3VOOR12 draait (week 45): London Calling, Jay-Z, Yeasayer 3VOOR12 draait (week 45): London Calling, Jay-Z, Yeasayer

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 45): London Calling, Jay-Z, Yeasayer

De favorieten van de redactie

O, wat was London Calling weer een gezellig feestje. Wat waren die Britten weer welkom in onze hoofdstad. Wie ook welkom is: Jay-Z! Hij mag onze vrijdagmiddagborrel altijd op komen luisteren met een acapellaatje en wat bubbels. Èn masse zeggen wij JA! tegen Yeasayer, met zoveel warmte kan iedereen aan het druilerige weekend aan.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week

The Wombats - A Guide To Love, Loss & Desperation (14th Floor/Rough Trade)

3VOOR12 Single van de Week
Yeasayer - 2080 (We Are Free/Konkurrent)

3FM Megahit
Timbaland ft. One Republic - Apologize (Interscope/Universal)


De top 10:


1. London Calling @ Paradiso, Amsterdam (2,3,4, november)
“Zelden werd ik zo enthousiast van een band die met de rug naar het publiek speelt.” (Menno Visser over Foals)
“Het was weer een geweldig weekend. Persoonlijke hoogtepunten: Video Nasties, Derek Meins en Los Campesinos. Liftsessies van de zondag staan nu online.” (Erik Zwennes)
“Alsof je met een Fiat Panda een caravan de berg op gaat trekken en nog gelooft dat het je gaat lukken ook.” (Matthijs van der Ven over Blood Red Shoes)

2. Jay-Z - American Gangster (Roc-A-Fella Records/Universal)
“Hij had de hele dag aan het zwembad kunnen liggen met Beyonce, maar besluit toch de studio in te gaan.” (Jacinthe Versteeg)
“Ah wat heerlijk. Perfect uitgevoerd.” (Niels Post)
“Grootse plaat trouwens!” (Erik Zwennes)

3. Yeasayer - All hour Cymbals (album, We Are Free/Konkurrent)
“Voor alle mensen die geen nee kunnen zeggen.” (Fiona Fortuin)
“Ik zeg: virtueel voorprogramma van Arcade Fire” (Menno Visser)
“Perfecte combinatie van Menomena, The Arcade Fire en TV on The Radio die teveel Sting hebben geluisterd.” (Bart Snoeren)

4. Tony Allen - Afro Disco Beat (Complete Recordings 1968-1979) (Vampi Soul/Sonic Rendezvous)
“Zijn tijd ver vooruit en nog steeds invloedrijk.” (Jacinthe Versteeg)
“Prachtig uitgevoerde heel goede verzamelaar” (Niels Post)

5. The Wombats - A Guide To Love, Loss and Desperation/live in Ekko (cd, 14 th Floor Records/Rough Trade)
“Driewerf wow voor The Wombats!” (Jacinthe Versteeg)
“Ik kan dit echt de hele dag draaien. Sterker nog: dat ga ik gewoon doen.” (Leonieke Daalder)
“Dit was 45 minuten lang één brok energie vanaf het podium.” (Bart Snoeren)

6. Saul Williams - The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust!
“Oh en die plaat is ook gewoon steengoed.” (Niels Post)

7. Dillinger Escape Plan - Ire Works (album, Relapse)
“Dillinger Escape Plan overschrijdt geen grenzen, ze blaast ze op!” (Ron van der Sterren)

8. Gaiser - Eye Contact (EP/ Minus)
“Stevige, afgekapte beats, fijnzinnige loopjes, diepgang verpakt in een donkere atmosfeer…” (Fiona Fortuin)

9. Maskesmachine - Ge Kun Et (Glasbak/Munich)

“Opgefokte Vlaamse madammekes die ontroeren met hun Nijntje-benadering.” (Menno Visser)

10. Booka Shade - "DJ Kicks" (!K7/PIAS)
“Lang geleden dat ik zo'n evenwichtige mix-CD hoorde die uitnodigde tot (veel) vaker draaien.” (Niels Aalberts)

De lijstjes:


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Rilo Kiley - "Under The Blacklight" (Warner)
Mijn eerste 'Draait...' is een warm pleidooi voor een album dat te snel van de radar verdween. Voor fans van het eerste uur staat de supergelikte productie van deze plaat gelijk aan Jenny Lewis' commerciële uitverkoop. Dat zal best, maar dan wel Drie Dwaze Dagen vol Hits.

