3VOOR12 draait (week 48): Soulwax, Arthur Adam, Gorillaz

De favorieten van de redactie

De nachtrust van de 3VOOR12 redactie werd begin deze week meteen goed verstoord. Maar het was de moeite waard: de exclusieve sessie van Soulwax in Desmet deed Menno Visser uitroepen: "Waren alle coverbandjes maar zo creatief." Verder draaiden we de remixen en b-kanten van Gorillaz en werden we aangenaam verrast door Arthur Adam.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Arthur Adam - In A Cabin With (www.inacabinwith.com)

3VOOR12 Single van de Week
Queens Of The Stone Age - Make It Wit Chu (Interscope/Universal)

3FM Megahit

Krezip - All My Life (SonyBMG)

3VOOR12 draait nu ook op Last.fm

De top 10:

1. 3VOOR12 Presenteert... Soulwax!

“Dat was een fijn uurtje van dik hout zaagt men planken.” (Niels Aalberts)
“Waarom heeft nooit eerder iemand dit bedacht!” (Atze de Vrieze)
“Waren alle coverbandjes maar zo creatief.” (Menno Visser)
“Zelfs de portier kon niet stil blijven staan.” (Matthijs van der Ven)
"Een band die een band naspeelt die over Daft Punk zingt. Het moet niet gekker worden." (Jacinthe Versteeg) "Live is het gewoon spannender. Er kan van alles misgaan. "Yeah, well, you know that's just like my opinion man"." (Niels Post)

"God is niet alleen dj, maar ook nog muzikant en de broer van. Het was hard, stak en bovenal waanzinnig goed gemixt, zowel live als in de dj set, en Desmet veranderde dan ook binnen no time in een grote stuiterbal." (Bart Snoeren)

2. Arthur Adam - In A Cabin With (album, inacabinwith.com)
“Gratis wonderschoon schoenkadootje voor alle fans van Sigur Ros, Coldplay en Jeff Buckley.” (Menno Visser)
"Wat gebeurt er toch voor magisch in de cabin van de Utrechtse producer Maarten Besseling?" (Jacinthe Versteeg)

3. Gorillaz - D-Sides (EMI)

“Zolang je het niet vergelijkt met de normale albums, is D-Sides toch de moeite waard.” (Matthijs van der Ven)
“Prettig lichtvoetig.” (Leonieke Daalder)

4. GEM - demo's 3e album (begin 2008 op Excelsior/V2)

“Ze zullen vast niet allemaal op dat cruciale derde album komen, maar goed zijn ze zeker!” (Niels Aalberts)
“En nu maar hopen dat die akoestische gitaar en de rauwe stem van Westerik niet ondergesneeuwd raken in Riga.” (Matthijs van der Ven)

5. Justice live in Paradiso 24-11-2007
" Net zo live als Daft Punk, maar wat geeft het. Paradiso puilde uit danste devoot voor het kruis van dé dansact van 2007." (Atze de Vrieze)

6. Voicst - A Tale Of Two Devils (release 14 januari; Duur Lang/PIAS)
“Misschien gekunsteld in de ogen van sommigen. Knap in de mijne.” (Leonieke Daalder)

7. The National - live @ Melkweg, Amsterdam, 28 november
"Pas laat in de carrière succes, pas laat in de set vlammen ze. Maar als ze los gaan stijgen ze ver boven zichzelf uit." (Menno Visser)

8. Richard Hawley & Death Ramps - Bad Woman (single; Domino)
“The Arctic Monkeys onder een schuilnaam in de rol van begeleidingsband.” (Leonieke Daalder)

9. Daft Punk - Alive (EMI)
"Ik was erbij in de HMH, en dit bewijst nog maar eens de klasse van deze knapen. Klinkt machtig." (Niels Post)

10. Hospital Bombers – Footnote (album, Excelsior/V2)
“Hospital Bombers verdient het meer te zijn dan de titel van zijn plaat.” (Atze de Vrieze)

De lijstjes:


NIELS AALBERTS DRAAIT:

GEM - demo's 3e album (begin 2008 op Excelsior/V2)
Utrechts trots neemt vandaag 13 songs mee naar Riga [<- link naar 'piemel in de sneeuw'-artikel]. Ze zullen vast niet allemaal op dat cruciale derde album komen, maar goed zijn ze zeker!

3VOOR12 Presenteert... Soulwax!
Dat was een fijn uurtje van dik hout zaagt men planken. De planken uit de vloer van Desmet welteverstaan.

Foreign Born - "On The Wing Now"
Jammer: op de eerder verschenen EP "In The Remote Woods" bestormde Foreign Born de hemel, maar op deze langspeler lijken ze dat kunstje maar heel soms te kunnen herhalen. De EP bewandelde het dunne lijntje tussen Sunny Day Real Estate en U2, de songs op "On The Wing Now" blijven onvoldoende hangen.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Gorillaz - People (cd D-Sides; EMI)
Boem klap ritme en wat zeurderige zang die lekker blijft hangen. Prettig lichtvoetig.

Richard Hawley & Death Ramps - Bad Woman (single; Domino)
The Arctic Monkeys onder een schuilnaam in de rol van begeleidingsband. Diep, donker, duister. Denk zware gruizige bas, veel galm en gierende en jankende gitaren.

