3VOOR12 draait (week 18): Björk, Stropstrikkers en Malajube 3VOOR12 draait (week 18): Björk, Stropstrikkers en Malajube

Waar luistert de redactie naar?

3VOOR12 draait (week 18): Björk, Stropstrikkers en Malajube

Waar luistert de redactie naar?

Het nieuwe album van Björk splijt deze week de redactie in tweeën. Volta is nu al net zo geliefd als gehaat. Verder gaan we beslist meer horen van Stropstrikkers en heeft Malajube een tamelijk briljante plaat gemaakt. Bekijk de top 10 en alle individuele lijstjes van de 3VOOR12-redactie van deze week.

Waar luistert de redactie naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week:
Björk - Volta (Wellhart/One Little Indian/Universal)

3VOOR12 Single van de Week:
Queens Of The Stone Age - Sick, Sick, Sick (Interscope/Universal)

3FM Megahit:
Tokio Hotel - Monsoon (Island/Universal)


Top 10:


1. Björk – Volta (Wellhart/One Little Indian/Universal)

Björk kweelt tekstueel weer heerlijk alle kanten op. (Gerard Walhof)
Raise Your Flag? Reken maar dat de vlag uit mag voor Björk. (Joris Rietbroek)
De boeiende kunstdiva is tegenwoordig weer min of meer toegankelijk. (Menno Visser)
Wij - van de westkant - hebben hem net nog eens opgezet: hoogspanningsalbum Volta is zoooo mooooi! (Ron van der Sterren)

2. Stropstrikkers live @ Club 3VOOR12/Utrecht, dB’s, Utrecht 03-05-2007
Wow, wat ben ik trots dat ik in Utka woon als ik de Stropstrikkers hoor. Wat een uitstraling en wat een attitude. (Jacinthe Versteeg)
Gaan we meer van horen. (Atze de Vrieze)

3. Malajube – Trompe l'Oeil (cd, City Slang/Konkurrent)
Tamelijk briljante plaat. (Gerard Walhof)
Arcade Fire voor het proletariaat. (Menno Visser)

4. De Jeugd van Tegenwoordig – Shenkie (single, Top Notch/PIAS)
De firma Koetjesreep mag zich opmaken voor een zomerhype die niet onder doet voor het Toppertje van vorig jaar. (Atze de Vrieze)
Het bezingen van koetjesrepen was nodig. (Thijs Janssen)

5. Blonde Redhead – 23 (cd, 4AD/V2)
Een lichte, transparante wall of sound (vaarwel Phil) van gitaar en elektronica waar de stem van Kazu Makino boven zweeft. (Gerard Walhof)
Mooi man. (Dennis Weening)

6. Queens Of The Stone Age – Sick, Sick, Sick (single, Interscope/Universal)
Met The White Stripes een van de beste bands op aarde. (Niels Post)
Als een stomp in je maag. Die kan je inderdaad goed misselijk maken, maar toch zul je smeken om nog zo’n klap. (Joris Rietbroek)

7. The White Stripes – Icky Thump (single, V2)
Met QOTSA een van de beste bands op aarde. (Niels Post)
Schreeuwstem Jack en honkebonke Meg zijn dit keer beter in vorm dan ooit. (Robert Lagendijk)

8. Feist – The Reminder (cd, Universal)
Elk liedje van deze Canadese singer-songwriter is goed! (Jacinthe Versteeg)
Prachtig nieuw album van Canadese schone. (Niels Post)

9. Wilco – Sky Blue Sky – (cd, Nonesuch)
Alleen maar prachtige liedjes, dat kun je al jaren prima aan Wilco overlaten. (Joris Rietbroek)
Het wringt minder, maar ook dat heeft zijn charme. (Thijs Janssen)

10. Tomahawk - Anonymous (cd, Ipecac, releasedatum: 19 juni)
Minder recht toe, recht aan hard, meer weirde shit, meer lol voor melancholische Mr. Bungle-fans, minder voor de Faith No More-vleugel… (Ron van der Sterren)


De Lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bloc Party live in Vredenburg, 28-04-2007
Kele Okereke grijnst van oor tot oor, vanaf het eerste nummer. Van puur enthousiasme klimt hij tijdens She’s Hearing Voices helemaal tot in de nok van Vredenburg. Terug op het podium bedankt hij zijn publiek, en dan vooral die twee meisjes midden voor het podium, die al vanaf het eerste nummer aan het dansen zijn. Jammer van het slechte geluid. Het was evengoed een mooie avond.

