AVRO-fitnessgoeroe Karl Noten is jaloers op dj's AVRO-fitnessgoeroe Karl Noten is jaloers op dj's

Free Your Mind-publiek krijgt eigen trainingsprogramma

AVRO-fitnessgoeroe Karl Noten is jaloers op dj's

Free Your Mind-publiek krijgt eigen trainingsprogramma

Bezoekers van het Arnhemse dance-festival Free Your Mind hoeven de volgende dag geen spierpijn van het dansen te hebben. Voor het begin van het feest is namelijk fitnessgoeroe Karl Noten (Nederland In Beweging) ingelijfd om de bezoekers een workout te geven, zodat zij zonder een centje spierpijn de eindstreep van Free Your Mind kunnen halen. Noten belooft de vroege vogels niet meteen uit te putten: "Het is vooral voor de fun."

Free Your Mind-publiek krijgt eigen trainingsprogramma

Zere kuiten, stramme ledematen, een brak lichaam. Het zijn bekende klachten na een volle dag festival of dance-event, met amper rust voor de benen. Het Arnhemse Free Your Mind gunt dit jaar iedere bezoeker een pijnloze dansmarathon. Dus is de hulp ingeroepen van AVRO-fitnessgoeroe Karl Noten, bekend van het tv-programma Nederland In Beweging. Hij geeft met dj-duo Mesjokke aan het begin van zaterdag 2 juni ter opwarming ochtendgymnastiek op Free Your Mind. Na Nederland In Beweging Met Mesjokke zou geen enkele bezoeker de volgende dag spierpijn moeten hebben, na een volle dag dansen op onder meer Audio Bulleys, Ken Ishii, Vitalic, Motor Benny Rodriguez en Booka Shade.

De workout die Karl Noten aan het begin van de dag gaat geven, is de ludieke actie die Free Your Mind dit jaar in petto heeft. Tijdens vorige edities mochten bezoekers met een vierkante meter gras of een bankstel bij zich gratis naar binnen. Het initiatief komt echter niet direct van de organisatie, maar van dj-duo Mesjokke, dat Free Your Mind om 12 uur ’s middags opent. Voor danceliefhebbers is dat ook nog ochtend, vinden de dj’s. “Er zijn natuurlijk zat andere manieren om de eindstreep van zo’n feest te halen”, zegt Aron Friedman, de ene helft van Mesjokke. “Maar wij vinden dat het eens op een gezonde manier moet kunnen.”

Friedman had eerst een sportieve huisgenoot in gedachte voor het geven van de workout. “Totdat iemand zei dat ik eens op de site van Karl Noten moest kijken. We namen contact met hem op en hij bleek het meteen leuk te vinden.” De fitnessinstructeur dacht eerst dat Mesjokke een door hem meegebracht aerobics-cd’tje zou opzetten. “Maar is natuurlijk niet onze bedoeling. Het moet echt een samensmelting worden tussen Mesjokke en Karl.”

Voor Noten is training geven terwijl hij niet weet wat voor muziek hij te horen krijgt iets nieuws. “Dat wordt improviseren, heel spannend”, zegt hij. “Want ik wil altijd graag weten wat voor muziek er wordt gedraaid.” Het Free Your Mind-publiek kan van hem een reeks heup-, arm- en beenoefeningen verwachten. “Ik leer ze enkele gerichte bewegingen en wat danspassen, zodat er misschien wat meer eenheid ontstaat in het publiek”, zegt Noten. “Want meestal is het zo dat de dj muziek opzet en de mensen maar wat doen.” Niemand hoeft echter bang te zijn dat Noten de vroege feestgangers al hard laat zweten voordat Free Your Mind goed en wel begonnen is. “Het is vooral voor de fun.”

Al is het zijn eerste optreden op een dancefestival, Noten is wel geregeld op evenementen present als bezoeker. Het liefst danst hij op electro en house. Voor dj’s die zoveel mensen tegelijk aan het dansen krijgen heeft hij bewondering. “Eigenlijk ben ik wel best jaloers op ze”, vertelt hij. “Ik hamer er ook bij jongeren zoveel mogelijk op dat ze meer moeten bewegen en daar wordt lang niet altijd naar geluisterd. Maar een dj hoeft op zo’n groot festival maar muziek op te zetten of ze beginnen met duizenden tegelijk te bewegen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12