3VOOR12 draait (week 44): Neonbelle, Liars, BBC Radio 1 3VOOR12 draait (week 44): Neonbelle, Liars, BBC Radio 1

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 44): Neonbelle, Liars, BBC Radio 1

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Complottheorieën binnen de redactie bleken overbodig: Neonbelle draaide steevast elke ochtend en staat dus op 1. Verder leugenaars in vorm, covers op de BBC en de desperare zoektocht naar contact op Last.FM door Ron van der Sterren.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Appa - Straatfilosoof (Top Notch/PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
Bloc Party - Flux (Wichita/V2)

3FM Megahit
Rihanna - Please Don't Stop The Music (Def Jam/Universal)

3VOOR12 draait nu ook op Last.fm

De top 10:

1. Neonbelle - Neonbelle (cd/ badmintone records)
"Ik ben niet vies van haar project met Jelte Heringa en Maarten Besseling. Verre van!" (Fiona Fortuin)
"Electronica, piano en de prachtige, indringende stem van Pien Feith." (Jacinthe Versteeg)
"La belle chanteuse door de synthesizer gehaald." (Menno Visser)
"Een Utrechts product om trots op te zijn, dat is een Feith!" (Matthijs van der Ven)

2. Liars in Waterfront, 31 oktober
"Liars kan ik niet vaak genoeg zien. Het was wederom donders goed." (Fiona Fortuin)
"De terugkeer van bands die vooral goed gevonden wordt door andere bands. Wat een band." (Niels Post)

3. Various Artists - Radio 1 Established 1967
"Ludiek speeltje voor de alleshebber: covers van de rijke 40 jarige hithistorie door Britse artiesten." (Menno Visser)
"Favorieten: You Sexy Thing en Too Much Too Young door respectievelijk Stereophonics en Kasabian. Neem het me niet kwalijk, ik kan er niets aan doen." (Matthijs van der Ven)

4. Katepina @ last.fm
"Ik match bijvoorbeeld SUPER met Katepina. Maar ze wil niet met me praten..." (Ron van der Sterren)

5. Yeasayer - All Hour Cymbals (cd, WE ARE FREE/Konkurrent)
"Het was Britney of Yeasayer. Vanmorgen met verkeerde been uit bed gestapt: “It’s Britney Bitch” viel helemaal verkeerd en Yeasayer deed de lucht klaren." (Erik Zwennes)

6. Alela Diane - The Rifle (cd The Pirates Gospel; Fargo/Munich)
"In een schommelstoel op de veranda. Geweer links, glas wiskey rechts. Voor de deur een woest woud met baardmossen en krokodillen. En Alela zingt je in slaap." (Leonieke Daalder)

7. The Sugarettes - Love And Other Perversions (Subroutine Records)
"Nie fokken met Brabant! Deze week is het album van The Sugarettes de belangrijkste reden dat ik trots kan zijn op mijn provincie." (Robin Geurts)

8. High On fire - Death Is This Communion (Relapse / Suburban)
"Van die metal die ook niet metalheads, als ik, goed kunnen vinden. Wat het nou is. Geen idee. Maar allemachtig wat een plaat." (Niels Post)

9. The Brunettes - The Brunettes Against Bubblegum Youth (albumtrack Structure & Cosmetics, Sub Pop/Konkurrent)
"Kauwgomballenlol: met z'n tweetjes weten deze Nieuw Zeelanders net te doen als je naar The Polyphonic Spree luistert…" (Menno Visser)

10. Beatles - Help! (Film @ Tuschinski, Amsterdam, 31 oktober)
"John, Paul, George en Ringo gingen met terugwerkende kracht Monty Python in deze doldwaze film." (Matthijs van der Ven)

De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Los Campesinos – The International Tweexcore Underground (single, Wichita/V2)

Opwarmen maar! O wat hebben we weer zin in London Calling. Ik was nog niet helemaal verkocht, maar deze single is toch wel heel erg leuk. Al was het maar om de voorpret. Deze jongelui hebben namelijk JA gezegd tegen een liftsessie. Dat wordt proppen in de lift van Paradiso… smullen!

Wombats – Let’s Dance To Joy Division (single, 14th Floor Records/Roughtrade)

Uitermate uitgekiend natuurlijk, om op dit moment met een titel als deze op de proppen te komen. Een leuk kinderkoortje erbij en de hit is klaar. Toch, je moet deze jochies wel nagegeven dat ze hits kunnen schrijven. Pure singles, die iedereen in de grote zaal gewoon weer keihard mee gaat brullen.