De Jeugd van Tegenwoordig – Shenkie (single, Top Notch/PIAS)
De firma Koetjesreep mag zich opmaken voor een zomerhype die niet onder doet voor het Toppertje van vorig jaar.

Stropstrikkers live @ Club 3VOOR12/Utrecht, 04-05-2007
Eindelijk ook eens kans gezien om te gaan kijken naar mijn notoire buurtgenoten van de Stropstrikkers. Na het filmpje en goede verhalen van collega’s wilde ik die Utrechtse straatrappers ook wel eens zien. Als verwacht: hiphop voor stoere jongens, goede uitstraling, vette flows, een fanatieke eigen aanhang en een superoma. Gaan we meer van horen.


DENNIS WEENING DRAAIT:

Blonde Redhead – 23 (cd, 4AD/V2)
Eerst dacht ik: wat moet ik nou met weer een Blonde Redhead-album. Maar dan hoor je het eerste nummer en denk je weer.. Oh ja, daarom. Mooi man.

Black Rebel Motorcycle Club - Baby 81 (cd, Drop The Gun/Island/Universal)
Eindelijk weer een verslavende, nieuwe plaat! Fantastisch voor in de auto.

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare (cd, Domino)
Het is een cliché om in mijn lijstje te zetten, maar ja. Ik zit nu eenmaal veel in de auto.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Björk - Volta (cd, Wellhart/One Little Indian/Universal)

In de Wiki staat-ie er al bij, het zesde studioalbum van de zingende trol. Na de volta als onverwachte wending in een gedicht en na de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta, naar wie de eenheid van elektrische spanning is vernoemd. Passend gezelschap, want Björk kweelt tekstueel weer heerlijk alle kanten op en de muzikale spanning is weer helemaal terug na het wel erg experimentele Medulla. Maar wat wil je met de hulp van Antony, Timbaland, Mark Bell van LFO, Toumani Diabate en zo meer. Mooiste titel: The dull flame of desire (met Antony), mooiste geluid: de hoorn. Straks op de Luisterpaal, op 8 juli live in Amsterdam. Wees daar!

Malajube – Trompe-l'oeil (cd, City Slang/Konkurrent)

“Je suis en colère (ik ben boos)”, hoorde ik de Franse presidentskandidate Ségolène Royal tegen haar tegenstander Nicolas Sarkozy zeggen in hun debat. Alleen al om die zin mag ze zondag winnen van mij. Want je hoort het niet vaak, maar als je het hoort is Frans een taal om van te smelten, ook al versta je er geen zak van. Zoals bij het tweede album van Malajube uit Quebec (Franstalig Canada), waarop de muziek dan ook nog eens kamerbreed is georkestreerd. Zoals bij hun landgenoten van Arcade Fire, maar dan lichter en luchtiger. Tamelijk briljante plaat.

Blonde Redhead - 23 (cd, 4AD/V2)
23 is alweer het zevende album van het Japans-Italiaanse trio uit New York. In de marge ontwikkelt het zich maar door van noisecombo in de traditie van Sonic Youth tot perfecte popclub met een scherp randje. Een lichte, transparante wall of sound (vaarwel Phil) van gitaar en elektronica waar de stem van Kazu Makino boven zweeft. Bovenal: sterke songs. En dat is de kunst want lawaai maken kunnen we allemaal, zo bleek nog afgelopen maandag.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

De Stropstrikkers live @ Club 3VOOR12/Utrecht, dB’s, Utrecht, 03-05-2007

Wow, wat ben ik trots dat ik in Utka woon als ik de Stropstrikkers hoor. En ze worden elke keer beter: sterkere teksten, illere flows. Wat een uitstraling en wát een attitude: niks hummers en bling bling, nee nee: de heren pakken gewoon de fiets. Check ook de onnavolgbare Stropstrikkers-reportage van Robert Lagendijk en binnenkort het videoverslag van de avond op 3VOOR12/Utrecht.

