3VOOR12 draait (week 46): Friska Viljor, Arcade Fire, Yeasayer 3VOOR12 draait (week 46): Friska Viljor, Arcade Fire, Yeasayer

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 46): Friska Viljor, Arcade Fire, Yeasayer

De favorieten van de redactie

Het is maar goed dat het deze vrijdagmiddag rustig is op de redactie, anders was er geheid ruzie gekomen over het feit dat Sigur Ros in de Draait staat. De meningen verschillen. Niet over Friska Viljor, Arcade Fire en Yeasayer. En een eerste voorproefje van de nieuwe Voicst ging over de redactie. Kortom: kijk snel wat de redactie deze week heeft gedraaid!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week

Soulwax - Most Of The Remixes (Parlophone/EMI)

3VOOR12 Single van de Week
Friska Viljor - Gold (Crying Bob/Konkurrent)

3FM Megahit
Acda & De Munnik - Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer (Universal)

3VOOR12 draait nu ook op Last.fm

 

De top 10:

1. Friska Viljor - Bravo! (Crying Bob/Konkurrent)
"Fijne plaat met popliedjes in de lijn Belle & Sebastian en Architecture in Helsinki. Speels, poppy, en spannend." (Erik Zwennes)
"Deze perfecte combinatie van Belle and Sebastian, The Magic Numbers en Loney Dear met de gedrevenheid van The Arcade Fire verdient een groter publiek." (Bart Snoeren)
"De hysterische samenzang in het refrein doet sterk aan The Klaxons denken. Dat is goed." (Leonieke Daalder)
"Deze bebaarde Zweden maken zomaar een van de leukste en meest energieke indiepopplaten van het jaar." (Atze de Vrieze)

2. The Arcade Fire live in HMH, 13 november 2007
"Niet zo magisch als je hoopt dat het is van te voren. Maar na Lowlands lag de lat ook wel heel erg hoog. Maar nog steeds bijzonder genoeg." (Niels Post)
"Van een magere voldoende naar een dikke acht in het laatste half uur, dat is pas een eindspurt!" (Atze de Vrieze)
" Ze hadden duidelijk hun avond niet, en toch had ik een van de beste avonden van het jaar." (Jacinthe Versteeg)

3. Yeasayer - All hour Cymbals (album, We Are Free/Konkurrent)
"Handig, zo’n nieuw baantje bij de VPRO. Ontdek je nog ‘ns een prachtige nieuwe plaat!" (Niels Aalberts)
"Allesbehalve simpel. Vol, veel, anders en alles bij elkaar heel goed. Niet voor niks single van de week. Maar bij welke reclame wordt het toch gebruikt?" (Leonieke Daalder)

4. Sigur Rós - "Heima" (dvd, EMI)
"Afgelopen zaterdag kon ik mij in de winkel niet bedwingen en daarom ligt de luxe versie van deze dvd (incl. prachtig fotoboek) thuis op me te wachten. Dat wordt genieten." (Niels Aalberts)
"IJslandpromotie was nog nooit zo verantwoord en rustgevend. Ideetje: Ook iets voor Johan maar dan met molens?" (Menno Visser)

5. Beirut live @ Paradiso, 15 november
"Muzikaal genie met een op het oog samengeharkt dweilorkest boeide een uitverkocht Paradiso met wonderschone niet voor de hand liggende melodieën." (Menno Visser)

6. John Dear Mowing Club - Marilyn Postcard (cd Hazelwood Music)
"Geen verrassingen, geen poespas, geen teleurstellingen: een prettig overzichtelijk simpel countryliedje." (Leonieke Daalder)

7. Stropstrikkers - Donkere Dagen (eigen beheer)
"Hun eerste album boden ze online ter download aan, de tweede verkopen ze vanuit de achterbak. Want het gaat om de muziek, je weet toch." (Jacinthe Versteeg)

8. Spoon - You Got Yr. Cherry Bomb (single van het album Ga Ga Ga Ga Ga) (Anti)
"Perfecte up-tempo melodieuze indiepop met precies het juiste lekkere vleugje onvervalste motown soul. Hier is een meesterkok aan het werk geweest!” (Bart Snoeren)

9. Voicst - “A Tale Of Two Devils” (cd, Duurtlang/PIAS)
"De muzikale ambities zijn groter, de rafelrandjes scherper en de pop Pop. En dat allemaal gegoten in een briljante productie." (Niels Aalberts)

10. Exile Parade - Fire Walk With Me (YouTube)
"Een heerlijk nummer, Fire Walk With Me. Waarom stond dit niet op London Calling? Laat maar komen die gasten." (Matthijs van der Ven)

De lijstjes:


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Venus Flytrap live in Club 3VOOR12 14-11-2007
Je moet keuzes maken in het leven. Zeker als ‘s ochtends de trein naar Hilversum-Noord weer vroeg vertrekt. Toch kon ik niet na het tweede uur van de Club naar huis. Venus Flytrap was geweldig. Je weet dat deze band nooit zal doorbreken. Daarvoor zijn ze niet radio genoeg, niet jong genoeg en niet vernieuwend genoeg, maar alsjeblieft mannen: blijf knallen!