Yeasayer - All Hour Cymbals (cd, WE ARE FREE/Konkurrent)
Het was Britney of Yeasayer. Hele week lopen wikken en wegen. Vanmorgen met verkeerde been uit bed gestapt en bepakt en bezakt mezelf in de trein gesleept. Toen kwam de doorslag “It’s Britney Bitch” viel helemaal verkeerd en Yeasayer deed de lucht klaren. Hoezee, klaar voor een weekend London Calling!!!

FIONA FORTUIN DRAAIT:


Liars in Waterfront, 31 oktober 2007

Liars kan ik niet vaak genoeg zien. Het was wederom donders goed.

Neonbelle - Neonbelle (cd/ badmintone records)

Singer songwriter Pien Feith is niet vies van dance, vertelde ze onlangs tegen 3voor12. Ik ben niet vies van haar project met Jelte Heringa en Maarten Besseling. Verre van!

Onur Ozer - Kasmir
Mooi, zeker Innervoice!

NIELS POST DRAAIT:

High On fire - Death Is This Communion (Relapse / Suburban)
Van die metal die ook niet metalheads, als ik, goed kunnen vinden. Wat het nou is. Geen idee. Maar allemachtig wat een plaat.

Liars live in Melkweg, Amsterdam, 30 oktober 2007
De terugkeer van bands die vooral goed gevonden wordt door andere bands. Na de succesvolle 3voor12 Presenteert.. in augustus weer voor het eerst in Nederland te zien. En ze hebben niets aan kracht ingeboet. Ze kwamen net terug van een Amerikaanse tour met Interpol, maar bewezen ook prima op eigen benen te kunnen staan. Wat een band.

Celebration - The Modern Tribe (4AD / V2)

Hij is nog erg vers voor mij, maar denk dat ie de komende tijd nog de nodige draaibeurten gaat krijgen.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

liekelou @ last.fm
Een hele goede oude vriendin, weer gevonden via Linkedin en nu beluisterd op Last.fm. De site is onverbiddelijk; zo close als je in het gewone leven ook lijkt, zo groot kan de afstand zijn als je elkaars lievelingsnumers hoort :)

Katepina @ last.fm
En dat kun je eigenlijk al weten voor je gaat luisteren. Toch is de Last.fm indicator niet alleszeggend. Ik match bijvoorbeeld SUPER met Katepina. Maar luisteren naar haar kanaal voegt weinig toe aan mijn blikveld. En ze wil ook al niet met me praten...

Hyperdog @ last.fm
Nee, de beste vrienden maak je op last.fm in het schemergebied van de vage kennissen met een matige overlap. Hyperdog is in het tastbare leven een collega, misschien een beetje stug, heel aardig en scherp als ie je kent. Ik zou hem geen goed vriend durven noemen, maar zijn radiokanaal is de perfecte mix van herkenning en verrassing. Een echte vriend!

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Victorian English Gentlemens Club - La Mer (promosingle; Plastic Records)
Tik tak tik tak. Als een opholgeslagen klok jakkert dit nummer voort. Alles vierkant in de maat.

Blood Red Shoes - It's Getting Boring By The Sea (single; V2)
Fris, fruitig, uptempo, twee-stemmig. En als ze het live zo goed spelen als op de cd een geheide hit in de Paradiso bovenzaal. (zaterdag London Calling)

Alela Diane - The Rifle (cd The Pirates Gospel; Fargo/Munich)
Muziek die je betovert: je bent opeens in een andere wereld. In een schommelstoel op de veranda. Geweer links, glas wiskey rechts. Een wolkeloze sterrenlucht boven je. Voor de deur een woest woud met baardmossen en krokodillen. En Alela zingt je in slaap.

JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Neonbelle - Neonbelle (Badmintone Records)
Mijn herfstplaat van dit jaar. Electronica, piano en de prachtige, indringende stem van Pien Feith. Het resultaat van een week experimenteren in een afgelegen huisje in de Ardennen, check hier de foto's.

Appie Kim - (=AOK) (Willie Anderson Recordings)
Ex-Nieuwe Vrolijkheid-zangeres gaat solo. Als je me had verteld dat dit album uit de VS kwam, had ik het meteen geloofd. Goede liedjes met een vuig, rommelig rock 'n rollgeluid die doen denken aan de Yeah Yeah Yeahs en Queens of the Stone Age. Erg fijn.

Burial - Untrue (Hyperdub Records/Lowlands Distr.)
De zwijgzame en mensenschuwe Burial weet steeds opnieuw prachtige dubstep-platen af te leveren, waaronder 'Untrue'. Check hier een van de zeldzame interviews met hem.