Booka Shade - "DJ Kicks" (!K7/PIAS)
Lang geleden dat ik zo'n evenwichtige mix-CD hoorde die uitnodigde tot (veel) vaker draaien. Prachtig gemixt, fantastisch opgebouwd, maar vooral twee DJ's met een uitstekende smaak die hun neus voor geen enkele stijl ophalen. Hoogtepunt: hun eigen nieuwe track "Numbers".

Band of Horses - "Cease To Begin" (Sub Pop/Konkurrent)
Net als op debuutplaat "Everything All The Time" doet BoH aan 'frontloaden': het beste eerst. Single en opener "Is There A Ghost?" is geweldig, maar 'The Funeral' van dit album heet "No One's Gonna Love You". Mijn meestgedraaide track volgens Last.fm (als de autoradio ook meetelde).


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Gaiser - Eye Contact (EP/ Minus)
Eye contact haalt het niet bij zijn And Answer van vorige jaar. Die sfeer die hij op die plaat creeert, er komt zo'n donker dreigement van uit, dat luisteren tot op de dag van vandaag spannend blijft. Elke dag, jawel, zonder dollen! Nou ja, Eye Contact is er bijna. Stevige, afgekapte beats, fijnzinnige loopjes, diepgang verpakt in een donkere atmosfeer… Ik denk: nog een keer draaien en dan vind ik hem vast net zo goed.

Robyn - Robyn (cd/ Konichiwa)
Of toch Britney Spears? Nee, ik kies voor Robyn. Eigenlijk heb ik het album nog maar half geluisterd. Toch drie zwaar wegende argumenten om hier voor te kiezen: 1. Een paar nummers beschikken over een onmiskenbaar The Knife geluid, dus The Knife met Robyn op zang. Lang niet slecht, al zeg ik het zelf. 2. Een album met zo'n nummer als With Every Heartbeat verdient sowieso een ereplaats, 3. Britney Spears weet dat ze altijd op mijn steun kan rekenen, ook zonder plaatsje in mijn draait: je album zal ik grijsdraaien, bij je optreden in Nederland zal ik present zijn en als klapper zal ik je wederom spekken met de koop van een T-shirt dat een 11-jarige best leuk zou staan.

Yeasayer - 2080 (single, We Are Free/Konkurrent))
Voor alle mensen die geen nee kunnen zeggen.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

The Wombats in EKKO, 4 november
Deze zondagavond voelde als een zaterdagnacht. Volle bak, zweet van de muren, gillende meisjes, stagedivende jongens. En een charismatische frontman bovendien, die - ondanks zijn kater vanwege het optreden op London Calling- de catchy liedjes op onnavolgbare wijze aan elkaar kletste. Driewerf wow voor The Wombats!

Jay-Z - American Gangster (Roc-A-Fella Records/Universal)
Jay-Z ging onlangs op zijn vijfendertigste met pensioen, maar "the love and passion for the music" deed hem binnen een jaar besluiten om toch door te gaan (check dit interview bij David Letterman). Kijk, daar houd ik nou van. Hij had de hele dag aan het zwembad kunnen liggen met Beyonce, maar besluit toch de studio in te gaan. Die passie is te horen ook: Jay-Z is op American Gangster beter dan ooit.

Tony Allen - Afro Disco Beat (Complete Recordings 1968-1979) (Vampi Soul/Sonic Rendezvous)

Al het werk uit de jaren '70 van Tony Allen, een van de grondleggers van de afrobeat. Na zijn samenwerking met Fela Kuti ging hij aan de slag met Afrikaanse ritmes, funk, jazz, soul en hiphop. Zijn tijd ver vooruit en nog steeds invloedrijk. En het belangrijkste: het klinkt ongelofelijk goed.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:


Amon Tobin - Kitchen Sink Remixes (Ninja Tune/V2)
Het is meer geluid dan muziek. Het stuitert, knettert, glijdt, suist. Slechts soms ontstaat een herkenbaar patroon. Het vormt in ieder geval de perfecte achtergrond voor werkzaamheden op de computer.

Gram - Big Sleep (cd Four-letter Word; releasedatum 2008 ook te horen via myspace)
Prachtig melancholiek lief popliedje. Met melodica. Altijd goed. En met de stem van Marg nog beter. Ook op Noorderslag, op het 3VOOR12 podium.