Friska Viljor - Bravo! (Crying Bob/Konkurrent)
Eerst was er de twijfel, maar sinds deze week geloof ik in deze Zweden. Fijne plaat met popliedjes in de lijn Belle & Sebastian en Architecture in Helsinki. Speels, poppy, en spannend. Volgende week weer doortrekken in de Club voor Friska Viljor in uur drie.

(behind) closed doors Los Campesinos op London Calling, Paradiso, Amsterdam 3-11-2007
Deze jongens en meisjes, met een gemiddelde leeftijd van 21,5 jaar, komen er wel, kijk maar.


NIELS POST DRAAIT:

Dust Galaxy - Dust Galaxy (ESL / Lowlands)
Leuke eerste plaat van Thievery Corporation frontman met onder andere ex-leden van The Make-Up. En als een combinatie van die twee dingen klinkt het. Spontaan aangekocht na twee nummers gehoord te hebben die in de platenzaak opstonden. Alleen dat al maakt deze plaat bijzonder.

The Arcade Fire live in HMH, 13 november 2007
Niet zo magisch als je hoopt dat het is van te voren. Maar na Lowlands lag de lat ook wel heel erg hoog. Maar nog steeds bijzonder genoeg.

Deerhunter live in De Helling, Utrecht, 10 november 2007
Devendra Banhart was heel goed hoor, eerder op de avond in Tivoli Oudegracht. En de Dirty Projectors waren zeer okay voorafgaand aan Deerhunter. Maar Deerhunter was de verrassing van de avond. En ze bleken gewoon melodieuze liedjes te hebben in plaats van de geluidscollages die de plaat Cryptograms doet vermoeden. De plaat nog maar eens goed luisteren. Volgende keer dat ze komen sta ik weer vooraan, want volgens mij kunnen ze nog beter.


BART SNOEREN DRAAIT:

Friska Viljor - Bravo! (Crying Bob/Konkurrent)
Dit fijne plaatje draait al maanden overuren in mijn cd speler en i-pod. Gelukkig nu ook verkrijgbaar in de betere platenwinkel, want deze perfecte combinatie van Belle and Sebastian, The Magic Numbers en Loney Dear met de gedrevenheid van The Arcade Fire verdient een groter publiek. En dan kun je niks anders zeggen dan Bravo! Komende week ook te bewonderen in het land, dus ga ze vooral ook zien!

Spoon - You Got Yr. Cherry Bomb (single van het album Ga Ga Ga Ga Ga) (Anti)
Perfecte up-tempo melodieuze indiepop met precies het juiste lekkere vleugje onvervalste motown soul. Hier is een meesterkok aan het werk geweest! Beste nummer van een toch al briljante cd.

Nifty - Nifty (track van Nifty EP) (Atlantic Jaxx)
Compleet uit de bocht vliegende, op hol geslagen electro track met een ritme dat je constant op het verkeerde been zet. Peaches meets Justice!


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Voicst - “A Tale Of Two Devils” (cd, Duurtlang/PIAS)
Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan: de nieuwe Voicst is een plaat van extremen. De muzikale ambities zijn groter, de rafelrandjes scherper en de pop Pop. En dat allemaal gegoten in een briljante productie.

Yeasayer - "All Hour Cymbals (album, We Are Free/Konkurrent)
Handig, zo’n nieuw baantje bij de VPRO. Ontdek je nog ‘ns een prachtige nieuwe plaat!

Sigur Rós - "Heima" (dvd, EMI)
Afgelopen zaterdag kon ik mij in de winkel niet bedwingen en daarom ligt de luxe versie van deze dvd (incl. prachtig fotoboek) thuis op me te wachten. Nog niet de kans gehad om te kijken, maar dat wordt genieten. Zet dit maar op groot scherm en begrijp waarom.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Friska Viljor - Gold (cd Bravo!; Crying Bob Records/Konkurrent)
De hysterische samenzang in het refrein doet sterk aan The Klaxons denken. Dat is goed.

John Dear Mowing Club - Marilyn Postcard (cd Hazelwood Music)
In een vlaag van intense behoefte naar een simpeler leven valt dit precies op zijn plek. Geen verrassingen, geen poespas, geen teleurstellingen: een prettig overzichtelijk simpel countryliedje.

Yeasayer - 2080 (single We Are Free/Konkurrent)
Allesbehalve simpel. Vol, veel, anders en alles bij elkaar heel goed. Niet voor niks single van de week. Maar bij welke reclame wordt het toch gebruikt?


