Gratis mp3’s dankzij reclame

Overeenkomst V2 met downloadsite We7.com

Het label V2 heeft een overeenkomst getekend met We7.com, een website die gratis mp3’s aanbiedt. Muziek van bands als Bloc Party en Stereophonics is daardoor gratis te downloaden – legaal. De luisteraar krijgt wel eerst een advertentie te horen. De afspraak geldt voorlopig alleen voor bands die zijn getekend door de Britse afdeling van V2.

Overeenkomst V2 met downloadsite We7.com

Het label V2 heeft een overeenkomst getekend met We7.com, een website die gratis mp3’s aanbiedt. Muziek van bands als Bloc Party en Stereophonics is daardoor gratis te downloaden – legaal. De overeenkomst geldt voorlopig alleen voor bands die zijn getekend door de Britse afdeling van V2.

Niet betalen voor je download - legaal welteverstaan. Het kan via de We7.com, een downloadsite die is opgezet door Peter Gabriel (heel vroeger zanger van Genesis, later solo succesvol). Wat de luisteraar dan wel krijgt is een korte advertentie aan het begin van het nummer. Die reclameboodschap blijft er niet voor eeuwig op, want na een tijdje kan de downloader het nummer krijgen zonder de advertentie. Adverteerders zorgen er in dit geval dus voor dat artiesten worden betaald. Wie helemaal geen gedoe wil met advertenties, kan ook gewoon betalen voor een liedje.

Het label V2 heeft als eerste een overeenkomst getekend met We7, zodat muziek van bands als Bloc Party, Stereophonics en Cold War Kids gratis te downloaden is. Chris Boog, directeur van V2 Benelux, zegt dat het voorlopig alleen om bands gaat die getekend zijn door V2 UK en dus bijvoorbeeld niet voor een Nederlandse band als Coparck. “Ik moet mij er zelf ook nog in verdiepen”, zegt Boog. “Er zullen de komende weken gesprekken zijn over de voorwaarden. We zullen afspraken moeten maken met artiesten of het in hun contract zetten.”

Of luisteraars te porren zijn voor een gratis mp3 met advertentie vooraf is voor Boog ook nog de vraag. “We moeten het ondervinden.”

Eerst naar een advertentie luisteren als je een nummer opzet. Wat vind jij?