Shitdisco werpt tv's het raam uit voor meer feestruimte Shitdisco werpt tv's het raam uit voor meer feestruimte

Speel de kwis: 'Is het Shit of is het Disco?'

Shitdisco werpt tv's het raam uit voor meer feestruimte

Speel de kwis: 'Is het Shit of is het Disco?'

Spontaan mannelijke strippers op het podium, politie die meedanst op illegale feestjes en websitebezoekers die azen op een reddingsjack als hoofdprijs. Voor de als kunstproject gestarte newraveband Shitdisco uit het Schotse Glasgow geldt duidelijk 'lang leve de lol'. Voor zanger Joe Reeves dan ook de kwis: 'Is het shit of is het disco?'

Speel de kwis: 'Is het Shit of is het Disco?'

Wie wil weten hoe je het beste een illegaal feestje voor een paar honderd man bouwt, moet dat zeker Joe Reeves uit Glasgow vragen. De zanger/gitarist van het new rave kwartet Shitdisco heeft namelijk de nodige ervaring. Voor de band hun debuut Kingdom Of Fear in het reguliere circuit speelde, vormde de voormalige huiskamer van drummer Darren Cullen het décor van wilde taferelen.

"De tv ging het raam uit - niet als rock 'n 'roll statement, maar om ruimte te scheppen voor nog meer feestvierders", herinnert Reeves zich. Geluk was dat de buren amper klaagden over ingestorte plafonds, omdat ze het zelf te druk hadden met meefeesten. Opgetrommelde politie werd vriendelijk afgescheept en danste na afloop van hun nachtdienst gezellig mee.

Oorspronkelijk gestart als reactie tegen dure en slechte clubs in Glasgow groeiden de huisfeestjes uit tot ware happenings waarop mannen spontaan uit de kleren gingen. Reeves: "Waarom alleen mannen? Ik weet het antwooord nog steeds niet, maar het waren wel momenten van pure extase."

Het zal je niet verbazen dat het motto voor de band 'Life Is Turbofun' is. Kunstacademiestudent Reeves zag zelfs zijn kans schoon het aangename met het nuttige te verenigen en het geïmproviseerde bandje tot kunstobject te verheffen, zodat hij er studiepunten mee kon behalen: "Haha, de hitparadeposities als cijfer... in ieder geval slaagde ik."

Een vlaag van die kunstzinnigheid komt bijvoorbeeld terug op de website van Shitdisco, waar bezoekers kunnen discussieren over de vraag of de term Shitdisco nu mineraal, dierlijk of plantaardig is. Hoofdsprijs is zowaar een reddingsjack. Volgens Reeves krijgen ze nog dagelijks oplossingen: "De meesten gokken op mineraal..."

Uiteindelijk vond de huisbaas de Shitdisco feesten niet zo'n geslaagd idee in verband met de bouwconstructie en verplaatste de band zijn fuiven naar gewone zaaltjes. Daar was in verband met de opkomst van Klaxons opeens ook meer belangstelling voor doe-het-zelf-disco klinkende bands.

Hoewel Reeves niet zo veel op heeft met de hele new rave beweging - al kauwt (!) hij regelmatig met de nodige gezondheidsrisico's op een glowstick - is hij wel gek op het publiek dat er op afkomt. "Zodra het new rave heet, komen ze om te feesten en daar is het ons ook om te doen: dansen, entertainment en fun!".

Luister naar de kwis van quizmaster Menno Visser met Joe Reeves: 'Is het Shit of is het Disco?'

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12