The Wombats - Moving To New York (cd A Guide To Love, Loss and Desperation; 14th Floor Records/Rough Trade)
Die stem snijdt door je ziel. Zo Engels. De gitaar ielig, de drums stevig, het achtergrondkoortje effectief gedoseerd, de bas in een vrije rol. De geweldige wisselwerking tussen hard en zacht, beuken en aaien MOOI!!! Ik kan dit echt de hele dag draaien. Sterker nog: dat ga ik gewoon doen. Album van de Week bij 3VOOR12, op de site is ook een live versie van het nummer te vinden (London Calling).


NIELS POST DRAAIT:

Saul Williams - The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust!
Nieuwe album van Saul Williams geproduceerd door Trent Reznor is in zijn geheel legaal te downloaden. Voor 5 dollar of voor niks. Hij doet alles goed wat radiohead niet goed deed. Zo heb je niet perse een creditcard nodig (Paypal of niks dus als je niks wilt betalen), heb je de keuze om FLAC te downloaden, krijg je er artwork bij. En ik neem aan dat Saul niet opeens volgende week op de proppen komt met het verhaal dat hij hem ook nog op CD uit gaat brengen maar dan met bonustracks... Oh en die plaat is ook gewoon steengoed. Check h'm.

Jay-Z - American Gangster (Roc-A-Fella/Universal)
Ah wat heerlijk. Een conceptalbum zoals de man zelf zegt. Perfect uitgevoerd.

Tony Allen - Disco Afro Beat (Vampisoul / Sonic Rendezvous)
Prachtig uitgevoerde heel goede verzamelaar van de drummer van Fela Kutti of misschien tegenwoordig nog wel bekender van The Good The Bad & The Queen.


MENNO VISSER DRAAIT:

Yeasayer - All hour Cymbals (album, We Are Free/Konkurrent)
Ik zeg: virtueel voorprogramma van Arcade Fire, een toegepaste Animal Collective...of Crosby, Stills Nash & Young anno 2080.
Spirituele folkpop met de nadruk op de spookachig mooie vocalen. En ik zeg vooral 'kut' dat ik mijn jaarlijstje al in heb moeten leveren...

Foals live @ London Calling 2 november, Paradiso grote zaal
Zelden werd ik zo enthousiast van een band die met de rug naar het publiek speelt. Zelden ben ik zo positief over mathematische muzikantenmuziek. Foals onderga je live en dan roep je 'een must see!'.

Maskesmachine - Ge Kun Et (Glasbak/Munich)
Tweede album van een van de meest bizarre zijsprongen onder het kopje popmuziek. Opgefokte Vlaamse madammekes die ontroeren met hun Nijntje-benadering. Vooral Nostalgie en T-Shirt (hun Iko Iko) getuigen van een ongekende ongecompliceerde verwardheid...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

London Calling @ Paradiso, Amsterdam (2,3,4, november)
Het was weer een geweldig weekend. Persoonlijke hoogtepunten: Video Nasties, Derek Meins en Los Campesinos.

Lupe Fiasco – Superstar/Dumb It Down (single + b-kantje, Atlantic Records)
De intelligentie en gevatheid van Kanye, zonder zijn cockyness… Eigenlijk is Superstar zelfs een beetje een diss naar goldenboy Kanye.

Jay-Z – Hello Brooklyn 2.0 vs Opposites - Oew Oew

“Ben ik nu de enige die het hoort?: Jay-Z –vs-
The Opposites” …vroeg ik mijn redactieleden dezer dagen. Na beluistering van de twee nummers, keek iedereen me wat meewarig aan. Maarrrr ik heb de cirkel nu eindelijk rond: The Opposites komen uit Heiloo. Het nummer ‘Oew Oew’ is begin 2006 uitgekomen. Rond deze periode waren er gesprekken tussen een aannemersbedrijf en de gemeente Heiloo over de bouw van 2400 woningen tussen de gemeente Heiloo en Limmen. Bij deze gesprekken heeft naar alle waarschijnlijkheid een ambtenaar, illegaal via zijn telefoon, het nummer ‘Oew Oew’ van The Opposites aan een medewerker van het aannemersbedrijf gezonden. Het schoonmaakbedrijf dat het pand van het bewuste aannemersbedrijf schoonmaakt, is onderdeel van een BV op naam van ene Rita P. Rita P. is de zus van Jason P. die begin 2006, na een vlucht van Amsterdam naar New York, in een auto met de rapper DMX, is aangehouden voor het in bezit hebben van cocaïne. DMX werd veroordeeld en zat begin 2006 zijn straf uit, in de beruchte New Yorkse Rikers Island gevangenis. Één zus van Jay-Z werkt in deze gevangenis als corrections officer. Zij passte het nummer van The Opposites aan haar broer. Jay-Z knipte in de beat en gebruikte het in een eigen compositie op zijn nieuwe plaat. Grootse plaat trouwens!


