Strafrechter: linken naar illegale bestanden mag niet

Enthousiaste weblogger voorlopig buiten schot

Linken naar illegale bestanden mag niet, oordeelde de strafrechter in Rotterdam gisteren. Hoewel die constatering in de zaak waarin hij uitspraak deed niet leidde tot een veroordeling, ziet downloadwaakhond Stichting Brein perspectieven voor volgende zaken.

Enthousiaste weblogger voorlopig buiten schot

Gisteren sprak de rechtbank in Rotterdam vijf websitebeheerders grotendeels vrij van het grootscheepse piraterij, maar downloadwaakhond Stiching Brein is evengoed blij met de uitspraak. Het Openbaar Ministerie sleepte websites Releases4U en Shareconnector voor het gerecht wegens het linken naar illegale bestanden. Maar door gebrek aan bewijs ontlopen de verdachten een grote straf. Het is wel de eerste keer dat de strafrechter vindt dat het aanbieders van links naar illegale bestanden in principe medeplichtig zijn aan een strafbaar feit. En dat biedt volgens Brein perspectief voor volgende zaken.

Stichting Brein is de afgelopen jaren onophoudelijk bezig met het sommeren van illegale p2p-sites. De gewraakte sites bieden links aan naar torrentbestanden op sites als eDonkey, die dienen als schakelpunten voor het up- en downloaden van bestanden. De sites bieden zelf dus geen muziek- of filmbestanden aan, maar zijn wel onmisbaar voor het downloaden ervan. Ook dat mag niet, oordeelt na de civiele rechter nu ook de strafrechter.

De uitspraak van de Rotterdamse rechter heeft niet alleen mogelijke gevolgen voor omvangrijke p2p-sites. Ook bloggers verwijzen per slot van rekening regelmatig naar illegale bestanden. En dat is natuurlijk minstens zo verboden. Bas Vissers van Brein benadrukt dat ook in eerdere civiele uitspraken al bleek dat linken naar illegale bestanden op weblogs niet mag. “Vaak hebben bloggers de bestanden zelf geupload op sites als Rapidshare, om er vervolgens naar te linken.”

Toch hoeft de enthousiaste blogger zich voorlopig niet al te ongerust te maken. Daarbij maakt Vissers wel onderscheid tussen bloggers die zo nu en dan hun stukjes illustreren en sites die zichzelf weblog noemen, maar die in de praktijk niet meer zijn dan een verzameling links. “Onze focus ligt op grootschalige p2p-sites. Bovendien zijn we niet – zoals in de media vaak lijkt – alleen maar uit op geld als verlengstuk van platenmaatschappijen. Als een klein weblog een illegaal bestand aanbiedt, zullen we hem eerst rustig vragen het te verwijderen. Pas als iemand verschillende waarschuwingen negeert, gaan we over tot actie.”

Het Openbaar Ministerie kan overigens nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Brein gaat er in elk geval vanuit dat het OM in volgende zaken beter bewijsmateriaal zal verzamelen.