MENNO VISSER DRAAIT:

The Brunettes - The Brunettes Against Bubblegum Youth (albumtrack Structure & Cosmetics, Sub Pop/Konkurrent)
Kauwgomballenlol: met z'n tweetjes weten deze Nieuw Zeelanders net te doen als je naar The Polyphonic Spree luistert…

Neonbelle - Neonbelle (fysiek album/ gratis download album, Badmintone Records)

La belle chanteuse door de synthesizer gehaald: de aanstormende Utrechtse zangeres Pien Feith op haar (voorlopige) best.

Various Artists - Radio 1 Established 1967
Ludiek speeltje voor de alleshebber: covers van de rijke 40 jarige hithistorie door Britse artiesten. Pluim voor (echt waar) The Streets als Elton John, Mika als The Police en Natasha Beddingfield als Madonna...

ROBIN GEURTS DRAAIT:

Editors – Live @ 013, Tilburg
Na twee beduidend mindere voorprogramma’s (The Kissaway Trail was aardig, maar The Boxer Rebellion had weg mogen blijven) was het wel heel simpel voor de hipste band van het moment om een uitverkocht 013 te veroveren. Ze spelen net zo strak als op de plaat, wisselen een nummer van album 1 af met een nummer van album 2 en eindigen met Munich en Smokers Outside The Hospital Doors. Niet heel spannend dus, maar gewoon verschrikkelijk goed. Voor de capriolen van frontman Tom zou je natuurlijk ook al gaan.

The Sugarettes – Love And Other Perversions (Subroutine Records)
Nie fokken met Brabant! Twee weken geleden zag ik nog een aantal ontzettend goede concerten op het jubileumfeest van 3VOOR12/Tilburg. Onder andere The New Hip, The Motion, Dearhunter, Fremdkunst en S.I.T.P. verdienen nog een eervolle vermelding. Deze week is echter het album van The Sugarettes de belangrijkste reden dat ik trots kan zijn op mijn provincie. En aangezien haast iedereen op de redactie al met ze wegloopt, is het in dit geval lekker makkelijk om ambassadeur van het Zuiden te zijn.

Robert Lagendijk
Wie ons afscheidsfilmpje op YouTube heeft gezien, weet al genoeg. Wat zal hij gemist worden, meesterverteller, gangmaker, ex-drummer, en de enige fan van Rush die ik ooit ben tegengekomen. De man die van oude muziek houdt maar niet in het verleden blijft hangen; had je eens een discussie op last.fm over Hawkwind, dan kwam Robert genadeloos met de opmerking: “Hawkwind? Doe eens je eigen leeftijd!” Robert, vanaf deze ietwat lullige plaats nog heel veel succes gewenst bij je komende avonturen en als ik je zie, krijg je een high-five.

MATTHIJS VAN DER VEN

Beatles - Help! (Film @ Tuschinski, Amsterdam, 31 oktober)
John, Paul, George en Ringo gingen met terugwerkende kracht Monty Python in deze doldwaze film. Ringo (what's in a name) kreeg een ring bestemd voor offerrituelen niet meer van zijn vinger en wordt vervolgens onafgehouden achternagezeten door Oosterse meneren. De ene idiote situatie volgt de ander op. Digitaal gerestaureerd, nu ook op dvd en in de eenmalige vertoning in Tuschinski vergezeld door overdonderend mooi (5.1) geluid. Kopen die dvd.

Neonbelle - Neonbelle (Badmintone Records)
Er waren veel kandidaten voor mijn draait van deze week, Neonbelle zweefde daar mooi tussendoor en komt er - onder niet te onderschatten dwingende blikken van Jacinthe - gewoon in. Tot mijn grote (Utrechtse) schaamte nog steeds niet heel erg verdiept in de Pien Feith Band, ondanks de vele optredens op 3VOOR12/Utrecht feestjes. Gaat er vast nog van komen, nu eerst Neonbelle. Die dendert er goed in, elke ochtend op de redactie. Voor het eerst werd ik 's ochtends vroeg aangesproken in de trein op mijn luide I-Pod; niet omdat ie uitmoest, maar omdat het meisje naast me wilde weten wat ik aan het luisteren was. Een Utrechts product om trots op te zijn, dat is een Feith!

Various Artists - Radio 1 Established 1967

Op aanraden van Robert-'vingers-in-de-lucht'-Lagendijk snel gedownload. Op enkele nummers na (Lola door de dikke danser uit Take That) een plezier om naar te luisteren. Sommige covers liggen voor de hand (The View - Don't Look Back Into The Sun), andere minder (Girls Aloud - Teenage Dirtbag), interessant zijn ze allemaal. Voor mij de onvermijdelijke favorieten You Sexy Thing en Too Much Too Young door respectievelijk Stereophonics en Kasabian. Neem het me niet kwalijk, ik kan er niets aan doen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12