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Friska Viljor - Bravo! (Crying Bob/Konkurrent)
Deze bebaarde Zweden maken zomaar een van de leukste en meest energieke indiepopplaten van het jaar. Zanger heeft een maffe tik in zijn stem waar je van moet houden, de liedjes zijn hoe dan ook onweerstaanbaar. Woensdag in Club 3VOOR12 en vrijdag in EKKO.

The Arcade Fire live @ HMH 13-11-2007
Van een magere voldoende naar een dikke acht in het laatste half uur, dat is pas een eindspurt! De donkere eerste helft van de avond was moeilijk te behappen, maar op zijn meest euforisch zijn de Canadezen nauwelijks te kloppen. The Arcade Fire blijft ondanks een mindere avond een van de meest bijzondere bands van de laatste jaren.

Julien Temple - Joe Strummer: The Future Is Unwritten (documentaire, te zien tijdens 3DOC12 op het IDFA, vrijdag 30 november in Amsterdam)
Een warm portret van een man die constant op zoek was naar inspiratie en het zonde vond zich in een hokje te laten stoppen. Altijd op zoek naar iets nieuws, zelfs ten koste van zijn bandje The Clash. Met veel mooi archiefmateriaal.


MENNO VISSER DRAAIT:

Sigur Ros - Heima (dvd, EMI)
Ijslandpromotie was nog nooit zo verantwoord en rustgevend. Ideetje: Ook iets voor Johan maar dan met molens?

Beirut live @ Paradiso, 15 november
Muzikaal genie met een op het oog samengeharkt dweilorkest boeide een uitverkocht Paradiso met wonderschone niet voor de hand liggende melodieen.

Mattafix - Rhytms & Hymns (album, EMI)
Londense hiphop-pop knap balancerend tussen verantwoord en hitparadefaehigheid


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

Lukas Batteau - Love Is Blindness (U2-cover, live in zijn woonkamer voor Utrecht Onder Invloed. Eind december/begin januari te zien bij 3VOOR12/Utrecht)
Geen U2, wel Lukas Batteau. Singer-songwriter uit Utrecht. Zijn donkere stem, zijn stiekeme voorkeur voor hardere rockbands en zijn gevoel voor eenvoud komen mooi uit de verf op video. Wellicht kan hij zich met een EP in januari wat meer in de kijker spelen.

Exile Parade - Fire Walk With Me (YouTube)
In mijn nimmer eindigende zoektocht naar leuke Britse bandjes, speurde ik vorig weekend YouTube af. Na zo’n anderhalf uur belandde ik bij Exile Parade, een beginnend bandje uit het Noord Westen van Engeland, dat veel overeenkomsten toont met die andere Noord-Britse band The Music. Een heerlijk nummer, Fire Walk With Me. Het debuut komt volgend jaar uit en wordt (zoals ik pas net ontdekte) geproduceerd door Owen Morris (o.a. The Verve, The View en Oasis). Waarom stond dit niet op London Calling? Laat maar komen die gasten.

Gem - The Comedown (Luxor Live: Tussen de Steigers)
Het filmpje staat al lang online, maar ik kwam hem deze week weer eens tegen. Gem zoals het nog veel te weinig te horen is geweest; rauw en akoestisch. Hopelijk raken de akoestische gitaren in de studio in Riga niet ondergesneeuwd.

JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Stropstrikkers - Donkere Dagen (eigen beheer)
Een lichtpuntje in de donkere dagen voor kerst: de Stropstrikkers. Skaffa Lau en Jae' Mel rappen op de old-school-beats van Klaas Vaak over het leven in de Domstad. Hun eerste album boden ze online ter download aan, de tweede verkopen ze vanuit de achterbak. Want het gaat om de muziek, je weet toch.

The Arcade Fire @ HMH, 13 November
Ze hadden duidelijk hun avond niet, en toch had ik een van de beste avonden van het jaar.

The Bongolian - Outer Bongolia (Blow Up Records/Konkurrent) Heel Austin Powers, maar toch erg goed dankzij vette drum, dikke bas en scheurend orgel. Yeah baby, yeah!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Dillinger Escape Plan - Ire Works (album, Relapse)
Deze week echt te veel in de auto gezeten. En als het dan vooruit kruipt in al dat filegedrang, dan is er maar één remedie om aggressief rijgedrag te voorkomen en je woede op een andere manier kwijt te raken.

Duracell - live in de documentaire One Man In A Band
HSamen met Dead Elvis and his one man grave een van de 3DOC12 documentaires gekeken. Daarover lees je volgende week alles, voor nu, check Duracell, drummer met batterijen in zijn kit en elk gat dat je kunt bedenken!

Patrick Watson - Close To Paradise (album, Secret City/V2)
Zou ik er nog vanaf komen?

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12