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

Lucky Fonz III - Life Is Short (MyStreetIsMine Records/PIAS)
Wat blijft ‘ie fijn. Klein, maar groots. Hét verjaardagscadeau voor alle minder muzikaal opgevoede vrienden, familieleden, kennissen en huisdieren. Verplichte lesstof; elke dag één keer goed luisteren. Daarna pas de boerenkool in de magnetron.

Anne Soldaat, live @ Anne’s huiskamer, Amsterdam – zaterdag 27 oktober
Schrijf voor afstudeergedoe een profiel over Anne Soldaat van Do-The-Undo (en ja, vroeger Daryll-Ann). Daarbij ook wat aan het filmen (voor de nog te verschijnen documentaire) en de 27e speelde hij wat liedjes voor de camera. Akoestische gitaar erbij, camera op statief en niet vergeten op record te drukken. Mooie ingetogen versies van Fotheringay (Fairport Convention cover), It Doesn’t Matter en Down Time. En ik ben de enige met de opnames, hoera!

Blood Red Shoes live @ London Calling 3 november, Paradiso kleine zaal
Ik blijf bij wat ik direct na de show tikte: 'Het optreden is een haast bizarre belevenis. Het duo kent geen terughoudendheid, of weet dat in ieder geval zeer geloofwaardig over te brengen. Alsof je met een Fiat Panda een caravan de berg op gaat trekken en nog gelooft dat het je gaat lukken ook. Het publiek gaat er net zo hard in mee.'


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Dillinger Escape Plan - Ire Works (album, Relapse)
JAAAA! Het jaar is gered. Te lang te veel zoete muziek gehoord. Omdat er geen goede herrie was. Maar nu is ie er dan. En hij is nog beter dan Miss Machine. Meer electronica op zijn Aphex Twins, meer zang, meer geschreeuw, van alles meer en toch is het nog niet genoeg! Dillinger Escape Plan overschrijdt geen grenzen, ze blaast ze op!

Test Icicles - For Screening Purposes Only (album, Domino Records)

Deze week was Lightspeed Champion in het land, in onze Club zelfs. Hij was innemend, schattig, aardig, terughoudend. Wat een contrast met de vorige keer, toen hij nog in Test Icicles zat. Hulde voor die band, die een geweldig album maakte en er snel daarna de brui aan gaf. Dat zouden meer bands moeten doen: 1 geweldig album en dan weer ruimte maken voor iemand anders.

Feist, Joanna Newsom en Canon Blue - Top Artists This Week volgens Last.fm
Ok, dat waren mijn keuzes om credible over te komen. Nu terug naar de realiteit: volgens Last.fm dus helemaal niet Test Icicles of Dillinger Escape Plan! Het gekke is, die eerste twee weet ik nog wel, maar wanneer ik nou Canon Blue heb gedraaid... Best wel moeilijk soms, de waarheid ;)


BART SNOEREN DRAAIT:


Friska Viljor – Bravo! (Crying Bob/Konkurrent)
Oh wat word ik toch blij en energiek van songs als Gold en Oh Oh van deze Zweedse topband. Dit is melancholie en vrolijkheid ineen. De ideale dansplaat op een super gezellige avond met al je vrienden en veel drank, nadat je gisteren door je vriendinnetje bent gedumpt. In Zweden scoorden ze een top 10 hit met Gold, en dat verdienen ze hier ook! Luister maar.

The Wombats @ Ekko - 4 november
Dit was 45 minuten lang één brok energie vanaf het podium. Na een knullig intermezzo waarin een meisje uit het publiek het podium wordt opgesleept om samen met de drummer Pieter Post in een half Nederlandse, half Noorse versie te zingen, wordt de hit Let’s Dance To Joy Divison gespeeld, en dan gaat het dak er echt af!

Yeasayer – All Hour Cymbals (We Are Free/Konkurrent)
Ongrijpbare plaat, met vreemde ritmes, bezwerende zang en allerlei invloeden uit het verre Oosten en Afrika. Perfecte combinatie van Menomena, The Arcade Fire en TV on The Radio die teveel Sting hebben geluisterd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12