Bonde do Role kreeg het vloeken met de paplepel ingegoten Bonde do Role kreeg het vloeken met de paplepel ingegoten

"Wat is je levensfilosofie? Heavy metal rules!"

Bonde do Role kreeg het vloeken met de paplepel ingegoten

"Wat is je levensfilosofie? Heavy metal rules!"

Lasers, baile funk, heavy metal gitaren en slechte grappen: Bonde do Role, uit het Braziliaanse Curitiba, luistert als een muzikale achtbaan die elk moment kan ontsporen. Komende maand verschijnt hun eerste album With Lasers. "Wat nou new rave! Wij zijn beter, want wij hebben lasers!"

"Wat is je levensfilosofie? Heavy metal rules!"

Lasers, baile funk, heavy metal gitaren en slechte grappen: Bonde do Role, uit het Braziliaanse Curitiba, luistert als een muzikale achtbaan die elk moment kan ontsporen. Producer Diplo tekende de groep, presenteerde het drietal als de beste maatjes van CSS en katapulteerde ze zonder pardon de grote boze wereld in. Toch is flauwe humor, drinken en feesten, nog altijd waar het om draait bij Bonde do Role: “Het is allemaal begonnen als een grap”, vertelt dj Gorky. “We voelden ons pas een band toen we het contract van Diplo in onze handen hadden, waarin stond dat we twee albums moeten maken, zo en zoveel singles, een Europese tour en een Amerikaanse tour.”

Komende maand verschijnt het debuutalbum With Lasers, vrijdag 11 mei speelt Bonde do Role in Paradiso en over twee maanden komen ze al weer terug voor 5 Days Off. Een doorbraak lijkt aanstaande. En dat is opmerkelijk voor een groep die baile funk maakt, een muzikale stijl die in de Braziliaanse favela’s (achterwijken) al sinds jaar en dag groot is, maar die in Nederland tot nu toe vakkundig werd genegeerd. Baile funk is een bombastische combinatie van lompe Miami Bass beats (denk 2 Live Crew), opzwepenede latin en seksueel getinte teksten. De muziek is in Rio de Janeiro goed voor wilde feesten: “Op die bailes staan gigantische stapels speakers, die zorgen voor een enorm geluid.”

Die doorbraak heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Bonde do Role gretig uit allerlei verschillende stijlpotten grist. Dat levert vreemde combinaties op. Heavy metal bijvoorbeeld heeft op het eerste gezicht weinig met de dikke booty beats uit de favela’s te maken. Of wel soms? “Geloof het of niet, Iron Maiden is nog altijd een hele grote band in Brazilië,” vertelt Gorky. “Pedro is de grootste metal fan in de band. Hij heeft een vreemde smaak. Als je hem vraagt wat zijn favoriete bands zijn, zegt hij ABBA, Bon Jovi en nog iets onbegrijpelijks. Bon Jovi zit in mijn hart, zegt hij, en ABBA in mijn voet. We vinden heavy metal grappig, maar op de een of andere manier zijn we er ook wel door geïnspireerd.”

Zangeres Marina gaat de slag met de metalgitaren graag aan, zegt Gorky. “Het past wel bij haar manier van zingen. Ken je trouwens de film Heavy Metal Parking Lot? Daarin vraagt de filmmaker aan een paar Judas Priest fans wat hun levensfilosofie is. Een jongen antwoordt: ‘heavy metal rules! Heavy metal rules!’ Dat was de inspiratie voor Bondalica, een van de liedjes op ons album.”

De uitbundige onzin van de Judas Priest fans in Heavy Metal Parking Lot keert bijna een op een terug in de teksten van Bonde do Role, die vol staan met schuttingtaal en seksgrappen. Wat is dat toch met Brazilianen en vuile taal? “Ik weet het ook niet. Schelden is heel normaal in Brazilië. Ik heb al mijn vieze woorden van mijn ouders geleerd. Mijn moeder zei altijd tegen mij: “you fucker, you son of a bitch”. En dan zei ik altijd: mam, ik ben jouw zoon hoor. Maar de helft van onze liedjes heeft geen vieze woorden, dus we kunnen op de radio altijd nog de helft van ons album spelen.”

Maar hoe zit het nou met die lasers? “Het is een Braziliaans grapje. Op internet werd op een gegeven moment gezegd dat als Sadam Hoessein lasers had gehad, hij George Bush wel een lesje zou leren. Dat werd al snel een gevleugelde uitspraak: Sadam Hoessein With Lasers, Jesus Christ With Lasers. Toen in Engeland het fenomeen new rave opkwam dachten wij: daar moeten we de draak mee steken! Wow, new rave. Vergeet het maar, wij zijn beter want wij hebben lasers!”

Beluister het interview van Atze de Vrieze met Bonde do Role.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12