Appa vindt Rita Verdonk wél een goed mens Appa vindt Rita Verdonk wél een goed mens

"Fok de arbeidsmarkt. Ik creëer mijn eigen markt!"

Appa vindt Rita Verdonk wél een goed mens

"Fok de arbeidsmarkt. Ik creëer mijn eigen markt!"

De Amsterdamse rapper Appa werd de afgelopen maanden vooral bekend als de trotse Marokkaan die het bloed van Geert Wilders wel kan drinken. Maar op zijn debuutalbum Straatfilosoof laat hij zien dat hij meer te vertellen heeft. "Er is geen enkele reden om bang voor me te zijn. Ik ben geen Bin Laden ofzo."

"Fok de arbeidsmarkt. Ik creëer mijn eigen markt!"

“Als ik Wilders ooit tegen kom, is ie van mij!” De Amsterdamse rapper Appa windt er geen doekjes om. Zijn uitspraken drie maanden geleden in dagblad De Pers waren aanleiding voor een rel, die tot op de dag van vandaag doorsuddert. De Marokkaanse rapper moest zich verdedigen bij NOVA en mocht zich maandag op het politiebureau officieel verantwoorden. De Officier van Justitie moet op basis van zijn verklaring beslissen of Appa vervolgd wordt. Maar Nederland heeft intussen ook een andere kant van Appa leren kennen. Hij blijkt meer te zijn dan een schreeuwlelijk die alleen maar zijn middelvinger op wil steken.

Twee jaar geleden was Appa wel degelijk de straatrat die hij op het eerste gezicht lijkt. Hij blowde en dronk veel, kwam regelmatig in aanvaring met de wet en maakte deel uit van de Amsterdamse hiphopcrew THC. Sinds zijn vertrek uit die groep heeft hij naar eigen zeggen een metamorfose ondergaan. Die metamorfose is compleet op het debuutalbum. Zijn beruchte Youtube-hits Ik Heb Schijt en Schuif Aan de Kant zijn niet bepaald subtiel, maar Straatfilosoof is dat wel. De titel zegt het al: Appa stelt vragen en probeert antwoorden te vinden. Armoede, het straatleven, zijn moeizame jeugd als zoon van een Marokkaanse gastarbeider, de liefde, familie; over alle belangrijke thema’s in zijn leven denkt hij na. Het is een boeiend verslag van het straatleven, maar ruimte voor lol is er nauwelijks. “Het is mijn debuut en ik wil direct laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Ik heb nog tijd genoeg om andere albums te maken.”

Zijn twee clips op Youtube zijn bij elkaar meer dan twee miljoen keer bekeken. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn behoorlijk controversieel. In Ik Heb Schijt draagt Appa zelfs een shirt met de tekst Terrorist erop. “Nee, ik vind het niet prettig als mensen bang voor me zijn”, zegt hij. “Daar is ook totaal geen reden voor. Ik ben geen Bin Laden ofzo. Ik wil wel dat mensen bang zijn voor de situatie waarin sommige mensen zich bevinden.” Die twee beruchte clips waren vooral bedoeld om de aandacht op zichzelf te vestigen. “En het was een soort steekproef om te zien hoe mijn publiek over bepaalde dingen denkt”, zegt hij. “Je moet de comments op Youtube eens bekijken. Er zijn allemaal van die rechts-extremisten en allochtonen die hele domme dingen roepen. Dan denk ik: dat is wel mijn doelgroep. Of het nou goed is of slecht, deze mensen spreek ik aan.”

Armoede en paranoia zijn de sleutelwoorden op Straatfilosoof. Ze spelen de hoofdrol in het leven op straat én in de politieke discussie. “Ik ben niet langer paranoïde, maar ik ben het wel heel lang geweest”, vertelt Appa. “Daardoor kwam ik op de bodem van de put terecht. Maar je kunt het veranderen. Het enige dat je moet meenemen van de straat is de mentaliteit: je moet keihard werken voor alles dat je wilt bereiken. Je kunt geen toekomst opbouwen op straat. Het is te onstabiel. Maar ontwikkel je talenten: als jij een goede oplichter bent, betekent dat ook dat je een goede sales man kan worden. Ook al is er discriminatie op de arbeidsmarkt, je kunt altijd nog eigen baas worden. Fok de arbeidsmarkt. Ik creëer mijn eigen markt!”

In een van de tracks op Straatfilosoof nodigt Appa premier Balkenende uit eens een kijkje te nemen in zijn wijk. Ook Wilders is welkom: “Ik zou hem graag eens willen ontmoeten”, zegt Appa. “Ik denk dat ik hem wel van gedachten kan laten veranderen. Aan het eind van de rit is hij ook maar een mens. Al heb ik er wel meer aan als mensen als Balkenende, Bos en Marijnissen naar mijn album luisteren. Wilders kost veel meer werk.” Is Appa bang voor de macht van rechtse politici als Wilders en Verdonk? “Voor Verdonk ben ik niet bang. Ik geloof wel dat zij een goed mens is. Volgens mij begrijpt ze nog steeds niet wat integratie nou precies inhoudt. Wilders is wel een gevaar. Voor hem zelf ben ik niet bang. Je kunt me rustig een dag met hem in één cel stoppen. Ik maak hem helemaal ziek! Maar ik ben wel bang voor wat hij aan kan richten. Wilders is een gek. Hij roept maar wat.”

Straatfilosoof is verschenen op Top-Notch/PIAS. Appa speelt woensdag 21 november in Club 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12