The Stutters hebben een cd-winkel met slechts een cd: The Stutters The Stutters hebben een cd-winkel met slechts een cd: The Stutters

"Het is absoluut geen marketing truc"

The Stutters hebben een cd-winkel met slechts een cd: The Stutters

"Het is absoluut geen marketing truc"

Het idee lijkt ontsproten uit de hersenpan van kunstenaar Andy Warhol, veertig jaar geleden: we beginnen een band, openen een winkel en het enige dat je er kunt kopen is onze ep. In de Vijzelstraat in Amsterdam hebben The Stutters een winkel geopend waar je alleen de debuut ep van het internationale trio kunt kopen. Met marketing heeft het volgens de bandleden niets te maken: "Het is toch leuk dat mensen ons kunnen ontmoeten?

"Het is absoluut geen marketing truc"

(zie foto's onder)

 

Mica en Andy zitten gebroederlijk naast elkaar achter de geïmproviseerde toonbank van een klein winkelpandje, recht tegenover het stadsarchief in de Amsterdamse Vijzelstraat. Voor hun neus een fles champagne en een gifgroene taart waar sierlijk hun bandnaam in knaloranje letters op is gespoten: The Stutters. Aan de muur rekken vol cd’s en ook in de bakken eronder cd’s. Wie beter kijkt naar het assortiment van Le Shop, ziet dat het aanbod wel heel karig is. Het vakje ‘S’ is eindeloos. Alleen de kakelverse debuut-ep van The Stutters is in de verkoop.

Zanger gitarist Mica schenkt de glazen vol, terwijl IRC-platenbaas Jack Stafford de taart aansnijdt. “Het is geen marketingstunt,” legt Jack uit. In Londen zie je de laatste tijd vaak zogenaamde pop-up shops: ze openen ergens en blijven beperkte tijd zitten om een bepaald product te verkopen. Bij The Stutters gaat het om meer: het is toch geweldig om een winkel binnen te lopen, de cd te kopen en meteen de band te ontmoeten.”

Hij heeft zijn zin nog niet afgemaakt of twee ras Amsterdammers komen binnen. Een pakt de ep uit de bak en wil afrekenen. “Ik las een stuk over de winkel in de krant en was benieuwd.” Dat hij de muziek van The Stutters nog niet kent, maakt hem niet uit. “Wat ik hoop dat het is? Een soort Editors, een beetje new wave.” Andere artikelen over Le Shop heeft de band al trots in de etalage gehangen. Ook al nemen band en platenbaas liever het woord marketing niet in de mond, hun stunt heeft ze geen windeieren gelegd.

Ooit stelde Andy aan Mica voor om een band te beginnen: “De naam van de band kwam het eerst. Eigenlijk wilden we eerst alleen maar grappen uithalen. We wilden bijvoorbeeld shows aankondigen en zeggen dat er gratis bier was. Natuurlijk was er geen show, maar dan gingen we kijken of er een grote chaos zou ontstaan. Ook gebruikten we de bandnaam om bij clubs gratis naar binnen te mogen. Dan zeiden we dat we net in Paradiso hadden gespeeld en dat onze manager al gebeld had. Dat was natuurlijk helemaal niet waar, maar ze lieten ons altijd wel binnen.”

Achter de toonbank hangt een immense fotocollectie aan de muur. Mica: “Dat is onze hele geschiedenis. Er zitten foto’s bij van Andy dat hij dronken op de vloer ligt, foto’s van onze eerste show in Paradiso en van veel van onze vrienden.” The Stutters bestaan ongeveer twee jaar en de harde kern Londenaar Mica en Andy uit Kopenhagen kennen elkaar van de Ierse pub in Amsterdam waar ze beiden werkten. De drummer werd vervolgens in Kopenhagen gerekruteerd. “In plaats dat hij voor ons auditie deed, moesten wij naar Kopenhagen om voor hem auditie te doen,” vertelt Mica.

In de winkel hangen drie klokken: een op Londense tijd, een op Amsterdamse en een met de tijd in Kopenhagen. Daar tegenover hangt de eerste investering van The Stutters: een goedkope gitaar. Andy: “We begonnen ooit met een drumcomputer en twee akoestische gitaren. We wilden klinken als The Strokes of The Libertines en kwamen er al snel achter dat we dat een elektrische gitaar nodig hadden. We hebben deze hier verderop gekocht en volgens mij zijn we enorm geript. Mensen mogen er nu een bod op doen.”

Le Shop is deze hele zomer nog open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Zondags gesloten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12