Goud Graven met Harco Rutgers: Machinefabriek, Opiate en Stijn

"Stijn kon met zo weinig middelen een ontzettend virtuoos muziekstuk maken"

Geluidskunstenaar Harco Rutgers is momenteel druk met de voorbereidingen van het Dif-festival. Een podium voor kunst, muziek en nieuwe media met experimentele geluidskunst als rode draad, dat 15, 16 en 17 juni plaatsheeft in Deventer. Maar eerst duikt hij in het archief van 3VOOR12 voor zijn vijf favoriete fragmenten.

"Stijn kon met zo weinig middelen een ontzettend virtuoos muziekstuk maken"

Geluidskunstenaar Harco Rutgers maakte onlangs een schommelstoel met allerlei microfoontjes erin plus een effectenbak, onder het motto schommel harder voor meer of ander geluid. “Je kunt er een tijdje leuk mee spelen”, zegt hij.

Een mooi voorbeeld van experimentele geluidskunst, iets dat niet zou misstaan op het Dif-festival in Deventer waar hij mede-organisator van is. Dat festival biedt een podium aan beeldende kunst, muziek en nieuwe media met experimentele geluidskunst als rode draad. Het heeft 15, 16 en 17 juni plaats in het Kunstenlab, Willie en het Burgerweeshuis; op het affiche staan onder andere Sonic Wargame en Thomas Brinkmann.

Rutgers is verder beeldend kunstenaar, dj, programmeur voor Willie, baas van Esc.rec (een label voor experimentele muziek) en vormgever van websites. 3VOOR12 kent ‘m ook van J’ee-Haw, een duo waarmee hij een paar jaar gelden een cd uitbracht met alleen stilte, af en toe onderbroken door de kreet ‘j’ee-haw!’.

Met het Dif-festival voor de boeg dook Rutgers in het archief van 3VOOR12 en na veel schiften kwam hij tot vijf fragmenten.

Machinefabriek – Op N8tsalon 08-09-2006 “Ik volg Machinefabriek al een paar jaar. Hij produceert altijd mooi vormgegeven uitgaven en vindt zichzelf steeds opnieuw uit in de abstracte elektronische muziek. Dat vernieuwende aspect spreekt me heel erg aan. Vorig jaar heb ik hem voor het eerst live gezien, maar dit optreden heb ik gemist.”

Felix Kubin – Hotel Supernova live in Club Lek 02-05-2001 “Ik wilde hem al een hele tijd live zien en vorige week is dat eindelijk gelukt, toen trad hij op samen met Coolhaven. Wat mij aanspreekt is hun combinatie van virtuositeit en humor. Het is live iets dat je absoluut moet zien, heel theatraal.”

Opiate Live op 3VOOR12, 29-06-01 “Niet echt een favoriet eigenlijk, maar dit optreden is wel heel goed, het is als concert een mooi geheel. Ik heb het gevonden tijden het graven gisteravond en heb het niet meer afgezet. Waarom? Blijkbaar triggerde het iets. Wat, dat weet ik ook niet precies.”

DJ Harco Clubplus 05-02-2005 “Iets van mezelf. Dit is een wat oudere dj-set uit Groningen. Eentje waarbij ik voor het eerst een hele set ophing aan één thema, de labels Non Place van Burnt Friedman en Rather Interesting van Uwe Schmidt.”

Stijn live op Motel Mozaique 2004 “Hij speelde dat optreden in een trappenhuis en voor het publiek was eigenlijk niet eens zoveel plaats meer, maar hij kreeg iedereen mee. Ik heb toen ook mijn eerste Stijn-cd gekocht. Hij had er een stuk of tien bij zich. Stijn was toen lekker rauw; de charme van zijn werk was dat hij met weinig middelen zo’n ontzettend virtuoos stuk elektro kon maken. Nu is hij veel gelikter en speelt hij met een band. Ik vond hem in zijn eentje beter, dus vandaar deze opname.”