The Ex welkom in theaters maar met 1000 liter minder The Ex welkom in theaters maar met 1000 liter minder

Kranten melden abusievelijk aflasten A Clockwork Orange

The Ex welkom in theaters maar met 1000 liter minder

Kranten melden abusievelijk aflasten A Clockwork Orange

Heb je zojuist het zweet op je rug gespeeld tijdens de theaterpremiere van A Clockwork Orange en sla je de volgende dag de krant open in de hoop een juichende recensie te lezen, staat er alleen het bericht dat de voorstelling is afgelast. Inderdaad was er even sprake van dat de spektakelshow niet doorging. Theater De Veste in Delft was bang voor de 3000 liter water die op het podium over The Ex wordt uitgestort.

Kranten melden abusievelijk aflasten A Clockwork Orange

De film A Clockwork Orange van Stanley Kubrick over een geweldadige groep jongens werd twee jaar geleden voor het theater vertaald door The Ex en d’Electrique. De eerste opvoeringen waren in een loods op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, een locatie waar een blind paard nog geen schade kan aanrichten. De band speelt hoog boven het publiek in een zwevende bak, terwijl de acteurs elkaar bekogelen met verf en op een gegeven moment wordt er 3000 liter water op de ze losgelaten. De voorstelling bleek al snel een succes en zocht ook het buitenland op. Nu zijn de theaters aan de beurt. Maar de theaterwereld blijkt een stuk kwetsbaarder voor de verfsmijterij en het waterballet in de voorstelling. Theater De Veste in Delft vreesde gister vlak voor de première voor de vloer. De producent van de voorstelling lichtte vroegtijdig persbureau ANP in, met als gevolg dat treinkrant DAG en De Volkskrant vandaag melden dat het spektakelstuk was afgelast. Producent Stuurman: “Het bericht dat de voorstelling wel gewoon doorging, is door een slapende redacteur over het hoofd gezien.”

De afgelasting verscheen voor half vier tussen de nieuwsberichten van het ANP. Voor half zeven kwam toch het nieuws dat de voorstelling gewoon doorging. Natuurlijk wist De Veste wel waar het aan was begonnen. Directeur Jan Bartels: “Ik heb de voorstelling in de NDSM-werf gezien. Verf gooien en een bak water is het minste dat je van d’Electrique kunt verwachten. Omdat De Veste de eindverantwoording heeft over de avond, wilden we toch eerst duidelijkheid over de verzekering hebben. Bartels: “De producent kon niet garanderen dat het waterballet met 3000 liter water goed zou verlopen. Tijdens een try-out hadden ze de voorstelling met 2000 liter gespeeld. Dat werkte goed. Toen ze besloten dat gisteren ook te doen, heb ik groen licht gegeven.”

Arjen Timmerman van producent Hummelinck Stuurman koos er meteen voor het bericht over de aanvankelijke afgelasting naar het ANP te sturen. Misschien iets te voorbarig? “Nee, je wilt natuurlijk zo snel mogelijk het publiek inlichten. Maar we wisten natuurklijk van tevoren dat zoiets kan gebeuren. We doen al 23 jaar de boekingen van d‘Electrique. Eerder gooiden ze teer over het podium en lieten ze slagersmessen uit het plafond vallen. Zo’n bericht op het ANP levert natuurlijk ook altijd goede publiciteit op.”

Timmerman is wel blij met de twijfel die bij De Veste ontstond: “De verzekering is nu grondig gecheckt. Dat is een waardevolle actie. We hebben nu een beter verhaal naar de vijfentwintig andere theaters waar we nog heen moeten. Iedereen is nu gewaarschuwd.”

Terrie Hessels van The Ex moest lachen toen hij vanochtend de Volkskrant zag: “We hebben echt gespeeld hoor, gisterenavond. Het ging heel goed. Alleen ben ik uitgegleden over een klodder verf en zo ben ik door mijn knieën gegaan. Maar we hebben de zaal uiteindelijk netjes achtergelaten. Alles was vooraf goed ingepakt. Dat gaat zo tegenwoordig: bij de nieuwe zalen gaat het vooral over de brandveiligheid en over verfklodders en minder over muziek.”

Check ook de liftsessie van The Ex in de NDSM-loods

The Ex & d'Electrique in A CLOCKWORK ORANGE
08-05 Alpen a/d Rijn (NL), Theater Castellum
09-05 Delft (NL), Theater De Veste
10-05 Dordrecht (NL), Schouwburg
11-05 Groningen (NL), Stadsschouwburg
12-05 Leeuwarden (NL), De Harmonie
15-05 Hasselt BEL), Cultureel Centrum
16-05 Hoorn (NL), Het Park
17-05 Rotterdam (NL), Rotterdamse Schouwburg
18-05 Enschede (NL), Podium Twente
20-05 Amsterdam (NL), Stadsschouwburg
21-05 Amsterdam (NL), Stadsschouwburg
22-05 Alkmaar (NL), De Vest
24-05 Den Haag (NL), Koninklijke Schouwburg
25-05 Amstelveen (NL), Schouwburg
26-05 Zoetermeer (NL), Stadstheater
29-05 Breda (NL), Chassé Theater
30-05 Leiden (NL), Leidse Schouwburg
31-05 Apeldoorn (NL), Orpheus
03-06 Utrecht (NL), Stadsschouwburg
04-06 Eindhoven (NL), Stadsschouwburg
05-06 Haarlem (NL), Toneelsschuur
06-06 Haarlem (NL), Toneelsschuur

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12