Investeringsmaatschappij mag EMI overnemen Investeringsmaatschappij mag EMI overnemen

Winst van op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld met 60 procent gedaald

Investeringsmaatschappij mag EMI overnemen

Winst van op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld met 60 procent gedaald

De Britse muziekmaatschappij EMI gaat akkoord met een overnamebod van investeringsfonds Terra Firma ter waarde van 3,8 miljard euro. Hiermee lijkt potentiële fusiepartner Warner buiten spel gezet. Over 2006 daalde winst van EMI met ruim 60 procent tot 62,7 miljoen pond.

Winst van op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld met 60 procent gedaald

De Britse muziekmaatschappij EMI is akkoord gegaan met een overnamebod van de Engelse investeringsfonds Terra Firma. Het opkoopfonds, gevestigd in Londen, heeft 3,8 miljard euro geboden voor de overname van het concern.

EMI is de op twee na grootste muziekmaatschappij ter wereld en brengt de muziek uit van grote kanonnen als The Beatles, Coldplay en Robbie Williams. Ook kleinere namen als The Magic Numbers, Grinderman en LCD Soundsystem zitten bij EMI. Terra Firma wil naar verluidt de online en digitale strategie van EMI verder ontwikkelen.

Naast het nieuws over Terra Firma maakte het bedrijf deze week ook de jaarcijfers over 2006 bekend, na al twee keer de omzet- en winstverwachting te hebben verlaagd. De winst daalde in 2006 met 60 procent tot 62,7 miljoen pond. De omzet nam met 16 procent af, volgens EMI vanwege een sterk tegenvallende verkoop van cd’s. 

De afgelopen zeven jaar leek het Amerikaanse Warner, uitgever van onder meer Red Hot Chili Peppers en R.E.M., in de race om te fuseren met EMI. Een recent bod van 3,1 miljard werd echter afgewezen door de Engelsen als te laag. Bovendien zou een fusie tussen EMI en Warner voor verdenkingen op kartelvorming kunnen zorgen.

Om die reden oordeelde de Europese Commissie achteraf dat het samengaan van Sony en BMG in 2004 niet door had mogen gaan. Door met Terra Firma in zee te gaan, hoopt EMI die problemen te ontwijken. Ook al werd de Commissie destijds terug gefloten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12