Alela Diane spint graag garen met gitaren Alela Diane spint graag garen met gitaren

"Gitaar spelen vond ik op mijn dertiende nog niet cool"

Alela Diane spint graag garen met gitaren

"Gitaar spelen vond ik op mijn dertiende nog niet cool"

Alela Diane is de nieuwe naam in new folk-kringen. De Amerikaanse komt uit het creatieve dorp Nevada City, waar ook Joanna Newsom vandaan komt. Alela naaide honderden hoesjes van de eigen beheer versie van haar debuut The Pirate's Gospel allemaal zelf, een heidens karwei: "Maar ach, anders was ik nooit zo ver gekomen."

"Gitaar spelen vond ik op mijn dertiende nog niet cool"

Hoe groot is statistisch de kans dat er een tweede bijzondere singer-songwriter uit een plaatsje van drieduizend inwoners komt? Menigeen zou niet meer in toeval geloven. Harpiste Joanna Newsom en gitariste Alela Diane komen namelijk beiden uit Nevada City in Californie. Ze kennen elkaar uiteraard. "Maar ach, we zijn gewoon een creatieve gemeenschap; er wonen gewoon heel wat kunstenaars in ons dorp", stelt Alela Diane nuchter.

De frêle 23-jarige Amerikaanse, voluit Alela Diane Menig, is momenteel het grote talent in new folk-kringen. Op het debuutalbum The Pirate's Gospel is haar gitaarspel nogal basic, maar het gemak waarmee ze zingt, verraadt een groot talent. Hoewel haar vader gitarist is en haar moeder een niet onaardige zangeres, heeft ze de gitaar pas relatief laat ontdekt.

"Mijn vader leerde me op mijn dertiende wel wat akkoorden, maar ik vond gitaar spelen toen gewoon niet cool", herinnert Alela Diane zich. "Ik had ook niet veel om over te schrijven toen, ik schreef niet eens gedichten." Maar een tijdelijke verhuizing naar Portland en trips naar Parijs en Londen openden haar artistieke ader.

Heimwee naar huis inspireerde haar voor songs waar de traditionele waarden en natuur in worden bezongen. Oh! My Mama is een ode aan het moederschap, titelnummer The Pirate's Gospel borrelde op tijdens een kanotocht en The Rifle gaat over een antiek jachtgeweer, dat boven de deur van het ouderlijk huis pronkte. "In mijn droom werkte het nog en beschermde het ons gezin. Maar nee, we hadden gelukkig geen geladen wapens in het echt."

Bijzonder is dat de eerste eigen beheer uitgave van The Pirate's Gospel in een handgenaaid hoesje kwam. Alle zeshonderd zelf genaaid om bij liveshows te verkopen, tot wanhoop aan toe. "De vraag naar de plaat nam maar toe, ik zat soms nog vlak voor het optreden nog met de hand te naaien. Maar anders was ik nooit zo ver gekomen."

Goed, haar moeder heeft haar wel eens uit de brand geholpen met het naaien van een paar hoesjes. En haar vader kon haar natuurlijk geweldig helpen door zijn opnamestudio ter beschikking te stellen. En de rest van haar familie? "Mijn broer Ryan is mechanicien. Hij brengt mijn auto in orde, zodat ik straks veilig door Amerika kan toeren."

Luister naar het interview van Menno Visser met Alela Diane.

Het album The Pirate's Gospel van Alela Diane staat tijdelijk in de Luisterpaal. Alela Diane speelt 16 december in de bovenzaal van Paradiso.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12