Maserati - Inventions for the New Season (cd, Golden Antenna/Lowlands Distr.)
Stonerrock zónder zang en mét !!!-flavour. Een onmogelijke combinatie die verrassend goed werkt. “Fuck vocals, Maserati doesn't have time for all that mess”, aldus het persbericht. En inderdaad: het is helemaal goed zo. Niks meer aan doen.

Feist – The Reminder (cd, Universal/Polydor)
De vorige keer in mijn draait-lijstje en nu gewoon weer, want dit prachtige album is mijn cd-speler nauwelijks uitgeweest. Elk liedje van deze Canadese singer-songwriter is goed!


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

Björk – Volta (cd, Wellhart/One Little Indian/Universal)
Wie denkt dat het hele Björk-universum onderhand wel ontgonnen terrein is: you couldn’t be more wrong. Mijn favoriete zangeres (en dat al een jaar of twaalf) verkent op haar zesde plaat wederom nieuwe wegen, al is er na de experimenten op Medulla ook weer alle ruimte voor uitbundigheid. Met behulp van.knettergekke Timbaland-beats, Afrikaans koraspel van Toumane Diabaté, de engelenstem van Antony en wat de fok, snoeiharde hardstyle in Declare Independance. Jawel, van LFO’s Mark Bell. Raise Your Flag? Reken maar dat de vlag uit mag.

Queens Of The Stone Age - Sick, Sick, Sick (single, Interscope/Universal)
In recensies kom ik de volgende omschrijving wel eens tegen. “Het rockt de ballen uit je broek.” Nooit helemaal begrepen, vind ik een beetje raar, ik heb beide ballen nog. Maar er begint na het horen van de nieuwe, glashard rockende QOTSA zowaar iets te dagen. Josh Homme doet het weer met een gitaarriff als een stomp in je maag. Die kan je inderdaad goed misselijk maken, maar toch zul je smeken om nog zo’n klap. De nieuwe plaat Era Vulgaris komt in juni uit, can’t wait!

Wilco – Sky Blue Sky (cd, Nonesuch)
Na twee meesterlijke platen vol experimentele trekjes, doet Wilco het op de nieuwe plaat zonder sonische fratsen. Dat Jim ‘O Rourke niet achter de knoppen zat, is vast een van de oorzaken. Of Jeff Tweedy was gewoon weer toe aan waar hij het beste in is: mooie liedjes schrijven. Sky Blue Sky is een opvallend ingetogen plaat geworden, met alleen maar prachtige liedjes. Dat kun je al jaren prima aan Tweedy overlaten.


MENNO VISSER DRAAIT:

Malajube - Trompe L'Oeil (album, City Slang/V2)
Zootje ongeregeld uit Canada met melodische meezingers: Arcade Fire voor het proletariaat.

Björk - Volta (album, One Little Indian, Universal)
De dooi zet gelukkig door in IJsland: de boeiende kunstdiva is tegenwoordig weer min of meer toegankelijk. Hoogtepunten zijn haar Antony-duetten.

Great Lake Swimmers - Ongiara (album, Nettwerk/Munich)

Verstilde countrypop die zelfs countryhaters stil krijgt.


NIELS POST DRAAIT:

Dinosaur JR - Beyond (cd, Pias)
Helemaal goed, die nieuwe Dinosaur Jr. Net zo goed als vroeger, maar dan een tikje lichter. Dat schijnt de leeftijd te zijn.

Feist - The Reminder (cd, Universal)
Prachtig nieuw album van Canadese schone.

