Clipdebuut Joost van Bellen rijp voor de prullenbak?

Junkie XL zoekt aandacht met rauwe video

"Censuur te boven!", kopt een persbericht van RAUW-goeroe Joost van Bellen. De populaire dj maakte samen met zijn vaste vj 00Kaap (Gerald van der Kaap) een clip voor de nieuwe single van Junkie XL, getiteld Fuck More. Op last van de platenmaatschappij gingen de clipmakers met een dikke stift over hun eindresultaat. Een lekkere rel? Of valt het eigenlijk wel mee.

Junkie XL zoekt aandacht met rauwe video

"Censuur te boven!", kopt een persbericht van RAUW-goeroe Joost van Bellen. De populaire dj maakte samen met zijn vaste vj 00Kaap (Gerald van der Kaap) een clip voor de nieuwe single van Junkie XL, getiteld Fuck More. In hun video laten Van Bellen en 00Kaap het wilde nachtleven van New York in het daglicht plaatsvinden op straat. Inclusief wat daar zoal bij hoort: schuddende tieten en een blowjob in een auto. Echt controversieel is de clip niet, maar platenmaatschappij Artwerk is er toch niet blij mee. Het Canadese label is bang dat de clip bij grote muziekportals als MTV en Yahoo niet door de keuring heen komt. Nu.nl kopte gisteren al braaf: "Rel om nieuwe clip Junkie XL".

Maar wacht eens even. Een single die Fuck More heet. De clip geheel in lijn met de muziek - met een gesuggereerde pijpscène en andere hints naar ranzige seks. Dat klinkt niet als een serieuze poging om een hit te scoren in de VS. Dat klinkt als een serieuze poging om de aandacht te vestigen op een koerswijziging in het werk van Junkie XL. Volgens Van Bellen is geen sprake van een vooropgezet plan: "Wij kregen carte blanche om die clip te maken", zegt hij. "Natuurlijk hebben we in de eerste versie het woord 'fuck' al vervangen door ruis. Je weet van tevoren dat dat niet kan. Maar ook tongzoenen, bovenbenen, knijpen in konten en nog veel meer kon ineens niet." Kaap en Van Bellen besloten de gewraakte onderdelen letterlijk weg te krassen. Ook een duidelijk homoseksuele jongen met een hanenkam werd weggevaagd, een zwoele blik van Tom Holkenborg onschadelijk gemaakt.

Naïviteit of een slimme truc? Wie het weet mag het zeggen. Plugger Erwin Vogel hoeft er niet lang over na te denken. "Een beetje vergezocht", vindt hij. Als plugger is hij continu bezig muziek in de markt te zetten, dus dit soort tactieken kent hij wel. "Je kunt een clip bij voorbaat zo schokkend mogelijk maken, dan weet je zeker dat hij afgekeurd wordt." Volgens Vogel is het plan duidelijk: met deze 'interne rel' hoopt men aandacht te krijgen voor de single. "Ik vind het nummer best goed, maar de clip is niet te pruimen", zegt hij. "Ik was al niet echt fan van de muziek van Joost van Bellen, maar hij moet zeker geen clips maken."

Van Bellen houdt het op onnadenkendheid bij het management van Junkie XL. Michiel Groeneveld, manager van Junkie XL beaamt dat graag. "Het was het eerste nummer dat af was", zegt hij. "Met de rest van het album was Tom nog bezig." Hij vindt de tekst niet controversieel en heeft eigenlijk ook geen problemen met de clip: "Het is een goede clip met een idee erachter. Er zijn zoveel rukclips." Hij benadrukt dat niet de platenmaatschappij de bottleneck is, maar het censuursysteem in de VS. "Wij staan in elk geval volledig achter de clip. We hebben Kaap en Van Bellen de vrije hand gegeven. Als dit hun clip is, is dit hun clip."

Eigenlijk is Joost van Bellen wel blij met het eindresultaat. "Door onze aanpassingen is de clip meteen een protest tegen de schijnheilige maatschappij in de VS. Mensen die elkaar op tv de hersens in slaan, dat mag wel, een beetje seks niet. Ik vind hem juist uitdagender en interessanter geworden." De clip is voorlopig alleen te zien op de YouTubepagina van Gerald van der Kaap. Maar ach, het internet is dé plek voor een succesvolle undergroundcarrière. En met die rel valt het ook wel mee.