekt zijn conservatoriumroots met rietkwintet Calefax

Toetsenist Maurits de Lange hoopt op gezamenlijk album medio 2008

Coparck zoekt zijn conservatoriumroots met rietkwintet Calefax

Toetsenist Maurits de Lange hoopt op gezamenlijk album medio 2008

Coparck speelt woensdag 21 november voor het eerst in de grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ, de Amsterdamse tempel voor klassieke muziek. De band doet mee aan het project PAN van het internationaal geroemde rietkwintet Calefax. En als het bevalt zou er zomaar een gezamenlijk album kunnen volgen.

Toetsenist Maurits de Lange hoopt op gezamenlijk album medio 2008

Echt rock ’n roll is het niet, maar toetsenist Maurits de Lange denkt er niet over zijn enthousiasme te onderdrukken: zijn band Coparck speelt woensdag 21 november voor het eerst in de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ, de Amsterdamse tempel voor klassieke muziek. De band doet mee aan het project PAN van het internationaal geroemde rietkwintet Calefax. Coparck speelt er drie nummers, waarvan twee met speciale arrangementen. “Coparck heeft - met name op plaat - altijd al een kunstzinnige kant”, zegt De Lange. “Die zal nu meer belicht worden.”

Voor De Lange is spelen in het Muziekgebouw een lang gekoesterde wens. Zijn roots liggen dan ook in De IJsbreker, de voorganger van het Muziekgebouw. Hij studeerde – net als drummer Marcel van As – aan het conservatorium. “Wat CBGB’s was voor The Ramones, was de IJsbreker voor mij”, zegt hij. De Lange benaderde Calefax eigenlijk voor het Paradiso-concert van Coparck in januari. “We keken naar mogelijkheden om er iets speciaals van te maken. Dat gaat uiteindelijk niet door, maar dit project is ook mooi. We gaan er vanuit dat niemand daar ons kent. We zullen zeker World of Tomorrow spelen (bekend uit de kaasreclame, red.). Misschien dat mensen dan denken: hé, dat kennen we!”

De Lange dagdroomt alvast verder naar medio volgend jaar. Als de samenwerking komende week bevalt, zou Coparck liefst met Calefax een gezamenlijk album maken. “Dat zou dan wel een kunstzinnige plaat worden. Maar het betekent niet automatisch dat we een kleiner publiek opzoeken. Denk aan Elvis Costello met het Brodsky Quartet. Je zou met zulke muziek een klassieker publiek aan kunnen spreken. Mensen die niet zo snel naar een popzaal komen en luisteren naar mensen als Paolo Conte of Tom Waits. Maar over zo’n album is nog helemaal niets zeker hoor!”

Concreter is een project dat Coparck gaat doen rond de klassieke filmster Rita Hayworth (1918-1987). “We gaan voor 90 procent zeker meewerken aan een voorstelling van E74 Productions over haar leven”, vertelt De Lange. “Het is een project met theater en film. Coparck zal live muziek verzorgen en een actieve rol spelen in de voorstelling. Een beetje als het koor in een Griekse tragedie.” Over kunstzinnig gesproken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12