Goud Graven met Relax: The Killers, Opgezwolle en Findel Goud Graven met Relax: The Killers, Opgezwolle en Findel

Zanger Llewy van Relax heeft het roer weer stevig in handen

Goud Graven met Relax: The Killers, Opgezwolle en Findel

Zanger Llewy van Relax heeft het roer weer stevig in handen

Zanger Llewy Is Sel is net hersteld van een lelijke alvleesklierontsteking, maar inmiddels is h ij weer genoeg aangesterkt om zijn troepen aan te voeren. Ter gelegenheid van het derde Relax-album Pirates Among Puppets kiest Llewy vijf fragmenten uit het 3VOOR12-archief.

Zanger Llewy van Relax heeft het roer weer stevig in handen

Zanger Llewy Is Sel van Relax was eind vorig jaar even uit de roulatie. Vijf weken lag hij in het ziekenhuis met een lelijke alvleesklierontsteking. Inmiddels is hij weer genoeg aangesterkt om zijn troepen aan te voeren. Die taak neemt hij bijzonder serieus dit keer, want Relax dompelt zich op het nieuwe album Pirates Among Puppets onder in een wereld van zeehelden en -schurken. “Wij komen aan, we gooien roet in het eten, schaken de schone jonkvrouwen en gaan er weer vandoor”, zegt Llewy.

Bezoekers van de cd-presentatie in Patronaat afgelopen vrijdag zagen dat het menens is. Zij kregen bij de deur een ooglapje uitgereikt. Relax hoopt zichzelf als geroemde liveband te overtreffen met de aanstaande tour. Llewy: “We hebben een schip, met kanonnen en vuurwerk. Ik gebruik het roer als microfoonstandaard.” Als George Clintons aloude Mothership zal het piratenschip van Relax ook mee gaan op tour. “Het is echt een soort rock ’n roll circus. Daar wilde ik wel weer eens iets van terugbrengen. Je ziet in Nederland toch veel bandjes die alleen hun liedjes spelen. Wij stonden al bekend als een echte live band, nu proberen we het een stapje verder te brengen.”

Ter gelegenheid van het nieuwe album vroeg 3VOOR12 Llewy een greep te doen uit het archief.

The Killers – When We Were Young
"Dit liedje was voor mij de reden om weer een rockband te beginnen. Het hele plaatje klopt bij die band. Ze stralen uit dat ze de beste willen zijn. In Nederland doet iedereen altijd bescheiden. Ik vind Relax de beste live band van Nederland en ik vind dat ik dat mag vinden. The Killers straalt ook zoiets uit. Ik hou van bands die net wat extra’s brengen. Een coole uitstraling en liedjes met een kop en een staart. Het is hard en toch ook weer niet, al hoeft dat niet per se voor mij. Mijn eigen rockbandje moet gaan klinken zoals ik zelf wil dat het klinkt. Dan maken we één radiovriendelijke single, die we niet op het album zetten."

Opgezwolle live op Pinkpop 2006
"Opgezwolle heeft op het eerste gezicht geen show, maar dat is dan juist weer hun imago. Ik vind hun beats dope, en alle jonge b-boys begrijpen precies waar ze het over hebben. Je kunt ze woord voor woord volgen, en ze hebben dikke bounce beats. Ik vind ze te gek. Op de een of andere manier vind ik hen de The Game van Nederland, maar dan wel met Air Max in plaats van gouden horloges."

Postman live op Lowlands 2006
"Postmen heeft jaren terug echt een barrière doorbroken voor de Engelstalige hiphop. Iedereen ging er ineens in mee, en iedereen was er enthousiast over. Ik heb de show op Lowlands 2006 niet gezien, maar ik heb gehoord dat het heel goed was. Mis heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Wat niet veel mensen weten: ik zat vroeger in de band Gut, samen met Shyrock van Postmen. Daar kwam Mis op een gegeven moment ook in. Dat was een oerversie van Postmen. Ik ben daar op een gegeven moment uitgegaan, omdat ik meer de rockkant op wilde. Het is een goed bewaard geheim."

Kane live op Pinkpop 2000
"Of mag dat niet bij de VPRO? Wij hebben bij twee van hun grote concerten het voorprogramma verzorgd met Relax. Het is toch wel een hele prestatie als er 40.000 enthousiaste mensen naar je band komen kijken. Zij hebben op zijn minst één klassieker: Rain Down On Me."

Findel – Cube 44

"Ik heb Findel getekend op mijn eigen label Royal Music. Hij is nu bezig met zijn album. Ik vind hem heel eigenzinnig. Hij maakt pixelpunk, dat heeft hij zelf bedacht. Hij is een soort Engelstalige Spinvis, maar dan af en toe wat harder. Het is een ontzettend jonge gast. Hij is nu 20, toen ik voor het contact met hem had was hij 17 en ging ik bij zijn ouders op de thee. Bij toeval kwamen we met elkaar in contact, en vervolgens stuurde hij mij steeds liedjes. Opeens had hij er zestien af."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12