Patronaat zet mes in eetcafé Patronaat zet mes in eetcafé

Restaurantgedeelte wordt muziekcafé voor beginnende bands

Patronaat zet mes in eetcafé

Restaurantgedeelte wordt muziekcafé voor beginnende bands

Vanaf eind mei is uitgebreid eten in het Haarlemse Patronaat niet meer mogelijk. Het poppodium verandert het eetcafé in een derde zaal bestemd voor nieuwe bandjes en in mindere mate stand-up comedy- en spoken wordavonden. Dat het Patronaat amper aan het eetcafé verdiende zou geen rol hebben gespeeld in het besluit: het restaurant zat de ontwikkeling naar muziekcafé juist in de weg.

Restaurantgedeelte wordt muziekcafé voor beginnende bands

Het crisisjaar 2006 waarin het Patronaat gevaarlijk dicht bij een faillissement kwam, laat in het voorjaar van 2007 nog een spoor na. Het Haarlemse poppodium zet het mes in het eetcafé. Het restaurantgedeelte sluit eind mei en wordt omgetoverd in een derde zaal: een muziekcafé. Dit moet de plek worden waar beginnende bands voor een klein publiek kunnen optreden. Als het aan het Patronaat ligt is er ook ruimte voor optredens op het gebied van stand-up comedy, poëzie en literatuur. Als het even kan avond aan avond en gratis toegankelijk. Een malse entrecote eten in het Patronaat kan daarom vanaf eind mei niet meer. De kleine kaart met het broodje kroket blijft wel bestaan.

Ook al werd er amper een stuiver verdiend aan het eetcafé, verhalen in de plaatselijke media dat het eetcafé helemaal sluit omdat het niet rendabel is, kloppen volgens PR-medewerker Warry van der Leen niet. Toch verdient het Patronaat amper geld met het restaurantgedeelte. “Het horecagezegde “ze vreten je arm en drinken je rijk” geldt ook voor ons. We verdienen er nauwelijks aan, maar toch is dit niet te reden om het eetcafé eruit te gooien. In de onderzoeken naar de financiële problemen bij het Patronaat werd ons onder meer geadviseerd te kijken naar de bijdrage van het eetcafé aan het podium. Aan de identiteit van het podium voegde het ook weinig tot niets toe. Ach, Haarlem heeft zat andere plekken waar je goed kunt eten.”

Daarnaast zat het restaurantgedeelte volgens Van der Leen al langer bestaande plannen voor een muziekcafé in de weg. Een zogeheten broedplaats waar beginnende bandjes kunnen spelen voor een klein publiek van circa 100 man en voor wie de bestaande kleine zaal nog te hoogdrempelig is. Van der Leen: “Als er om tien uur ’s avonds nog mensen zitten na te tafelen, kun je zoiets niet doen. Vanaf eind mei willen we graag dat er van woensdag tot en met zondag iedere avond iets te beleven is. Zodat bezoekers altijd op de bonnefooi naar binnen kunnen lopen om iets nieuws te zien.”

Bands voor in het muziekcafé hoeven niet per se uit Haarlem en regio te komen. “Als er een Fries bandje is dat graag in het muziekcafé wil spelen, mag dat natuurlijk ook. Mailen mag altijd”, zegt Van der Leen. Niet alleen muziek, ook moet het muziekcafé een podium bieden aan andere kunstvormen, zoals literatuur of stand-up comedy. “We zijn in gesprek met een paar Haarlemmers die graag poetry- en spoken wordavonden in de stad willen organiseren.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12