3VOOR12/Limburg: Tweekoppig bestuur Azijnfabriek stapt op 3VOOR12/Limburg: Tweekoppig bestuur Azijnfabriek stapt op

Opheffen stichting betekent mogelijk sluiten van poppodium in 2008

3VOOR12/Limburg: Tweekoppig bestuur Azijnfabriek stapt op

Opheffen stichting betekent mogelijk sluiten van poppodium in 2008

Azijnfabriek in Roermond ziet waarschijnlijk alsnog het gordijn sluiten. Een tekort aan mogelijke bestuursleden en politieke onwil, doen het poppodium de das om.

Opheffen stichting betekent mogelijk sluiten van poppodium in 2008

"Crisis in Azijnfabriek", kopte Dagblad De Limburger vanochtend. Dat is niet voor het eerst, zo zal menigeen weten. Maar dit keer is het niet de lokale VVD die het voortbestaan van het Roermondse poppodium probeert te verhinderen, maar het bestuur van de stichting zelf. Deze verklaarde zich nog voor 1 januari op te heffen. Voorzitter May Seelen stelt dat het onmogelijk is om meer bestuursleden te vinden en dat het tekort aan subsidie niet voldoende is om Azijnfabriek als poppodium te laten continueren. "Daarmee is ook de kwaliteit van de programmering teruggelopen," aldus Seelen.

Politieke onwil en de daaruit voortvloeiende financiële gevolgen zijn niet nieuw voor het poppodium in Roermond. Al eerder stond Azijnfabriek op punt van sluiten, maar telkens werd de problematiek tijdelijk onder de mat geschoven met tussentijdse oplossingen als lapmiddel. "We zijn al jaren aan het vechten om meer geld," zo zegt Seelen tegen Dagblad De Limburger. "En we zien dat het onmogelijk is om nieuwe bestuursleden te vinden om het in de statuten verplicht gestelde aantal van vijf te halen." Momenteel zijn Seelen en Jan Scheepers de enige twee bestuursleden.

Daarnaast noemt Seelen de onzekerheid over het huidige pand, gelegen aan de Zwartbroekstraat, als beslissende factor voor het opdoeken van de stichting. En een advies van de werkgroep over een mogelijk nieuw poppodium zou te lang op zich laten wachten. "Hoe lang een eventuele overgangsperiode gaat duren weten we nog steeds niet," zo meldt Seelen. "Ook dat draagt bij aan het gevoel dat er geen uitdaging meer ligt voor het bestuur." Volgens CDA-wethouder Wim Kemp (cultuur) is het bestuur van Azijnfabriek afgelopen maand nog op de hoogte gebracht betreffende de vorderingen van de werkgroep. "Die werkgroep is bijna klaar," zo laat hij weten. "Jammer dat ik daar niet meer met het bestuur over kan gaan praten."

Kemp zegt dat hij de zaken rondom een mogelijk nieuw poppodium verder in kaart zal brengen. "Want," zo stelt hij, "dat er iets voor de huidige stichting in de plaats moet komen is duidelijk." Vanmiddag wilde het CDA een motie indienen tijdens de raadsvergadering, maar deze werd voortijdig ingetrokken. Voor het personeel van Azijnfabriek word nu gezocht naar een oplossing. Voor de gesubsidieerde werkplekken is reeds een ontslagvergunning aangevraagd, daar deze sowieso verdwijnen. "Voor de twee andere personeelsleden zal dat nog gedaan moeten worden," zegt Seelen.

Deze twee, waaronder programmeur Danny Bol, onthouden zich vooralsnog van commentaar. Tot begin 2008 zal Azijnfabriek hoe dan ook nog haar deuren open houden. Seelen: "De programmering voor het poppodium loopt in ieder geval nog tot in het nieuwe jaar door."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12