Voicst - A Tale Of Two Devils (release 14 januari; Duur Lang/Pias)
Natuurlijk, ze hadden nog jaren kunnen doorgaan met dezelfde (eendimensionale) rockliedjes waar ze al heel goed in waren. Maar Voicst heeft zichzelf binnenstebuiten gekeerd en volledig opgerekt. Misschien gekunsteld in de ogen van sommigen. Knap in de mijne. En meer dan knap. Het toont lef en ambitie. En het tilt de liedjes naar een hoger plan. Buitengewoon goed dus.


MENNO VISSER DRAAIT:

Soulwax - live @ Desmet, Amsterdam, 26 november
Waren alle coverbandjes maar zo creatief.

The National - live @ Melkweg, Amsterdam, 28 november
The National is een band van laatbloeiers - pas laat in de carrière succes, pas laat in de set vlammen ze. Maar als ze los gaan stijgen ze ver boven zichzelf uit...

Arthur Adam - In A Cabin With (album, inacabinwith.com)
De Utrechtse producer Maarten Besseling komt na het succes met Neonbelle alweer met een niet te missen weggeefalbum. Ditmaal haalt hij in zijn steeds wisselende hutje op de hei het maximale uit singer-songwriter Arthur Adam ten Cate. Gratis wonderschoon schoenkadootje voor alle fans van Sigur Ros, Coldplay en Jeff Buckley.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Justice live in Paradiso 24-11-2007
Net zo live als Daft Punk, maar wat geeft het. Paradiso puilde uit danste devoot voor het kruis van dé dansact van 2007.

STRP Festival Eindhoven 23-11-2007
Kunst met typemachines, gekreun uit bloemkelken en water uit knijpzakjes. Oh, en dan ook nog goede muziek. Hoogtepunten: Modeselektor (verrassend goed!) en Soulwax Nite Versions (waarom heeft nooit eerder iemand dit bedacht!).

Hospital Bombers – Footnote (album, Excelsior/V2)
Een tegelijk traditioneel én eigenzinnig debuutalbum. Hospital Bombers verdient het meer te zijn dan de titel van zijn plaat.


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

Soulwax live in Desmet 26-11-2007
Nog beter dan gehoopt. Zelfs de portier kon niet stil blijven staan. Van mij mogen de Vlamingen en de Dewaeles zich nog vandaag bij Nederland aansluiten!

GEM - demo's 3e album (begin 2008 op Excelsior/V2)
In het voorjaar klonken de allereerste demo's al veelbelovend, maar de nieuwste zijn weer vijf stappen beter. En nu maar hopen dat die akoestische gitaar en de rauwe stem van Westerik niet ondergesneeuwd raken in Riga.

Gorillaz - D-Sides (EMI)
Ik las een zeer uitgebreid met Damon Albarn in Q Magazine en vond hem zowaar een sympathieke man. Zolang je het niet vergelijkt met de normale albums, is D-Sides toch de moeite waard.

 

JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert... Soulwax Live @ Desmet, 26 november 2007
Een band die een band naspeelt die over Daft Punk zingt. Het moet niet gekker worden. Maar wat een heerlijke maandagavond was dit weer.

In a Cabin With.. Arthur Adam (www.inacabinwith.com)
Wat gebeurt er toch voor magisch in de cabin van de Utrechtse producer Maarten Besseling? Eerst Neonbelle en nu dit verrassende album. Dit keer bevond het hutje zich in Zweden, check voor het fenomenale uitzicht aldaar de albumhoes. Gratis en voor niets te downloaden op www.inacabinwith.com, maaar om je zelfs die moeite te besparen vanaf vandaag ook te beluisteren op de luisterpaal.

Kernkoppen – Wat Dan Nog? (Track 4 op EP 'Terug naar de Kern' - Walboomers Music)
Wat Dan Nog? Bevat alle ingrediënten om een hit te worden, in elk geval de juiste doses Opposites en De Jeugd. Den Haag mag trots zijn op deze kern van voorheen Nuclear Family.

 

NIELS POST DRAAIT:

Soft Focus - Billy Childish (vbs.tv)
Ik was nogal onder de indruk van Billy Childish in dit gesprek.

Daft Punk - Alive (EMI)
Ik was erbij in de HMH, en dit bewijst nog maar eens de klasse van deze knapen. Klinkt machtig.

Soulwax - The Remixes live, 3VOOR12 Presenteert...26 november
Ik begreep uit het interview dat ze de komende tijd alleen nog maar willen gaan draaien. de gebroeders Deweale. Ik zou dat zonde vinden. Ik vond hun DJ set natuurlijk 'vet', maar ook een beetje plat en gemakzuchtig. Een knap kunstje dat ze heel goed onder de knie hebben. Live is het gewoon spannender. Er kan van alles misgaan. "Yeah, well, you know that's just like my opinion man."

 

BART SNOEREN DRAAIT:

Friska Viljor (live in Ekko 23-11-2007)
Deze bonte Zweden blijken niet alleen op cd maar ook live erg leuk te zijn. Ze drinken hun bier net zo snel als ze hun liedjes spelen en wat goed is komt snel geldt in dit geval.

ILikeTrains (live In Ekko 25-11-2007)
Vrolijk werd ik hier niet van, maar goed was het wel! Perfecte, super strakke combinatie van Interpol, Nick Cave en Explosions In The Sky met kraakhelder geluid.

Soulwax/2 Many dj’s (live in De Smet 26-11-2007)
Ik wist altijd al wel dat er iets niet klopte aan Faithless en het is nu bewezen: God in niet alleen dj, maar ook nog muzikant en de broer van. Het was hard, stak en bovenal waanzinnig goed gemixt, zowel live als in de dj set, en Desmet veranderde dan ook binnen no time in een grote stuiterbal.