Queens Of The Stone Age vs. White Stripes
De week dat twee van de beste bands op aarde met nieuwe singles naar buiten kwamen. En 3VOOR12 ze voor het eerst op de Nederlandse radio liet horen. Icky Thump van The White Stripes en Sick Sick Sick van Queens of The Stone Age. Ik kan niet kiezen. Gelukkig hoeft dat ook niet.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The White Stripes - Icky Thump (single, V2)
Beproefd recept: schreeuwstem Jack, honkebonke Meg en een paar gouden licks en hooks. Maar dit keer beter in vorm dan ooit!

The Heptones – Live in P60, Amstelveen, 28-4-2007
Amstelveen is een slaapstad en reggae is slaapmuziek. Misschien dat de show daarom wel zo goed bij mij viel. Rocksteady begeleidingsband Rude Rich and the Highnotes vlamde zonder Heptones overigens meer.

George Clinton – Mothership Connection (video)
Na de zouteloze nacht van de popmuziek van Kwik, Kwek en Kwak op de televisie, afgelopen weekend, had ik één ding geleerd. Gezelligheid kent wel degelijk een tijd. Om twee uur gooide ik de handdoek in de ring. Wat een hoop geëmmer over zo weinig muziekbeelden. All that meat and no potatoes! Maar het fragmentje George Clinton nemen ze me niet meer af! Gelukkig inmiddels de hele film gevonden en -goddank- zonder Nederlandse middelbare presentatoren.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Björk - Volta (cd, Wellhart/One Little Indian/Universal)
Mijn vader haat Björk. Echt! Ik speelde ooit in een bandje, dat was niet heel goed. Toch trok ‘ie dat. Zijn zoon op het podium, tuurlijk vond ‘ie dat leuk. Maar één krijs van haar en hij hangt hoger in zijn gedrapeerde gordijnen dan de kat ooit is gekomen. Tegenover me hangen mijn collega's nu ook met de brosse nageltjes te bungelen. Wij - van de westkant - hebben hem net nog eens opgezet: hoogspanningsalbum Volta is zoooo mooooi! Grappig, volgens mij zijn ze in de afgelopen drie minuten ook net zo grijs geworden als mijn vader... “Mag het af?!!” “Hè?!” Als muziek dat kan veroorzaken, dan moet het toch wel magisch zijn.

Tomahawk - Anonymous (cd, Ipecac, releasedatum: 19 juni)
Minder recht toe, recht aan hard, meer weirde shit, meer lol voor melancholische Mr. Bungle-fans, minder voor de Faith No More-vleugel… Veel duistere geluiden. Ik moet bekennen... ik ben misschien iets te conservatief om het meteen te horen. Dat zijn fans hè, conservatief. Maar ik ben ook een prediker: een nieuwe Patton verdient altijd aandacht! Ik weet nu al dat het goed komt binnen een week!!!

Gabriel Rios - Angelhead (cd, PIAS)
Vanavond in Paradiso, nu alvast warmdraaien. Veel poppier is ‘ie geworden. Moeilijker weg te happen, maar daardoor ook rijker. Je doet er langer mee. Zeker als de zon blijft schijnen!


THIJS JANSSEN DRAAIT:

De Jeugd van Tegenwoordig – Shenkie (single, Top Notch/PIAS)
Het bezingen van koetjesrepen was nodig. Alsook de weergaloze clip, wauw. Kijken!

Pere Ubu live @ Doornroosje, 02-05-2007
De stoel was nodig, David Thomas moest meerdere malen even gaan zitten. Om nieuw elan te vinden, zijn zware lijf wat rust te gunnen. Om, na de filter eraf gescheurd te hebben, een sigaret te roken. Met al zijn gortdroog cynisme heeft Thomas niets van een jonge hond, wat hem ook wel aimabel maakt. Niettemin speelde Pere Ubu met verve en overgave.

Wilco – Sky Blue Sky (cd, Nonesuch)
Wilco is wars van experiment geworden. Het is rustiger, evenwichtiger. Wennen is het, het wringt minder. Maar ook dat heeft zijn charme. Zo is het nummer On and On and On van een verstilde pracht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12