Toekomst MusicXport weer onzeker Toekomst MusicXport weer onzeker

Pieter van Adrichem (Buma Cultuur): “Wij gaan gewoon door”

Toekomst MusicXport weer onzeker

Pieter van Adrichem (Buma Cultuur): “Wij gaan gewoon door”

Met de anderhalve ton die het Ministerie van Economische Zaken afgelopen jaar uit de hoge hoed toverde, was het voortbestaan van MusicXport zekergesteld. Buma Cultuur deed er nog eens hetzelfde bedrag bij. Maar op 1 juli is dat geld op, vertelt Pieter van Adrichem van Buma Cultuur: “Daarna gaan wij hoe dan ook gewoon door.” De regeling die Nederlandse muziek in het buitenland moet breken heeft nu haar peilen op ondermeer Frankrijk en de dj-wereld gericht.

Pieter van Adrichem (Buma Cultuur): “Wij gaan gewoon door”

Nederlandse bandjes en dj’s die een poot aan de grond in het  buitenland willen krijgen kunnen een beroep doen op de subsidiepot van MusicXport. De pot werd altijd gevuld door Buma Cultuur, OC&W en het Nationaal Pop Instituut. OC&W haakte op een gegeven moment af en na een onzekere periode zegde de minister van Economische Zaken afgelopen jaar op de valreep anderhalve ton euro steun toe. Buma Cultuur verdubbelde het bedrag ook nog eens en MusicXport was gered. Per 1 juli is het geld van EZ voor de afgesproken periode op maar er is nog geen nieuwe steun toegezegd. Ruud Berends van Buma Cultuur is niet bang dat de regeling om zeep wordt geholpen: “We willen natuurlijk structurele steun en kijken nu waar die ruimte zit. De gesprekken worden inmiddels gevoerd. Het geld van Buma Cultuur loopt door tot en met december.”

Ondanks dat EZ MusicXport niet structureel wil steunen, is de politiek enthousiast over het programma. Pieter van Adrichem, ook Buma Cultuur: “Economische Zaken noemde MusicXport ‘best practice’. En ook de muzikanten zijn er heel blij mee.” Berends benadrukt het belang van structurele steun: “In vijf jaar tijd zie je een verandering in de exportomzetten van muziek. MusicXport heeft daaraan bijgedragen.”    

De afgelopen jaren stimuleerde MusicXport bands vooral in Duitsland. Dat gebeurt nog altijd. “Maar nu richten we onze pijlen ook op Frankrijk,” vertelt Van Adrichem. Dat is niet een heel bewuste keuze geweest: “Het succes van Alamo Race Track daar zette ons aan het denken. Het Franse tijdschrift Rock and Folk wilde ook graag iets met Nederland doen naar aanleiding van Alamo Race Track.” Maar is Frankrijk wel een goede keuze? Tenslotte is vastgelegd dat de helft van wat op de radio gedraaid wordt, van eigen bodem moet komen. “Het besef dringt door dat er ook leuke acts uit de rest van Europa komen. Daar kun je de andere 50 procent mee vullen. Wij denken dat Pete Philly daar goed kan slagen. Maar ook Zuco 103, zZz en Suicidal Birds hebben daar al hun sporen achtergelaten.”

Naast Frankrijk wordt er dit jaar door MusicXport ook hoog ingezet op Engeland en vooral op het showcasefestival The Great Escape, waar dit jaar zZz en Textures mogen aantreden. En dan zijn er nog vijf dj-showcases die onder de naam Satelite 31 aan de wereld gepresenteerd worden. Van Adrichem: “We hebben altijd gekeken naar de behoefte: waar kun je iets voor ontwikkelen? We zijn altijd heel sterk met de gitaar- en rockscene beziggeweest. Nu richten we ons ook op dance. Vanuit die wereld was nooit veel animo voor MusicXport. Misschien was het onbekend. Wij zijn ook een stuk actiever geworden.” Satelite 31 zal dit najaar onder meer tijdens de Popkomm in Berlijn neerstrijken, showcases doen op Sonar in Barcelona, tijdens London Calling in Londen en zelfs tijdens Amsterdam Dance Events in ons eigen Amsterdam “

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12