Salah Edin legt toch eed af in treinkrant DAG Salah Edin legt toch eed af in treinkrant DAG

Kees de Koning: "Je kunt je afvragen of al die aandacht niet te eenzijdig is"

Salah Edin legt toch eed af in treinkrant DAG

Kees de Koning: "Je kunt je afvragen of al die aandacht niet te eenzijdig is"

Clever verzonnen marketing campagne, of puur toeval? De week dat Mohammed B. wordt gehoord als getuige in de Hofstadzaak, verschijnt de cd Nederlands Grootste Nachtmerrie van Salah Edin. Daarop poseert de rapper als moordenaar Mohammed B. En of de duvel ermee speelt, drukte treinkrant DAG vandaag de verkeerde foto naast het artikel over Mohammed B. Namelijk die van de cd van Salah Edin.

Kees de Koning: "Je kunt je afvragen of al die aandacht niet te eenzijdig is"

Salah Edin is volgens zijn laatste op Topnotch verschenen cd ‘Nederlands grootste nachtmerrie’. Als stunt poseert hij op de voorkant van het hoesje als Theo van Goghs moordenaar Mohammed B. Dat B. deze week getuigt in de zaak tegen de Hofstadgroep, levert natuurlijk mooie extra publiciteit op. Vandaag drukte dagblad DAG per abuis de cd hoes van Nederlands Grootste Nachtmerrie af naast het artikel over de rechtzaak: Mohammed B. legt toch eed af. En dus lijkt de missie van Topnotch geslaagd.

Topnotch directeur Kees de Koning wist waar hij aan begon toen hij de verpakking van het album van Salah Edin zag: “Voor mij is het nooit een discussiepunt geweest om die voorkant te gebruiken. Ik snap de gedachte die erachter zit en alles bij elkaar klopt het. Salah Edin speelt met de manier waarop mensen naar iets kijken. En dat zonder Photoshop, want het is alleen de manier waarop hij poseert. Door die drukfout in DAG zie je dat het werkt.” DAG heeft inmiddels Topnotch inmiddels een toezegging gedaan dat vrijdag een rectificatie wordt geplaatst.

De onmiskenbaar controversiële hoes levert veel discussie, dus publiciteit op. Maar het is ook denkbaar dat zo’n hoes doel mist. Winkeliers zouden er voor kunnen kiezen om het album buiten de deur te houden. In Concerto in Amsterdam werd door klanten al vreemd naar een sticker van de hoes gekeken, vertelt medewerker Eric. “We censureren het album niet, maar geven het ook geen extra aandacht. Ik heb het er wel heel lang met mijn collega over gehad. Conclusie: dit is puur provoceren. Hij pakt het alleen niet overal even slim aan. Democratie is niet dat je alles maar mag blaten. We hebben er drie in een week verkocht. Dat is best oké.” Ook The Free Record Shop en VanLeest leveren het album.

Volgens De Koning heeft een aantal winkeliers onderling wel over de hoes gepraat. Maar dat leidde niet tot een boycot. Er zijn ook wel mensen geweest die hem gebeld hebben met de vraag of deze voorkant echt de bedoeling was. Ondertussen gaat het volgens De Koning goed met het album. “En als het niet in iedere winkel aan de muur hangt is voor Topnotch cd’s heel normaal. Dat heeft dat niets met de hoes te maken. Je kunt je alleen afvragen of de aandacht voor het album niet te eenzijdig is. Het mag ook wel eens over de muziek gaan.”

Salah Edin staat tijdelijk op de luisterpaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12